Duik met witte haaien in Gansbaai met White Shark Cage Diving

White Shark Diving Co.

Duik met haaien in de witte haaien ‘hoofdstad’ van de ...

Make sure to ask for specials for
CapeTownMagazine.com readers
And give them our regards!
 
+27 (0)82 559 6858
9 Kus Drive| Kleinbaai Harbour | Gansbaai
www.sharkcagediving.co.za
info@sharkcagediving.co.za
White Shark Diving Company
whitesharkco

Duik met haaien in de witte haaien ‘hoofdstad’ van de wereld

Zie deze majestueuze haai in het echt vanuit een kooi onder water of vanaf het dek van de boot

Stel je voor je bent lekker in de zee aan het zwemmen en ineens zie je enorme donkere schaduw uit de diepte opdoemen die met duizelingwekkende snelheid op je af zwemt.

Of je nou een adrenaline junkie bent of een dierenliefhebber, een witte haai in zijn natuurlijke omgeving zien is een van de meest adembenemende ervaringen uit je leven. Dit avontuur boek je natuurlijk met White Shark Diving Company (WSDC) in Zuid-Afrika.

WSDC zit in Gansbaai, ook wel de hoofdstad van de witte haai genoemd. Je duikt vlakbij Dyer Island, ongeveer 15 minuutjes varen van het vaste land. Maar maak je geen zorgen, je bent hartstikke veilig in een super sterke haaienkooi. 

Zeehonden zijn lievelings hapjes
Gansbaai is ruim twee uur rijden vanaf Kaapstad (je kan een transport boeken vanaf de stad) en dit is waar je de meeste kans hebt in de wereld om een witte haai in het wild te zien. Dit komt omdat op Dyer Island ongeveer 50.000 tot 60.000 zeehonden wonen, en zeehonden zijn het absolute lievelings maaltje van de witte haai.

“Nergens ter wereld is er een vergelijkbare bron van zoveel voedsel te vinden voor de witte haai”, zegt Nik Walsh, managing director van WSDC. Tussen Dyer eiland en de Geyser rock die er vlakbij ligt, is namelijk een soort van kanaal dat zeehonden gebruiken om snel van en naar hun paring plek te zwemmen. Dat wordt het ‘haaien steegje’ genoemd en er wordt gezegd dat dit de grootste witte haaien populatie heeft, het hele jaar rond.

Hier is het dan ook dat je de zee in zakt om de haaien in het echt te ontmoeten, vroeg in de ochtend bij zonsopgang want dat is witte haaien prime time. ‘White Shark’, de boot van WSDC, laat het anker zakken in het haaien steegje en laat de 8-persoons kooi langzaam het diepblauwe water inzakken. En dan is het wachten tot je in de verte dit indrukwekkende roofdier op je af ziet komen zwemmen.

Winter is de beste haaien tijd
Duiken met haaien wordt het hele jaar aangeboden, maar de beste tijd is toch de Zuid-Afrikaanse winter, van juni tot augustus. De oceaan is dan ietsje warmer en er zijn veel baby zeehondjes, waar witte haaien dol op zijn.

‘Breaching’ is een jaag techniek die de witte haai gebruikt, wat betekent dat ze met een enorme kracht hun enorme lijf uit het water schieten en zo hun prooi van onderen en onverwacht aan te vallen. Dit doen ze echter alleen in de wintermaanden, en het wordt dus ook alleen in de deze maanden aangeboden door WSDC. Dit ziet er geweldig uit omdat je het hele imposante lijf van de haai kunt zien boven het water. Veel groepen combineren de ‘breaching’ trips met een haaien kooi duiktripje, zodat je de haai op twee verschillende manieren kunt ontmoeten.

Veilige en moderne boot
De boot waarmee de tripjes worden gedaan, de White Shark, is een 12-meter lange customized zee catamaran, speciaal gebouwd voor het duiken met haaien. Het is dus ultra veilig en omdat het de meest recente boot in dit veld is, heeft het de laatste moderne snufjes aan boord.

WSDC is een van de acht organisaties die het duiken met de haaienkooi aanbieden in de omgeving. Ze doen dit al 22 jaar, met een 100% veiligheids geschiedenis. Elke trip gaat de zee op met maximaal 22 personen, en acht personen mogen de kooi in tegelijkertijd. Omdat je samen gaat heb je dus langere tijd onder water om de haaien te bewonderen, dan als je telkens maar met 1 persoon in de kooi zou gaan. En als je niet in de kooi zit, kan je genieten van de haaien en andere dieren vanaf het ‘viewing’ dek aan boord. 

De afgelopen vijf jaar heeft WSDC elk jaar een certificaat van excellentie ontvangen van TripAdvisor, en daar zijn ze terecht trots op.

Je hoeft het water niet in
Mocht je het toch te eng vinden om echt het water in te gaan in die kooi, je kan ook mee de boot op en alles vanaf het dek bekijken. Haaien jagen aan de oppervlakte van de oceaan, dus je kan ze nog steeds zien vanaf de boot. Zelfs vanaf hier is het een schitterende mogelijkheid dit majestueuze dier in het echt en van dichtbij te zien.

Verantwoordelijke toerisme staat centraal
WSDC neemt de conservatie en bescherming van de haaien heel serieus en hebben samen met anderen het “Great White Protection Foundation’ opgezet.

Ze zijn actief in verschillende projecten om de haaien en andere oceaan dieren te beschermen, omdat zij de Zuid-Afrikaanse wateren gezond houden.

Om mensen hierover te informeren organiseert WSDC elke dag informatieve tripjes voor gasten en lokale scholen, alsook strand ‘clean ups’. WSDC is de enige haaien kooi duikorganisatie die officieel geaccrediteerd is door het GreenLine Responsible Tourism Rating Programme.

Wetenschappelijk onderzoek
WSDC is ook actief in een aantal andere initiatieven. Zo beschermen ze niet alleen de haaien, maar allerlei andere zeedieren via hun SharkSafe Barrier, een niet-dodelijke techniek die een  alternatief biedt om strandgangers veilig te houden, maar ook de dieren. De netten en touwen die nu vaak worden gebruikt om haaien weg te houden van het strand zijn dodelijk voor haaien, dolfijnen, schildpadden en allerlei andere dieren die erin verstrikt raken en dood gaan.

Ook dragen ze bij aan het haaienonderzoek van de Universiteit van Stellenbosch dat zich concentreert op ID foto’s van de dieren, tags aan de vinnen en genetische analyses. Deze studies zijn cruciaal voor het begrijpen en beschermen van de diersoort en om te begrijpen welke rol zij spelen in het grotere ecosysteem.

Word vrijwilliger
Om het onderzoek voort te kunnen zetten heeft WSDC een non-profit organisatie opgezet in 2015, dat zich focust op onderzoek naar haaien. Dit Shark & Marine Research Institute, geleid door Mary Rowlinson, heeft een vrijwilligersprogramma voor onderzoekers, biologen en enthousiastelingen, waar je wordt ingezet als onderzoeksassistent.

Het programma geeft je de unieke kans om deze fantastische dieren te bestuderen, terwijl je meewerkt aan baanbrekend onderzoek naar het gedrag van de witte haai, oceaan vervuiling en oceaan conservatie. Je kan ook meewerken aan initiatieven in de wijken in de omgeving. 

Projecten bij het Instituut worden gerund in samenwerking met Stellenbosch Universiteits witte haai expert Dr. Sara Andreotti.

WSDC Pakketten en tours 2020

White Shark Diving Company

Tours & Pakketten

Prijs

Shark Cage Diving en Viewing excursie

R2200

Shark Viewing excursie (zonder duiken) 

R1900

Kinderen onder 12 jaar (viewing aan boord)

R1500

Breaching en duiken combinatie trips

(elk jaar in juni, juli en augustus)

R2950

Retour Transfer vanaf Kaapstad

R500

Retour Transfer vanaf Hermanus

R350

Prive Charter – beschikbaar op verzoek

Per aanvraag

3-Dagen Duik Pakket (meerdere haaien kooi duik activiteiten, transport en accommodatie)

From R10 000

Shark en Safari (2-daags avontuur)

From R3300

Tailor-made tours. Speciaal voor jou samengesteld. Check de website voor opties.

Per aanvraag

Inclusief bij een Great White Shark Cage Diving Tour:

 • Optioneel transport van en naar Gansbaai (tegen extra prijs)

 • Simpel ontbijt in Gansbaai

 • Uitgebreide veiligheids briefing

 • Leuke weetjes en feitjes over de witte haai

 • Mooie boottocht op de White Shark

 • Aan boord hapjes en snacks

 • Alle duikapparatuur en instructies

 • Haaien kooi duik (en breachig, als je dat boekt)

 • Lunch na de trip en thee en koffie bij terugkomst

 • Optioneel een DVD met je avontuur (R350 per DVD)

 

Neem mee:

 • Zonnebrand (liefst waterproof)

 • Badpak en handdoek

 • Hoed of pet

 • Warm jack of vest

 • Camera (optioneel)

Let op: Voor meer informatie over White Shark Diving Company’s trips en tours, bel +27 (0) 82 559 6858 of email info@sharkcagediving.co.za.

Leeftijd restricties: Duiken met haaien kan met kinderen vanaf 12 jaar. WSDC raadt aan dat kinderen onder de 5 jaar niet mee gaan op de trip.

WSDC Vrijwilligers Programma: Voor meer informatie over het vrijwilligersprogramma, bel of WhatsApp +27 (0) 68 360 3063 of email institute@sharkcagedive.com. Kijk anders ook even op hun website.

9 Kus Drive | Kleinbaai | Gansbaai | +27 (0) 82 559 6858 | info@sharkcagediving.co.za | www.sharkcagediving.com

---

Wil je liever wat dichter bij Kaapstad de oceaan bewonderen? Boek dan een tochtje met Ocean Experiences,  of ga een dagje met de kinderen naar het aqaurium

---

Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief.
Volg en like ons op TwitterFacebookInstagram

---

Events In Kaapstad
Juli 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

mischu 2024Weekends are for mischu

You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special

Spier winter picnics 2024Spier’s winter specials

Soup and wine pairing, or a kitted-out winter picnic?

Pichi Keane HEAT FestivalHEAT Festival in Cape Town

Art, comedy, theatre & more (some for free) in the city centre

Extreme Rush indoor play parkExperience Rush Extreme’s indoor ...

Extreme dodgeball, battle beam, foam pits & a winter special

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

Char'd Grill & Wine BarSpirit tastings and unique cuts at ...

Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations

Milk on the Beach 2024Reasons to visit this beach-side family ...

Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika