Restaurant The Big Easy in Stellenbosch
Eten in een wijnparadijselijk restaurant vlakbij Kaapstad
Nederlanders die nog nooit in Zuid-Afrika zijn geweest, herkennen de naam Stellenbosch waarschijnlijk vooral van etiketten op de wijnflessen. Zelfs als je geen enorme wijnliefhebber bent, kan het haast niet anders dan dat je weet dat Zuid-Afrikaanse wijn veelal uit de wijnlanden bij Stellenbosch komen. Net als buurman Franschhoek, trekt Stellenbosch jaarlijks vele duizenden toeristen die tijdens hun vakantie in Zuid-Afrika zoveel mogelijk lekkere Zuid-Afrikaanse wijntjes willen proeven. En terecht!
Hoewel wij elke avond in een restaurant of thuis een fles Zuid-Afrikaanse wijn kunnen opentrekken, zijn we er vandaag op uitgetrokken naar Stellenbosch, op weg naar restaurant The Big Easy. Want van lekkere Zuid-Afrikaanse wijn, kun je nooit genoeg drinken. Dit restaurant in het oude wijndorpje staat namelijk, buiten een heerlijke menukaart, plaatselijk ook zeer bekend om de uitgebreide wijnkaart.
Dorp Street, Stellenbosch
Na een rit van ongeveer 40 minuten vanuit Kaapstad bereiken we The Big Easy op Dorp Street in Stellenbosch. Het is een prachtig zogenaamd Cape Dutch pand. De wijnkelder is authentiek ‘oud’, en behalve goed gevuld, ook nog altijd in gebruik. Een bijzondere dimensie.
Eén van de vijf eigenaren van het restaurant – Jean Engelbrecht - geeft ons een rondleiding door The Big Easy. ‘’Elke kamer heeft zijn eigen thema’’ zo vertelt hij. “Nu zijn we in de Karoo Bar.” De Karoo is een woestijnachtig gebied naast de Westkaap in Zuid-Afrika. Er staat een prachtige tekening van het landschap op een van de muren.
Deuitbaters van The Big Easy hebben samen verschillende wijnhuizen in Zuid-Afrika. Dat verklaart meteen de enorme hoeveelheid bijzondere Zuid-Afrikaanse wijnen die ze op de kaart hebben staan. Rupert Wines, wijnen van Rust en Vrede, Guardian Peak, Audacia Wines en Ernie Els Wines, al deze wijnhuizen zijn in het bezit van de vijf eigenaren.
Wine Estate of Golf Estate?
Jean gaat ons voor, de ‘Wine Estate’ kamer in. De muur hangt vol met foto’s van wijnhuizen van verschillende partners, de muren zijn stijlvol donkerblauw, er staan grote zwarte stoelen en er hangen met goud omlijstte spiegels. Dan lopen we naar de ‘Golf Estate’ kamer en ‘La Gratidude’, een kamer die alleen wordt gebruikt voor besloten diners.
En zo heeft restaurant The Big Easy voor elke gelegenheid wel een kamer te bieden, net als voor elke gelegenheid een menu. Voor een simpel ontbijt, een lekkere lunch, of om met een groep uit eten te gaan. Ook heeft het restaurant in Stellenbosch verschillende ruimtes waar mensen ’s avonds gewoon binnen kunnen lopen en aan kunnen schuiven als ze willen dineren.
En nu: wijn.
Goed. Het is mooi ingericht, dat is duidelijk. Maar wij hebben genoeg kamers gezien. Tijd om eens een kijkje te nemen op de wijnkaart van het restaurant. Hoewel we al van mensen begrepen hadden dat het hier uiteindelijk toch echt om de wijnen draait, zijn we nog steeds verrast van de enorme variatie van de wijnkaart. Je hebt namelijk keuze uit meer dan 170 verschillende wijnen. “En het aanbod op de wijnkaart blijft maar groeien,” aldus Jean. Zeer belangrijk detail: het merendeel van de wijnen is ook per glas verkrijgbaar.
Bij The Big Easy kun je ook een wijnproeverij doen. Voor 30 rand kun je 5 verschillende glazen proberen.
Tijd voor lunch... en een glas wijn. We drinken een Sauvignon en een Chenin blanc terwijl we ons richten op het menu. Chefkok Craig Backhouse heeft een laagdrempelig menu samengesteld dat vaak verandert. Van hamburgers tot verrassende combinaties, er is van alles te krijgen. De prijzen zijn in principe zo gevarieerd als het menu. Van 35 rand (rond de 3,50 euro) voor een omelet tot een biefstuk van 600 gram voor 225 rand.
Aan tafel!
Het eten is er! We beginnen met een risotto van bospaddenstoelen met romige truffelsaus. Daarna krijgen we een zachte, met zongedroogde tomaten en olijven doordrenkte polenta. Net als de wijnen die we bij elke gang voorgeschoteld kregen. We hebben nog een klein beetje ruimte over dus nemen een bordje met chocolademousse, crème brûlée, bonbons en ijs.
Goed, het eten bij The Big Easy was heel lekker, net als de wijnen. Leuke bijkomstigheid is dat je, als je geen honger hebt of al ergens anders gegeten hebt, alsnog bij het restaurant terecht kunt voor wijnproeverijen. Je wordt dan verwezen naar de wine shop, waar getraind personeel wijnen van de kaart laat proeven en er van alles over kan vertellen. Kortom: the Big Easy is een restaurant en wijnboerderij ineen. We like!
Meer bijzondere wijnhuizen in de wijnlanden vlakbij Kaapstad vind je in onze sectie Erop uit in de Kaapse Wijnlanden.
Wil je op de hoogte blijven over meer leuke plekken om te genieten van goed eten en lekkere wijnen in Kaapstad? Houd onze Uit eten in Kaapstad sectie goed in de gaten en volg ons op Facebook en Twitter!
Big Easy Restaurant
Mon - Fri | 7:30 - 22:00 Sat & Sun | 08:30 - 22:00 | |
+27 (0)21 887 3462 | |
95 Dorp Street | Stellenbosch | |
www.ernieels.com | |
info@thebigeasy.co.za | |
ErnieElsWinery | |
Ernie Els Wines |