Oud-beveiliger Nelson Mandela leert je alle kneepjes van de Afrikaanse keuken

KaapstadMagazine.nl

Oud-beveiliger Mandela leert je Afrikaans koken in Nederland

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
redactie@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

Oud-beveiliger Mandela leert je Afrikaans koken in Nederland

Prachtige verhalen en heerlijke gerechten: "koken vanuit je hart daar gaat het om."

Ben je in Nederland en mis je het lekkere Zuid-Afrikaanse eten? Niet getreurd. Sizwe Abrahams geeft kookworkshops genaamd: Ubuntu Khoi Cooking. Samen met vrienden en familie kan je genieten van een avond vol gezelligheid en heerlijke gerechten.

(Last update: november 2018)

Het enige wat je nodig hebt is een goed uitgeruste keuken, waar Sizwe zijn eten kan bereiden en waar jullie hem een handje kunnen helpen. Hij leert je alles over de Zuid-Afrikaanse keuken en zorgt ook nog een voor goede verhalen; hij is namelijk acht jaar de lijfwacht van Nelson Mandela geweest. Mandela is een grote inspiratie voor hem.

Sizwe is jaren geleden voor het blanke geweld gevlucht uit Zuid-Afrika tijdens de Apartheid. Hij is gevlucht naar Zimbabwe, Botswana en Zambia. Bij zijn terugkomst in Zuid-Afrika was hij ontzettend boos: "Toen ik na tien jaar op de vlucht in 1990 terugkwam in Zuid-Afrika, wilde ik alle blanken wel vermoorden", zegt hij in een interview met Trouw. Mandela werd in dat jaar vrijgelaten en Sizwe werd zijn persoonlijke lijfwacht. “Hij is een grote inspiratie voor me. Hij leerde me meer vergevingsgezind te zijn in een Zuid-Afrika waar verzoening en vergeving nodig zijn/is.” Door Mandela leerde hij de Afrikaanse Ubuntu filosofie kennen: het geloof in een universeel verbond dat de hele mensheid verbindt. Ubuntu Ngumuntu Ngabanta betekent “Ik ben….. omdat wij zijn”. 



Dat is niet zijn enige inspiratie. Sizwe vertelt dat hij zich erg verbonden voelt met de oorspronkelijke en eerste bewoners van Zuid-Afrika: de Khoi. Vandaar de naam Ubuntu Khoi cooking. Zijn derde inspiratiebron is zijn moeder: “Als jonge jongen heb ik in Zuid-Afrika geleerd te koken van mijn moeder. Zij heeft mij de basisvaardigheden geleerd. Door haar heb ik geleerd dat koken draait om flavourflavour en nog eens flavour! Door politieke omstandigheden moest ik al vroeg vluchten, maar hierdoor heb ik wel kennis gemaakt met andere Afrikaanse gerechten.”

Toen hij in Nederland kwam wilde hij hier dan ook graag iets mee doen. “Afrika is een grote melting-pot. Door haar geschiedenis, het koloniale verleden, de invloed van de slavernij en tegenwoordig de globalisering, zijn er invloeden vanuit de hele wereld. In de keuken zie je Maleisische, Indiase en Chinese invloeden, maar ook nog invloeden uit de oude Nederlandse keuken, meegebracht door de VOC en de Boeren. Al die verschillende smaken en gerechten vind je nog steeds terug in de Zuid-Afrikaanse keuken.”



Tijdens de workshop maakt Sizwe gebruik van veel verschillende kruiden: kardemom, kerrie, koriander, kaneel, kruidnagel en kurkuma, gember, steranijs. “Ik gebruik ook vaak eigengemaakte  chutneys en ingemaakte groenten.” Sizwe gaat altijd op locatie langs om zijn gerechten zoveel mogelijk aan te passen aan de wensen van de klant. Daarbij kijkt hij naar de bijzondere wensen, allergieën en voorkeuren. “Ik moet weten hoeveel personen er zijn, hoeveel gangen ze willen en hoe de keuken eruit ziet. Soms willen mensen ook alleen een braai, dat moet ik natuurlijk wel van te voren weten”, zegt hij. “Om mijn gerechten te kunnen bereiden moet er een kookplaat aanwezig zijn met tenminste 4 pitten, een oven, en een koelkast.”



