Grub & Vine op Bree Street combineert de beste no-nonsense recepten met haute cuisine
Chef Matt Manning doet alles met flair
Voer & vino
Grub & Vine mag dan wel vrijelijk vertaald worden naar ‘voer & vino’, zo simpel als dat klinkt is het beslist niet. Ja, het is lekker casual zonder teveel poespas en met betaalbare prijzen, maar daar eindigt de overeenkomst met andere Bree Street bistro’s dan ook. Matt Manning creëert hier namelijk de meest spectaculaire fine dining gerechten.
Door: Sofie Koevoets
Het perfecte paar
Het begint allemaal met Manning’s goede koppelkwaliteiten tussen chefs en sommeliers. Sous chef Esteve Beyers heeft hij uit de keuken van D.O.M in Brazilië geplukt - een van de wereld’s top 50 restaurants. Dan hebben we ook nog Keize Mumba, voormalig assistent sommelier bij Azure, wiens bijzondere keuzes zelfs de beste wijnkenners kennis laten maken met veelal onbekende flessen.
Maar waar iedereen vooral met lof over spreekt is de elegante Japanse manier waarop de borden worden opgemaakt. Een perfect match voor de ingelegde, gepocheerde en gegrilde delicatessen die worden geserveerd tegen een achtergrondmuziek van stemmige blues en het genietende gezucht van de veertig gasten die onder de indruk zijn van hun 2-, 3- of 4-gangendiner.
Sjiek dineren in een simpele bistro
‘Fine dining’ kan hartstikke sjiek, behoorlijk prijzig en zelfs soms een beetje intimiderend zijn. Vandaar dat de wat eenvoudigere bistro’s in Kaapstad een stuk populairder zijn. Wat nou als er een combinatie was van beiden? Misschien wel een zelfstandige chef die zijn training in Londen, zijn passie voor gezellig tafelen en zijn ervaring in het organiseren van evenementen naar jouw tafel brengt?
Iemand zoals chef Matt Manning, die het koken perfectioneerde in Londen’s beste Michelin-restaurants onder het toeziend oog van Gordon Ramsay, Marcus Wareing, Alyn Williams en Bryn Williams - om maar wat namen te noemen.
Geen nonsens, goed voer
Zodra je een hap neemt van zijn malse West Kust vis of zijn delicate mosselen, merk je al gauw; hier is een chef aan het werk die focust op lokale producten en volle smaak. Hijzelf zegt dan ook “geen nonsens, goed voer. Prachtige producten en eerlijk koken.”
Geheel in Manning’s stijl is het menu niet te moeilijk, maar wel tot in de puntjes geperfectioneerd. Dit is een plek waar gegrilde broccoli, verse peren, kruimelige kaas en appelmosterd elkaar vinden in een wervelwind van smaken en texturen. Een plek waar je heen gaat voor het eten, en terugkomt voor de sfeer. Of zoals een gast het beschreef; “de open keuken vond ik geweldig. Je kan de chefs je eten zien bereiden terwijl je lekker van een drankje geniet.”
Experience Menu
In het Grub & Vine Experience Menu gaat het vooral om de sfeer en de gezelligheid, en het samen tafelen waar Manning zo van houdt.
Je kunt ‘s avonds kiezen voor een 2-, 3- of 4-gangenmenu met prijzen vanaf 295 rand zonder wijn, tot aan 795 rand voor 4-gangen waarbij elke gang gecomplimenteerd wordt met de beste wijnen van sommelier Keize Mumba.
Mix and match
Overdag kan je elk gerecht zowel als voorgerecht en als hoofdgerecht bestellen, zodat iedere gast de kans heeft de beste combinatie van wijnen daarbij te kiezen. Begin bijvoorbeeld eens met een kleine portie warme burrata met tomaten, gegrilde courgette en salsa verde, voordat je een heerlijke verse tonijn nicoise als hoofdgerecht neemt.
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een voorgerechtje West Kust heek, gestoomde mosselen, zwarte linzen en heerlijke mosselsaus. Zorg er gewoon voor dat je ruimte overhoudt voor het dessert, zoals hun bosbessen amandelcake met honing custard. Geloof ons, je wilt alles proeven.
Een Bree Street pareltje
Grub & Vine gaat zeker weten een hit zijn in de binnenstad. Te vinden op de eerste verdieping van het gebouw met uitzicht over Heritage Square ben je in het hart van de stad, maar zonder het verkeers lawaai.
Het is dus perfect voor een rustige zakenlunch; door het zachte middaglicht dat naar binnen filtert de ideale locatie om die deal binnen te slepen. Op het moment zijn de lunches à la carte, maar Manning speelt met het idee een ‘werklunch’ te ontwerpen.
Bottomless Bubbles bij de Brunch Club
Om overdag van het volledige Grub & Vine plaatje te genieten, boek hun Brunch Club op zaterdag, waarbij je kunt kiezen uit 2-, 3- of 5-gangen lunches (295 rand, 375 rand of 445 rand). De brunches zijn gezellig maar intiem, mede omdat ze maar serveren aan 30 personen. Het begint om 11.30u met een Bloody Mary als welkomstdrankje en gaat door tot 14.30u, met of zonder de Bottomless Bubbles - oftewel zoveel champagne als je wilt- voor een extra 250 rand per persoon.
De achteraf kamertjes
Achter de bruisende bistro die Grub & Vine is, vind je de Green Room - een ruimte te boeken voor privé dineetjes en waar elke dinsdag en woensdag van 18.00u tot 19.00u de populaire #VineNight is - een gratis wijnproeverij op uitnodiging van een select groepje wijnmakers.
Een verdieping hoger is The Chef’s Studio - een industriële keuken met verschillende luxueuze kookeilandjes waar gasten een privé kookcursus kunnen boeken. Elke dinsdagavond gaan groepjes leerlingen in Manning’s ‘How to Cook’ series de uitdaging aan om een simpel gerecht te koken, voordat ze gezamenlijk aan tafel gaan.
Kook met één ingrediënt
Deze studio is ook waar Manning zijn ‘One Ingredient’ kookcursus geeft. Dit is een 5-gangen kook- en eetervaring waar het allemaal draait om één ingrediënt. “Dit is voor diegenen die net zo enthousiast zijn over het klaarmaken van een mooi gerecht als ze zijn over het eten ervan”, zegt Manning. “Het is een stuk minder serieus dan een kookcursus, maar wat interactiever dan een etentje.”
Daten bij 103 Bree Street
Grub & Vine brengt iets nieuws naar Bree Street, met hun decor en geweldige gerechten. Het restaurant is de hoofdact, maar de Green Room en Chef’s Studio brengen net dat speciale ingrediënt binnen wat Bree Street’s andere restaurants missen.
Tip: neem je date mee naar #VineNight! Het is gratis, maar boek van tevoren want er is maar plek voor 24 personen.
Als je zin hebt in een echt goed glas wijn, ga dan naar Frogitt & Vonkel, de exclusieve wijnbar in hetzelfde gebouw.
Adres: 103 Bree Street
---
Ben je sowieso wel benieuwd wat Bree Street nog meer te bieden heeft? Check ook eens Sotano of La Parada!
---
Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief.
Volg en like ons op Twitter ❤ Facebook ❤ Instagram ❤
---
Grub & Vine
Monday–Friday: noon–2:30pm | 6pm–10pm Saturdays: 6pm–10pm Closed: Sundays | |
+27 (0)76 256 8654 | |
103 Bree Street, City Centre | |
www.grubandvine.co.za | |
info@mattmanningchef.com | |
GrubandVineCT | |
GrubandVineCT | |
GrubandVine |