Wonen & Werken in Kaapstad | Verhuizen en emigreren Zuid-Afrika

Werken in Zuid-Afrika: ‘Jezelf bewijzen is de boodschap’

Emigreren naar Zuid-Afrika: Jan Parmentier durfde het aan

Wonen en werken in Zuid-Afrika is voor veel mensen een grote droom. Het idee van het heerlijke klimaat dat hier heerst, de heerlijke wijnen, de prachtige natuur en het ‘goede leven’ dat je hier kunt hebben, maakt dat de zoektermen ‘werken in Zuid-Afrika’, ‘werken in Kaapstad’, ‘vacatures Kaapstad’ en ‘wonen in Zuid-Afrika’ elke maand honderden keren ingetikt worden op Google.

KaapstadMagazine.nl ging op zoek naar Nederlanders en Belgen die het niet slechts bij dromen en googelen hielden, maar daadwerkelijk hun boeltje pakten en richting Zuid-Afrika trokken om er, al zij het tijdelijk, te werken en te wonen. Deze keer maken we kennis met de 26-jarige Jan Parmentier uit België. Na een Erasmus uitwisselingsprogramma als rechtenstudent, volgde een semester aan UCT, vakantie en een toevallige kennismaking met een Zuid-Afrikaanse schone, en in 2013 besloot hij definitief naar Zuid-Afrika te emigreren. Vandaag de dag werkt Jan in een juridische rol voor een snelgroeiend Zuid-Afrikaans logistiek bedrijf.

Met de deur in huis: hoe heb je het geregeld met je Zuid-Afrikaanse werkvergunning?
Ik was ervan overtuigd om voor mijn vergunning voor een zogenaamde life partnership permit te gaan, maar het immigratiebureau dat mij hielp bij het aanvragen van mijn visum gaf aan dat het beter was om op basis van mijn juridische achtergrond voor een exceptional skills visum te gaan. Hierdoor kan ik ook sneller in aanmerking komen voor permanent residency, een grote plus! Ik raad iedereen aan om hierover met een immigratiebureau te praten, zeker met de nieuwe wetgeving: de exceptional skills permit is nu overgegaan in een scarce skills permit met heel stringente voorwaarden.

Wat viel je het meest op tijdens je eerste werkdag in Kaapstad?
De eerste werkdag was een voltreffer: het kantoor leren kennen, het team waarmee ik aan de slag moest gaan en de faciliteiten – vergelijkbaar als met een eerste werkdag in Nederland of België. Leuk zijn al de verschillende snacks op het werk. We werken met een heel internationaal team (een Amerikaan, Afrikaners,  Nigeriaan, Ugandees, enz) en elke keer hebben we wel een andere snack waaronder samoosas, pap, biltong, enz.

Hoe was/is het contact met collega’s?
Collega’s zijn initieel altijd even meewarig om een buitenlander aan het werk te zien binnen hun bedrijf, zeker wanneer hij of zij binnen het bedrijf meteen een team komt leiden. Met de hoge werkloosheidscijfers waar Zuid-Afrika mee te kampen heeft, kan dat al snel tot commentaren leiden waarom er voor jou geen Zuid Afrikaan aangenomen is. Jezelf bewijzen is de boodschap!

Wat is het grootste verschil tussen werken in Zuid-Afrika versus werken in Nederland of België?
De bedrijfscultuur van Zuid-Affrika is best verschillend met die van Europa. Maar daarbinnen bestaat tevens een groot verschil tussen Kaapstad en Johannesburg: in Kaapstad is business relatie gerelateerd – waarmee ik bedoel dat langdurige relaties cruciaal zijn om een zakenrelatie aan te gaan. Johannesburg heeft wat dat betreft meer een westerse manier van zaken doen: onmiddellijk down to business en als je aan de voorwaarden kan voldoen, krijg je ook de business. Johannesburg is een money making city.

In Kaapstad gaat het daarentegen allemaal een stapje trager. Wat wil je ook met de zon, de Tafelberg en de machtige oceaan zo binnen handbereik? Er valt hier in Kaapstad gewoonweg zoveel meer te doen dan een 9 to 5-job. Zo zal je ook merken dat een vrijdag namiddag gelijkwaardig is aan een zaterdag: na 15.30 uur zal je niet veel bedrijven meer kunnen bereiken. Dit kan je best als frustrerend ervaren!

Wat vind je het leukst aan werken in Zuid-Afrika?
Ik houd van de Zuid Afrikaanse openheid en vriendelijkheid, de cultuur en vooral de zalige, ontspannende weekenden. Op een zaterdagochtend ga je naar de markt op de Old Biscuit Mill, twee uur later zit je bij een wijnhuis te lunchen of wijn te proeven om daarna je dag af te sluiten met een sunset surfsessie: in Kaapstad kan het allemaal! Een weekend voelt altijd aan als vakantie!

En wat vind je minder leuk aan werken in Zuid-Afrika?
Wat ik minder aangenaam vind aan de Zuid-Afrikaanse bedrijfscultuur zijn de steeds wederkerende pro-discriminerende maatregelen, zoals de BME certificaten. Een bedrijf moet selecteren op prestaties en cijfers, niet op ras of kleur.  Echter iedereen moet hiervoor een recht op educatie krijgen, maar dit is een geheel andere discussie.

Kun je goed rondkomen van je salaris?
Mijn salaris is ruim naar behoren en evenwaardig aan de Europese standaard. Ook is het leven in Zuid-Afrika minder duur dan in België.

Heb je in Kaapstad veel Nederlandse en/of Belgische vrienden of ben je bijvoorbeeld lid van een Nederlandse of Belgische club? Zoek je dat bewust op?
ik heb heel veel Nederlandse en Belgische vrienden die hier voor het surf- of windsurfseizoen komen trainen door de ideale omstandigheden. Het blijft natuurlijk altijd leuk om je moedertaal te spreken, dezelfde humor te delen en een gelijkwaardige achtergrond te hebben. Door mijn Zuid-Afrikaanse vrienden ben ik echter meer betrokken bij de lokale cultuur dan ik ooit tevoren ben geweest!

Heb je tenslotte nog tips voor mensen die een baan in Zuid-Afrika hebben gevonden en op het punt staan deze kant op te komen?
Niet twijfelen en gewoon de stap zetten! Durf je ondernemerskant te laten zien want: Africa is the future!

Vind jij het ook leuk om net als Jan je ervaringen te delen over je verhuizing naar Zuid-Afrika? Heb je goede tips waar mensen die in Zuid-Afrika komen werken veel aan kunnen hebben, variërend van het runnen van een guesthouse, lodge, een baan in een call centre of als leidinggevende in een Zuid-Afrikaans bedrijf? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent, wat je doet en hoe je in Zuid-Afrika terechtgekomen bent en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen.

Wil je meer ervaringen lezen van mensen die (tijdelijk) naar Zuid-Afrika verhuisden, er stage liepen? Bekijk dan onze sectie 'Interviews met Zuid-Afrikagangers': daarin vind je talloze vermakelijke en leerzame reis, stage- en emigratieverhalen. 

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit de Moederstad, en tevens om andere volgelingen uit de categorie ‘Nu hoor je het ook eens van een ander’ voorbij te zien komen. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest. En natuurlijk wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief met daarin het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad ook niet missen!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika