Goldfish Zuid-Afrika | DJ's Kaapstad

Muziek uit Zuid-Afrika heet Goldfish

Beroemde band uit Kaapstad verovert de wereld 

 

Goldfish is – samen met Freshlyground – zonder twijfel één van de bekendste Zuid-Afrikaanse muziekbands van deze tijd. Sterker nog: Zuid-Afrika is met Goldfish een exportproduct rijker! Met hun Electro-jazz zijn ze niet alleenorigineel maar ook ongekend populair in zowel Zuid-Afrika als de rest van de wereld.

Afgelopen zomer verruilde de bekende Zuid-Afrikaanse band het buitenland voor thuisland Zuid-Afrika. De twee bandleden van Goldfish vertoonden elke zondagavond hun muzikale kunsten in de bekende club St Yves in Camps Bay, een van de betere uitgaansgebieden van Kaapstad. Week na week stonden ze met hun opzwepende beats en lichtshow garant voor een uitverkochte zaal en een uitzinnig publiek.

Een Zuid-Afrikaans succesverhaal
De twee breinen achter de superformatie Goldfish zijn Dominic Peters en David Poole; twee geboren en getogen Zuid-Afrikanen die behalve hun liefde voor surfen, ook een liefde voor muziek delen. Het was na hun studie aan het conservatorium van Kaapstad dat zij, zonder platenlabel of geld, hun debuutalbum ‘’Caught in the loop’ opnamen.  Het album, dat slechts bestond uit enkele akkoorden, een saxofoon, een fluit en een contrabas, werd een megasucces dat zijn weerga niet kent.

Niet lang na het uitbrengen van hun eerste album stonden de “Fishies” in het voorprogramma van onder andere Faithless, de Audio Bullys, Basement Jaxx en Paul van Dyk. Om daarna zulke grote successen te boeken dat het vervolgens Goldfish zelf was die de hoofdact werd. Zo kregen ze hun eigen avond in de Pacha in Ibiza en sleepten ze tijdens de South African Music Awards in 2009 maar liefst 8 nominaties binnen, waaronder voor beste live act.  

‘’Goldfish has re-invented the word DJ’’
Het is de sfeer bij hun live optredens die Goldfish niet alleen in Zuid-Afrika maar ook daarbuiten zo populair maakt. Net zoals bij andere collega DJ’s wordt er bij optredens van de Goldfish-DJ’s gedanst, maar meer nog dan een dj-set, voelt hun optreden aan als een concert. Alle ogen zijn gericht op het podium, bij elke climax gaan de handen in de lucht, en vanwege het grote succes van hun albums kunnen liedjes ook worden meegezongen. Maar het mooiste is, het is live. En dat voel je.

Beelden spreken luider dan woorden. See for yourself.


Het is om die reden dat in de uitgaansscène wordt gezegd dat de Zuid-Afrikaanse band Goldfish het woord DJ een nieuwe betekenis heeft gegeven. Zeker is in ieder geval dat een groot deel van de wereld dankzij de band uit Kaapstad voor het eerst kennis maakte met (moderne) muziek uit Zuid-Afrika.

De jongens van Goldfish blijven er zelf vooral nuchter onder. ‘Hun vaste avond in de Pacha was leuk, maar Ibiza heeft geen golven.’ En het is juist op de golven waar de jongens hun inspiratie voor hun muziek vandaan halen. Voor ons is het duidelijk: die ontspannen houding hoor je terug in hun muziek, en voel je tijdens hun optreden.

Zin in meer Zuid-Afrikaanse muziek? Zet dan onze jukebox aan en selecteer je eigen tunes from South Africa. Abonneer je dan ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika