De heetste saus in Zuid-Afrika van, jawel, Nederlandse bodem
Hete saus die wordt gemaakt door een Nederlander? Ard Heinkens vertelt ons over het ondernemen in Zuid-Afrika, wat zijn de uitdagingen en unieke mogelijkheden die dit land biedt aan start-ups?
Een hete saus die gemaakt wordt door een Nederlander, daar moet een verhaal achter zitten. Ard Heinkens is de bedenker van Mascoville; de pikante saus die in Kaapstad wordt gemaakt.
VEELZIJDIG
HEET, HETER, HEETST
Mascoville heeft drie varianten en maakt alleen echt hete sauzen, geen milde sauzen. De peper die erin zit is een habanero peper, die zijn tien tot twintig keer zo heet als een normale Spaanse peper een milde variant maken is dus erg moeilijk. ”We hebben: een originele saus, een saus met koriander smaak en een extra hot saus. De saus bestaat uit: gekarameliseerde ui, habanero pepers, appel, perzik, knoflook, water, azijn, suiker en zout. De koriander saus is erg populair hier in Kaapstad, het wordt op dezelfde manier gemaakt alleen dan met verse koriander. Er waren mensen die zeiden: “lekker maar mag nog wel wat heter”. Vandaar de extra hot saus.’’ Als deze drie sauzen eenmaal de markt hebben veroverd, komen er zeker meer varianten bij, maar voorlopig houdt Ard het bij deze drie.
ONDERNEMEN IN ZUID-AFRIKA
‘‘Ik ben getrouwd met een Zuid-Afrikaanse, dat maakt het settelen in het land natuurlijk wat makkelijker. Ongeveer een jaar geleden kreeg ik het idee om zelf een unieke hot sauce te ontwikkelen. Ik kook vaak en graag en ben aan de slag gegaan met hoge kwaliteit ingrediënten. Al snel kreeg ik de vraag van mensen of en waar ze mijn huisgemaakte chili saus konden bestellen.’’
‘’Ik werk bij een internationaal bedrijf als business analyst en in mijn specifieke situatie kon ik hier vrij gemakkelijk een bedrijf registreren naast mijn baan. Eigenlijk is het starten van een bedrijfje hier supermakkelijk. Je kan zo een product op de markt brengen wat bijvoorbeeld thuis gemaakt wordt. Verpakkingsmateriaal, wat labels en bijvoorbeeld een marktstal op zaterdag kosten hier ook niet veel. Veel bedrijven doen hier ook makkelijk zaken in het klein met particulieren, dus met heel weinig kan je hier beginnen!’’
FOCUS
NEDERLANDERS EN HETE SAUS?
“Sambal en sweet-chilisaus vind je al in veel Nederlandse koelkasten, mede door Indonesisch, Surinaams en Chinees eten dat helemaal ingeburgerd is. In Zuid-Afrika is het heel normaal om altijd een fles hot sauce in huis te hebben. Het wordt ook tijd dat ieder Nederlands huishouden altijd een hete smaakmaker als Mascoville in de koelkast heeft, staan, want het voegt echt iets toe aan zoveel gerechten.Als een habanero peper te heet blijkt, kan je in Nederland eventueel een andere peper voor de saus gebruiken. De smaak moet uniek zijn, maar een mildere peper gebruiken kan altijd.”
WIE WERKEN ER BIJ MASCOVILLE?
‘'Het bedrijf heb ik samen met een goede vriend uit Nederland opgezet. We hebben geen lokaal personeel, wel een Zuid-Afrikaanse freelance grafisch ontwerper. We hebben de productie uitbesteed aan ‘The Road to Exotic Taste’, een bestaand merk met een professionele keuken. De eigenaar is een selfmade woman die dertien jaar geleden thuis is begonnen met het maken van chutneys. Daarnaast heeft ze vooral alleenstaande moeders in dienst, omdat ze zelf ook een alleenstaande moeder is. Dit vind ik zeker een meerwaarde. De werktijden zijn bijvoorbeeld ook aangepast op het ophalen van de kinderen.’’
WORD JE GEACCEPTEERD IN DE ZUID-AFRIKAANSE ECONOMIE?
“Door het leven in Kaapstad sinds 2013 ken ik inmiddels de do’s en dont’s in de omgang en het zakendoen. Eigenlijk is dit niet zo ingewikkeld als het klinkt: voor mij betekende dit een beetje meer geduld en persoonlijke interesse en wat minder Nederlandse directheid. Onze grafisch ontwerper zei: “Je hebt een interessant verhaal met Mascoville, en dat je ook nog je uit Europa komt, daar hebben mensen vaak een positief beeld bij.” Ik doe daar niks speciaals voor, maar het werkt blijkbaar wel zo.”
En natuurlijk de vraag; wat gaat een flesje me kosten? “Op dit moment kost Mascoville in Kaapstad 60 rand, dat is ongeveer 3,75 euro. “
VERKOOPPUNTEN
“Nu wordt Mascoville vooral in Zuid-Afrika verkocht, maar het komt ook in de winkels in Nederland.” Tot nu toe is het te koop in Kaapstad op de volgende plekken:
1. Brewer’s Co-op
135 Albert Road, Woodstock
2. Balmoral Supermarket
189 Victoria Road, Woodstock
3. Enkele Montagu shops
4. Pick-ups can be done at 7 West Quay Road, Waterfront. Bestellingen via instagram @mascoville of zie contactgegevens hieronder. Betalen kan via EFT vooraf of met Snapscan of gewoon cash bij het ophalen.
5. Online (ook in Nederland) via Mascoville.com, Instagram @mascoville. Mascoville staat ook op verscheidene openlucht markten tijdens het Kaapse zomerseizoen.
---
Door Anouk Schreiner
---
Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad?nbsp;Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief.
CapeTownMagazine.com
For Moments of Joy. Follow our social channels for useful news, daily local champions | |
072 350 2062 | |
Ideas Cartel, The Old Foundry, 1 Sand Hill Road, Green Point | |
www.capetownmagazine.com/subscribe | |
now@capetownmagazine.com | |
CapeTownMag | |
CapeTownMagazine.com | |
capetownmag |