Arno Carstens Zuid-Afrika | Muziek Zuid-Afrika

Arno Carstens & the Springbok Nude Girls

Meest succesvolle rockartiest uit Zuid-Afrika

Arno Carstens is in Zuid-Afrika wat Marco Borsato in Nederland is (was): een zanger van eigen bodem en minstens groot formaat. En nog belangrijker: er zijn weinig mensen die hem niet kennen. Niet iedereen vindt zijn muziek even goed, maar iedereen kent hem.

Zanger en songwriter Arno Carstens is al meer dan 15 jaar een gevestigde naam in de Zuid-Afrikaanse muziekwereld. De zanger vergaarde ‘wereldfaam' in Zuid-Afrika als frontman van de succesvolle Zuid-Afrikaanse rockband: the Springbok Nude Girls. What's in a name?

Populairste rockband van Zuid-Afrika
The Springbok Nude Girls werden als band begin jaren ’90 werd opgericht in Stellenbosch, is een van de populairste, zij het niet dè populairste rockband vann Zuid-Afrika aller tijden.

De Zuid-Afrikaanse band was in de jaren ‘90 een opvallende verschijning in het conventionele Zuid-Afrika. Hun onconventionele mix van alternatieve muziek, rock, punk, ska, jazz, en metal, sloeg echter aan en hun eerste album, Neanderthal 1 werd een groot succes. Het was in navolging van dit succes dat de Zuid-Afrikaanse rockband een platencontract tekende bij Epic Records.

Het was echter pas na het succes van hun tweede album, It Became a Weapon, dat het duidelijk werd dat Zuid-Afrika, met de blondgelokte Arno Carstens in de hoofdrol, een wereldact rijker was.Twee van de Sprinbok Nude Girls' grootste hits: Genie en I love you.

Time to fly solo
In 2001 besloot de Zuid-Afrikaanse band een pauze in te  lassen waardoor Arno Carstens zich kon richten op zijn solocarrière.

Zijn debuutalbum was een van de langst verwachte albums in Zuid-Afrika aller tijden. Zuid-Afrika zat in spanning, zoals de wereld dat ooit deed voor Michael Jackson’s ‘Thriller’. En dat was niet voor niets.

Daverend Debuut: Another Universe
Na drie jaar van wachten was het dan eindelijk zo ver, Arno’s debuutalbum, Another Universe kwam uit. Het album werd het best verkochte Zuid-Afrikaanse rockalbum van dit millennium en bereikte zelfs de platinumstatus.

Ook zijn daaropvolgende album werd een groot succes, mede door de meer volwassen weg die Arno Cartens muzikaal insloeg

In 2004 maakte Arno Carstens nog een uitstapje met een nieuwe band, New Porn, waarmee hij in 2007 in het voorprogramma van the Rolling Stones stond. Een eer die weinig andere artiesten toekomt.

Beste rockband van Zuid-Afrika
Tot op heden heeft Arno Carstens bewezen een van de meest populaire muziekacts uit Zuid-Afrika te zijn, met de statistieken to prove it. Hij heeft gedurende zijn periode bij de Springbok Nude Girls en zijn daaropvolgende solocarrière 7 albums uitgebracht, 18 top tien hits gehad, waarvan 9 een nummer 1-hitnotering behaalden.

Hij is goed voor 5 South African Music Awards (4 keer beste rockband van Zuid-Afrika en 1 keer Best Contemporary Album) en heeft met de groten der aarde op het muziek mogen staan.

Want behalve the Rolling Stones heeft Arno Carstens  op mogen treden met internationale muzikale grootheden als The Police, Meatloaf, Tracy Champman, Skunk Anansie, Stevie Wonder, Chaka Khan, and the list goes on.

Van Kaapstad naar Londen
In 2010 bracht Arno Carstens zijn derde soloalbum uit, Wonderful Wild. Ditmaal niet opgenomen in zijn thuisland Zuid-Afrika, maar in Londen, waar hij zich tegenwoordig heeft gevestigd.

Op deze manier probeert Arno Carstens niet alleen Zuid-Afrika, maar ook Europa en de rest van de wereld te veroveren. Dit in navolging van zijn Zuid-Afrikaanse collega’s, het Zuid-Afrikaanse DJ-duo Goldfish, rapformatie Die Antwoord en de Afrikaanse rapper Jack Parrow.

Het nummer ‘Dreamer’, afkomstig van het album Wonderful Wild, werd een van de grootse radiohits in Zuid-Afrika in 2010 en ‘Heartbreak Monday’ werd door de Engelse pers genoemd als one of the songs of summer 2010.

Return to the Nudies
Zijn roots heeft Arno Carstens, ondanks zijn overzeese succes, nooit verloochend. Hij pendelt braaf heen en weer tussen Engeland en Zuid-Afrika, en is sinds 2007 zelfs weer terug bij zijn oude band, the Nudies, zoals de Zuid-Afrikaanse rockband liefkozend door fans wordt genoemd.

Afgelopen februari gaf hij nog een heel intiem solol-concert bij Paul Cluver Wine Estate. Om maar aan te geven hoe klein deze muzikale grootheid eigenlijk gebleven is.

Andere Zuid-Afrikaanse musici
Wil je meer weten over muziek uit Zuid-Afrika? Was je bijvoorbeeld al bekend met de Zuid-Afrikaanse volkszanger Kurt Darren, de Zuid-Afrikaanse zangeres Lira, of bekijk hier een overzicht van Zuid-Afrikaanse artiesten die internationaal zijn doorgebroken

Voor meer muzikaal nieuws uit Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika abonneer je je op onze nieuwsbrief, en volg je ons op Twitter en Facebook.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika