’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...
11 x fun facts die je (nog) niet wist over Kaapstad
Interessante en vooral minder bekende weetjes over de Moederstad
Weet jij alles over Kaapstad zeg je? Echt waar, alles? Wij denken dus dat dat niet zo is.
Lees vooral de fun facts over Kaapstad hieronder en laat ons weten hoeveel van deze feitjes je nog niet kende...
1. Elke maand worden op de Tafelberg minimaal twee mensen ten huwelijk gevraagd
De Tafelberg begon zich ongeveer 280 miljoen jaar geleden te vormen tot het iconische gesteente van 1086 meter (op het hoogste punt gemeten) dat het vandaag de dag is. Het kabelbaantje werd in 1929 in gebruik genomen, hoewel die eerste versie gemaakt werd van hout en staal. Maar het meest romantische weetje over de Tafelberg is toch wel dat er naar schatting elke maand twee koppels zich bovenop de berg verloven.
De Tafelberg is een geschikte plek om op je knietjes te gaan
2. Ooit lag het Castle of Good Hope aan het strand
Vandaar de naam 'Strand Street'. Hoewel veel mensen daar misschien niet bij stilstaan, is die straatnaam niet zonder reden: dit was namelijk vroeger de plek waar het vasteland van de zee gescheiden werd. Hoewel veel mensen het trouwens denken, werd het Kasteel niet gebouwd door Jan van Riebeeck.
Leuk detail is dat het fort gebouwd is in de vorm van een ster (iets wat je vooral vanuit de lucht goed kunt zien). Hoe dan ook, de sea view vanuit het Kasteel is door de Nederlanders zorgvuldig enkele honderden meters naar het westen geduwd.
Vanuit de lucht kun je goed zien dat het Kasteel de vorm van een ster heeft
3. Kaapstad heeft een van de jongste populaties ter wereld
Volgens de laatste nationale volkstelling is bijna de helft van de bevolking van de Westkaap jonger dan 25 jaar, waarmee de regio Kaapstad als een van de jeugdigste ter wereld geldt.
4. Kaapstad is de meest ‘gelijkwaardige’ stad van Zuid-Afrika
Ja, dat klinkt wat apart, want eenieder die ooit in Kaapstad geweest is heeft met eigen ogen kunnen zien dat het verschil tussen arm en rijk duidelijk zichtbaar is. Toch is Kaapstad volgens een recent rapport van de VN en de State of the World’s Cities Report qua inkomensongelijkheid de meest gelijkwaardige stad van Zuid-Afrika. De meest ongelijkwaardige steden van het land zijn Buffalo City (East Londen), Johannesburg en Ekurhuleni (East Rand).
In Camps Bay vind je enkele van de duurste huizen van Zuid-Afrika
5. De duurste huizen van Zuid-Afrika staan in Kaapstad
Nu we het over (on)gelijkheid hebben, in die categorie nog een feit: de meeste trophy homes (huizen die meer dan R20 miljoen) van Zuid-Afrika staat in Kaapstad. De meeste zijn te vinden in Camps Bay, daar vind je ruim 150 van dit soort kapitale panden.
Dat betekent overigens niet automatisch dat in Kaapstad ook de rijkste mensen van Zuid-Afrika wonen – die eer is namelijk toebedeeld aan de City of Gold Johannesburg, daar woont bijna de helft (48%) van de rijkste Zuid-Afrikanen.
6. Het grootste LGBTI-feest van Afrika viert men in Kaapstad
Elk jaar vindt in december in Kaapstad het grootste verkleedfeest plaats dat veel homo’s, lesbo’s, bisexuelen en transgenders plaats. Het event met de veelzeggende naam the Mother City Queer Project (MCQP) staat bekend als een van de grootste feesten die Kaapstad rijk is en tegelijkertijd een van de mooiste events van het continent.
MCQP: elk jaar weer een spektakel an sich
7. Lion’s Head heet niet Lion’s Head omdat er vroeger leeuwen rondliepen
Veel mensen denken dat de Nederlandse kolonisten in de 17de eeuw de namen Leeuwen Kop en Leeuwen Staart (het huidige Lion’s Head en Signal Hill) aan de berg gaven omdat er een of meerdere leeuwen rond zouden lopen. Helaas, dat is een fabeltje. Het is vooral de vorm van de berg waaraan de naam zich ontleent; als je van een afstand naar de berg kijkt, wordt de vorm van een liggende leeuw met kop en staart zichtbaar (voor sommige mensen meer dan anderen).
8. Afrikaans is de meest gesproken taal in de Westkaap
Hoewel Afrikaans in theorie een van de jongste talen ter wereld is, wordt het in en om Kaapstad verreweg het meest als voertaal gesproken. Xhosa en Engels volgen op de voet als tweede en derde taal.
Dr. Christiaan Barnard - helaas redde zijn patient het toch niet
9. Dr. Christiaan Barnard’s baanbrekende hartoperatie had een bittersweet einde
Vrijwel iedereen kent het verhaal van de Zuid-Afrikaanse Dokter Christiaan Barnard die in 1967 de hele (medische) wereld op z’n kop zette door de eerste harttransplantatie uit te voeren. Een momentum voor Zuid-Afrika, dat door het brute Apartheidsregime in die tijd vooral negatief in het nieuws kwam. Echter, wat niet iedereen weet is dat de patiënt in kwestie, meneer Louis Washkansky, 18 dagen na de ‘succesvolle’ transplantatie alsnog overleed aan de gevolgen van een longontsteking.
10. De Cape of Good Hope heette vroeger de Cape of Storms
Het waren de woeste golven en de brute stormen die zij teweeg konden brengen, die de legendarische Portugese zeevaarder en ontdekkingsreiziger Bartholomeu Dias er in 1488 toe aanzette om het Kaapse schiereiland de typische naam ‘Cape of Storms’ (Cabo das Tormentas) te geven. De Portugese koning veranderde deze naam later naar Cape of Good Hope (Cabo da Boa Esperança) omdat hij koloniale machten duidelijk wilde maken dat ze vanuit hier de zeeroute naar India bijna bereikt hadden.
11. Het Kaapse bloemenrijk telt 7000 planten die nergens anders ter wereld bloeien
Het ‘Cape Floral Kingdom’ – een oppervlakte van zo’n 90,000km2 is naast het kleinste, tevens het rijkste gebied als het gaat om de flora die er voorkomt. Niet voor niets is het gebied door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. In het gebied leven zo’n 9600 verschillende soorten planten en bloemen, waarvan ongeveer 70 procent nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder planten met tropische namen als honey buchu, peninsula snapdragon en Good Hope satinflower.
En heb je deze 11 must-do & sees in Kaapstad al op je to-do lijstje voor je vakantie in Zuid-Afrika staan?
Wil je op de hoogte blijven van het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. En houd onze Facebookpagina goed in de gaten! We zijn trouwens ook elke dag te volgen op Twitter, Instagram.