De ingrediënten neemt Sizwe zelf mee naar de locatie. “In Amsterdam zitten erg veel Turkse, Marokkaanse, en Indische ondernemers waar ik graag mijn ingrediënten koop. Kruiden zijn overal volop te koop, maar groothandels als Hanos en Sligro zijn gespecialiseerd in bijzondere kruiden en vlees, dus ik koop ook veel daar.” Om gerechten als Bobotie, malvapudding, curry’s en de kip ovenschotels te maken heeft Sizwe wel een ruime voorbereidingstijd op locatie nodig, zodat alles in alle rust kan gebeuren en er geen vervelende verrassingen kunnen ontstaan.

“Niets is zo verbindend als koken voor anderen, eten met anderen en samen genieten van natuurlijke gerechten. Lekker eten, mooie Zuid-Afrikaanse wijnen en een goed gesprek brengt mensen samen. Koken uit het hart!”, voegt hij er nog even aan toe.

Voor meer informatie over de kookworkshops en Sizwe kan jij kijken op de website van Ubuntu Khoi Cooking

Door Marissa Blom 

Benieuwd naar nog meer lekker Zuid-Afrikaans eten? Blader dan even door deze 16 lekkere Zuid-Afrikaanse recepten. Of bekijk deze elf Zuid-Afrikaanse dingen in Nederland.

Voor meer nieuws en informatie uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto's van de Moederstad vind je dagelijks op ons Instagram.

Events In Kaapstad
Juli 2020
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Woodstock BreweryThe Woodstock Brewery has repurposed ...

It’s Mandela month and Woodstock Brewery needs your help to make food for 10,000 ...

robin_hoodLunch is sorted at Robin Hood Burger ...

Robin Hood in Kloof Street has basket lunch deals every day

National Arts Festival 5Binge watch the virtual National Arts ...

You can still buy tickets until 16 July

The grill father The Grillfather is back with a hearty ...

Enjoy their 2.8kg pure beef patty and backyard braai vibes

jordan winesDonate used clothing and indulge in a ...

Support Jordan Wine Estate’s 12th annual clothing drive and get a free coffee

grubandvineVirtual fine-dining cook-along with ...

Whip up a 5-course gourmet meal along with the Grub & Vine chef

blowfish_new_5Seafood, sushi and a view every day at ...

Blowfish has opening specials for the whole of July

kyle jardine_1The solo exhibition series The Heritage ...

Cape Town gets a quirky makeover from an illustrator this July

spring_2Bradwell Spring: Vredehoek’s fresh ...

It’s the second formalised spring water collection point built by the City

spring_1Newlands Spring: Cape Town’s ...

Rules are in place to ensure everyone’s safety

UCOOK 1Cook along with top Cape Town chefs and ...

Invite Karen Dudley, Franck Dangereux, and Reuben Riffel into your kitchen in these ...

The Kitchen Collective 1Cook 3-course meals with the Kitchen ...

From basics to brilliance, master the art of Italian and Indian-inspired cooking

timekeepers4See the Timekeepers in an online ...

The masked portraits are a reflection of what is happening now

Virtual Vertical KM Series 2Conquer three mountains in 12-weeks in ...

Three mountains, three routes and three races to win in the Virtual Vertical KM Series

Simonsig Simonsig brings the wine tasting ...

Learn about the history, the flavours and what pairs best every Wednesday

VW BARONS 2Barons Cape Town VW is open to the ...

Quicker services and courtesy cars for essential workers

Beerhouse comedy clubWeekly lockdown laughs at Beerhouse ...

Comedian Kolping Mbumba tries out his latest material every Wednesday

Two Oceans Aquarium Birthday Free2Learn about rock pools, turtles and ...

Find out everything from the simplest guppy to the most complex oceanic mammals

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika