Thirza Schaap legt 'plastic soup' vast op de gevoelige plaat
Amsterdamse fotograaf Thirza Schaap (46) kwam in 2012 naar Kaapstad, zag daar enorme hoeveelheden plastic op het strand en begon haar project Plastic Ocean.
Nog voor het interview begint, wordt mij het probleem van de plasticverslaving van onze maatschappij pijnlijk duidelijk. We spreken af in Camps Bay en bestellen een drankje. Thirza weet op tijd haar thee in een kopje te krijgen, ik krijg mijn koffie echter in een kartonnen to-go-beker en dat terwijl we gewoon op het terras plaatsnemen. Uit gewoonte wil ik ook bijna een plasticdekseltje pakken.
‘Dat is nou precies het probleem: we gebruiken allemaal veel te veel plastic en veel daarvan hebben we eigenlijk helemaal niet nodig,’ begint Amsterdamse fotograaf Thirza Schaap. ‘We zijn wereldwijd verslaafd aan plastic, maar wanneer gaan we afkicken?rsquo; Het is in Kaapstad een actueel onderwerp: er wordt afval gescheiden, je betaalt voor plastictassen in winkels, in sommige restaurants zijn geen rietjes meer te verkrijgen en de eerste plasticvrije winkel is laatst geopend. ‘Toch loopt Zuid-Afrika achter als het gaat om bewustwording. In townships is er geen enkel besef van de effecten van plastic op het milieu,’ vertelt ze.
Zelf is haar bewustzijn er al sinds een aantal jaar. Toen Thirza in 2012 met haar man en zoon naar Kaapstad verhuisde, zag ze enorme hoeveelheden plastic op het strand liggen. Sindsdien wandelt ze elke ochtend met haar hond over het strand op jacht naar plastic. ‘Het ligt aan de wind wat er aanspoelt en verschilt van petflessen, wattenstaafjes, rietjes tot aanstekers, schoenzolen en zelfs geurende plastic rozenblaadjes,’ vertelt ze minachtend.
Met een goed gevulde Ikeatas keert ze na elke wandeling huiswaarts, waar ze vervolgens het plastic wast, droogt, sorteert en voor een pastelkleurige achtergrond op een creatieve en ethische manier fotografeert. Haar project Plastic Ocean ziet ze nu als haar doel in het leven. ‘Middels kunst wil ik bewustzijn creëren en verandering teweegbrengen. Ik hoop dat mensen de foto’s ophangen in hun woonkamer, waardoor ze dagelijks worden herinnert aan de hoeveelheid plastic die we gebruiken. Ik probeer van iets verschrikkelijks iets moois te maken, dat men kijkt en denkt: shit man, dit veroorzaken wij en dan het gesprek aangaan. We zijn zo gewend om plastic te gebruiken, dat je werkelijk overal bij stil moet staan: heb ik dit wel nodig?rsquo;
Ze stelt zichzelf deze vraag dagelijks. ‘Ik ga elke zaterdag naar de markt met (een andere) grote Ikeatas en koop daar eigenlijk al mijn boodschappen. Als iets toch verpakt is in plastic koop ik het niet, hoe graag ik het ook wil. Iedereen moet hierin zijn eigen keuzes maken.’
Thirza wil ook aan de bewoners van Kaapstad overbrengen wat de gevolgen van ons plasticgebruik zijn. ‘Ik wil proberen om de foto’s op te hangen in bushokjes met pakkende slogans en om samen met buurtbewoners en mensen uit townships afval op te ruimen. Bovendien is de werkloosheid hoog, dus zo het mooi zijn als ik straks inwoners kan inhuren om samen met mij plastic te zoeken en op te ruimen.’
Thirza post dagelijks haar vondsten op haar Instagram @thirzaschaap en haar foto's zijn te koop via de website van Plastic Ocean.
Door Jet Gravekamp
Meer bijzondere verhalen lezen van Nederlanders in Kaapstad?nbsp;Dierenactiviste Maxine Prins voert met haar stichting Moomba een felle strijd tegen canned hunting in Zuid-Afrika.
Volg ons via Facebook en Twitter voor het leukste en lekkerste nieuws uit Kaapstad en omstreken. Schrijf je ook in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |