Weblog Zuid-Afrika | Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Emma in Kaapstad

Volg twee maanden lang vrijwilligster Emma bij ‘uMephi’

Emma Boeve (17) uit Kampen komt naar Kaapstad. Niet als backpacker of toevallige toerist op doorreis, maar voor een heel bijzonder project – het uMephi project in de stad. Tijdens haar verblijf hier houdt ze ons af en toe op de hoogte van haar ervaringen, avonturen en observaties. Maak kennis met de jonge Emma uit Overijssel...

“In December 2010 deed de Rotaryclub Kampen een oproep in de nieuwsbrief van mijn middelbare school, waarin ze op zoek waren naar leerlingen van ongeveer 18 jaar oud, die wat voelden voor een uitdagende ervaring: een werkvakantie in een land met een andere cultuur!” Ze was meteen enthousiast. De club bood leerlingen die de middelbare school in juni gaan verlaten de kans zes á acht weken mee te draaien in een opvanghuis in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Emma reageerde en werd uitgekozen. “Mijn zus is een half jaar geleden naar Tanzania geweest voor stage voor haar opleiding HBO-verpleegkunde en heeft kennis gemaakt met verschillende culturen. Ik heb ook altijd al geroepen dat als ik zo'n kans zou krijgen, hem niet zou laten schieten.”

En nu is het bijna zover... Volgende week vertrekt ze naar Kaapstad om acht weken mee te draaien in het project ‘uMephi’, wat ‘Vat Handen’ betekent. Dit is een project van de Apostolic Faith Mission.

Emma legt uit: “De organisatie ‘Vat Handen’ heeft een aantal opvanghuizen in Kaapstad. In deze huizen krijgen kinderen een nieuwe kans. Deze kinderen komen in deze huizen omdat hun de ouders gestorven zijn aan HIV of omdat ze thuis niet veilig en begeleid kunnen opgroeien.” Misbruik en mishandeling zijn hier vaak de oorzaak van.

‘Vat Handen’ heeft veilige plekken voor deze kinderen gecreëerd. Ze koken en eten er samen, slapen, recreëren er en gaan van daaruit naar school. Er is gekwalificeerde begeleiding voor de kinderen. Naast opvanghuizen voor kinderen heeft ‘Vat Handen’ ook tehuizen voor oudere mensen, die niet zelfstandig kunnen wonen.

Emma gaat niet alleen, maar met nog drie andere scholieren. “Wij draaien alle vier mee in de begeleiding. Zo zullen we ons tijd in het huis doorbrengen met koken, huiswerkbegeleiding geven, schoonmaakwerk verrichten, begeleiding in de vrije tijd zoals het organiseren van sportactiviteiten en andere voorkomende werkzaamheden.” Ervaring in de ‘zorg’ heeft Emma al, dankzij haar bijbaantje in een verpleeghuis.

Naast ons werk op het project hoopt Emma in haar vrije tijd kennis te maken met Kaapstad en omgeving. “Wat ik verwacht van Kaapstad is dat er best grote verschillen tussen de bevolking zijn.” Wat dat betreft is het natuurlijk even een andere insteek om vanuit een rotaryclub zo’n project aan te gaan. “Een rotaryclub heeft vaak wat rijkere leden, terwijl de mensen in de townships veel primitiever leven.” Klopt helemaal.

Wij komen te 'wonen' bij gastgezinnen. Deze gezinnen zijn lid van de Rotaryclub in Kaapstad. Of wij alleen, met zijn tweeën of met zijn allen in een gastgezin zitten weten wij zelf ook nog niet. Dit blijft nog even spannend! Wat ze het meest gaat missen als ze hier is? “M’n ouders...”

Het eerste wat ik ga doen als ik in Kaapstad ben is kennis maken met de mensen in het weeshuis en kijken wat wij daar zoal kunnen betekenen. Ik ben daar voor een werkvakantie en ben er op voorbereid veel te werken. Wat ik wil graag wil bezoeken is natuurlijk de tafelberg en Robben Island!

Meer weten over Emma en haar werk in ‘uMephi’? Blijf ons dan in de gaten houden via Facebook en de site, waar Emma tijdens haar verblijf in Kaapstad regelmatig iets van zich zal laten horen!

Meer weblogs van vrijwilligers en studenten in Kaapstad en Zuid-Afrika lees je hier!

Zelf ook interesse om vrijwilligerswerk te doen in Zuid-Afrika? Neem dan contact op met www.4exchange.nl, een bemiddelingsbureau voor studenten en vrijwilligers in Kaapstad. Er zijn in dit land altijd verschillende projecten waarbij jouw hulp van onschatbare waarde  kan zijn!

TRIVIA

image description