Zuid-Afrikaanse zanger Kurt Darren | Muziek Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse popmuziek van Kurt Darren

Afrikaanse volkszanger ongekend populair in Zuid-Afrika

Er hangt altijd een beetje een negatief stigma rond Nederlandstalige muziek. Want Nederlandstalige muziek is niet ‘hip’, nooit geweest ook. Toch moet je het de Volendammers,  Toppers en Jeroen van de Boom’s nageven. Ze hebben het goed geregeld. Want terwijl ‘echte’ artiesten hard aan de weg timmeren voor een carrière in de muziek, slepen zij bakken met geld binnen.

Nu denk je misschien dat de volkszanger een Nederlands fenomeen is. Maar het tegendeel is waar.  Ook Zuid-Afrika heeft haar eigen ‘palingsound’ , haar eigen Zuid-Afrikaanse volkszangers en Afrikaanse popmuziek.

Men neme Kurt Darren, een Zuid-Afrikaanse volkszanger.  Denk: een geblondeerd hanenkammetje, zwarte zonnebril, zwarte glimblousejes, foute printjes en dankzij zijn, in het Afrikaans gezongen popmuziek, mateloos populair onder de Afrikaners.

Afrikaanse zanger
De in Pretoria geboren Afrikaanse zanger had altijd als droom om ranger te worden in het Kurgerpark. Ondanks zijn droom kon hij zijn aangeboren zangtalent niet negeren en besloot een carrière in te muziek na te streven. Er was alleen een probleem; Kurt brak maar niet door.  

Zijn eerste album, ‘For Your Precious Love’ was geen succes. Ook zijn tweede album ‘Kurt Darren’ belandde direct in de uitverkoopbakken. Net als de 3 daaropvolgende albums trouwens.

De uit Zuid-Afrika afkomstige zanger besloot wat kilo’s af te vallen, knipte zijn mat af en in 2002 kwam, na jaren schnabbelen, dan eindelijk zijn grote doorbraak in Zuid-Afrika met zijn hit ‘Meisie Meisie’.

Niet iedereen is fan
Na zijn grote doorbraak lag heel de wereld, althans, heel Zuid-Afrika, of beter gezegd, alle Afrikaners die van zijn muziek houden, aan zijn voeten. Want Kurt Darren is absoluut een zanger van het kaliber ‘either you love him or you hate him.’

En we kunnen gerust stellen dat niet iedereen in Zuid-Afrika even idolaat is van zijn Afrikaanse muziek. Maar de fans die hij wél heeft, zijn dan ook wel de meest loyale en trouwe fans. Je kunt Kurt Darren wel een beetje zien als de Zuid-Afrikaanse Frans Bauer.

Zijn grootste hits tot nu toe zijn Meisie Meisie, Loslappie, Staan Op, Alleen leen leen, Lekker Lekker, Voorwaarts Mars, Kaptein, So bek kort Jam en Wegkruipetjie.  En Kurt is geen one-trick kind of guy. De teksten van deze nummers zijn namelijk allemaal van de hand van Kurt Darren zelf.

Zuid-Afrikaans succesverhaal
Zijn nummer ‘meisie meisie’ is ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Het Afrikaanse nummer is uitgebracht in Nederland, België en Duitsland, zij het met een vertaalde versie en inmiddels staat zijn albumteller al op 11.

Zijn muziek is een heel leuke manier voor Nederlanders om kennis te maken met de Afrikaanse taal en Zuid-Afrikaanse muziek.

Dus voordat je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika is het leuk om wat videoclips van Kurt Darren te bekijken en zo alvast wat van de Afrikaanse muzieksfeer te proeven. Leer alvast de betekenis van een Loslappie (makkelijk meisje) en imponeer mensen met je kennis van de Zuid-Afrikaanse taal en muziek!

Wil je meer weten over muziek uit Zuid-Afrika?  Bekijk dan onze muziek-sectie en lees alles over bekende Zuid-Afrikaanse artiesten zoals Arno Carstens, Goldfish, Die Antwoord en Jack Parrow.

Ook hebben wij een Jukebox vol Zuid-Afrikaanse liedjes zodat je vanachter je computer altijd in Zuid-Afrikaanse sferen kunt verkeren.

Abonneer je ook op onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter voor meer muzikaal nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika