Zo maak je de lekkerste steak op je Zuid-Afrikaanse braai
Als er iets is waar Zuid-Afrikanen goed in zijn... how to pimp your steak?nbsp;
Een flesje wijn of een paar koude Savanna's, een goed stuk boerewors, side dishes en braaibroodjes mogen uiteraard niet ontbreken op een Zuid-Afrikaanse braai. Nog veel belangrijker; je braai is niet compleet zonder steak. Maar hoe maak je die 't lekkerst? Anders gezegd: how to pimp your steak?
Voor veel mensen is dat nog best een klus. Om je daar een handje bij te helpen, gingen wij op zoek naar tips van locals en kenners om de lekkerste steak te bereiden. Oh, en denk eraan: eerst braaien, dan bunkeren. In Zuid-Afrika wordt er niet gegeten totdat al het vlees is klaargemaakt.
1. Geduld is een schone zaak
Lesley Tank vertelde ons dat geduld het grootste geheim is. "Zorg dat je steak in een lekkere rub of marinade heeft gelegen en laat de braai goed op temperatuur komen. Steak erop, één keer omdraaien en een minuutje of vijf laten liggen voor medium / rare. Vijf minuten laten rusten als je 'm van de braai af haalt. Dan heb je de perfecte steak."
Mocht je denken dat een Nederlandse barbecue en een Zuid-Afrikaanse braai hetzelfde zijn, dan heb je het mis. We leggen je de verschillen tussen een barbecue en een braai graag uit.
2. Het is en blijft een mannending
"Het bereiden van steak laat ik het liefst aan mannen over", lacht Hanni. "Als ik mag kiezen heb ik mijn steak het liefst medium-well roasted in een frisse chilisaus." Slim bekeken, zeggen wij.
3. Lekker inmasseren met olijfolie
Armand weet wel raad met zijn steak: "Een goede steak is van zichzelf al lekker, dus daar hoef je verder dan ook weinig aan te doen. Het enige wat ik doe is de steak insmeren met olijfolie, een goede citroen eroverheen uitknijpen, een beetje peper en zout erop en dan op de braai. De olijfolie en citroen zorgen ervoor dat de steak lekker sappig blijft en daarnaast geeft de citroen het een lekker fris tintje. Heerlijk in de zomer!"
4. Au naturel smaakt 'ie wel
Per Menkoe, eigenaar van Rick's Café op Park Road, eet zijn eigen steak het liefst naturel. "Onze gasten kunnen ervoor kiezen om hun steak met bijvoorbeeld champignonsaus of bearnaisesaus te bestellen, maar persoonlijk vind ik dat te overheersend bij steak."
Nog nooit naar een braai geweest? Dan zijn er een aantal do's en don'ts voor je eerste Zuid-Afrikaanse braai die je van tevoren even wil bekijken.
5. Peper en zout - klaar ben je
"Peper en zout, dat is alles wat een steak nodig heeft", vertelt Bradley Taylor, eigenaar van Cappello in Long Street. "Als je allerlei kruiden en sauzen over de steak heen gaat gooien verliest het zijn eigen, authentieke smaak. Dat is zonde."
Bradley: "Steak heeft alleen peper en zout nodig"
6. Less is more
Jente Rhebergen loopt tijdens haar stage in Kaapstad heel wat braais af: "Op de braai is steak natuurlijk het lekkerst. Zout, peper en olijfolie erover, en misschien wat citroenrasp en knoflook. Less is more."
7. Bloed is uit den boze
Voor Admair geen rare of medium steak: "Ik eet mijn steak alleen wanneer er absoluut geen bloed meer in of om de steak heen te bekennen is, daar kan ik echt niet tegen. Daarom kook ik mijn steak altijd eerst. Ja, echt! Mijn vrienden lachen me altijd uit als ik dat doe, maar zo heb ik mijn steak nou eenmaal het liefst. Eerst koken en dan nog een paar minuten verder bakken in een pan, tot de steak well-done is. Ik gebruik meestal geen kruiden, het vlees is lekker genoeg van zichzelf.
We kunnen ons goed voorstellen dat je na het lezen van dit artikel niet kunt wachten om zelf te gaan braaien. Komt dat even goed uit, want met onze lekkere Zuid-Afrikaanse braairecepten kun je meteen aan de slag.
Weet je niet waar je Zuid-Afrikaanse producten voor je braai in Nederland vandaan moet halen? Geen nood, hier kun je in Nederland terecht voor de lekkerste Zuid-Afrikaanse producten.
Meer Zuid-Afrikaanse recepten
Naast braaien kun je natuurlijk nog veel meer lekkers uit Zuid-Afrika zelf maken. Wij zochten de lekkerste Zuid-Afrikaanse recepten voor je uit.
Door Ninih Vang
Voor meer lekker nieuws uit Kaapstad en recepten uit de Zuid-Afrikaanse keuken, schrijf je je in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |