Darling Voorkamerfest | Festivals en theater Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Voorkamerfest in Darling

Nederlands en Zuid-Afrikaans cultureel festival waar muziek, theater en dans samenkomen

Dit jaar is het de elfde keer dat een van de meest bijzondere festivals van Zuid-Afrika plaatsvindt: het Voorkamerfest in Darling. Een onvergetelijke mix van muziek, theater en cultuur aan de Zuid-Afrikaanse West Coast met een Nederlands sausje.

Het was ongeveer 11 jaar geleden dat de bekende Nederlandse producente Inge Bos samen met Wim Visser, directeur van het theater Carré in Amsterdam, het idee opvatte om in het pittoreske plaatsje Darling – op ongeveer een uur rijden van Kaapstad – een bijzonder theaterfestival te organiseren. En zo geschiedde… Dit jaar vindt van 5-7 september de elfde editie van het festival plaats.

Meteen het eerste jaar (2004) zette het Voorkamerfest zichzelf op de kaart als een van de meest innovatieve culturele events van Zuid-Afrika. Het idee is simpel: bezoekers worden in minibusjes langs een aantal huizen van locals geleid, alwaar zij in drie verschillende ‘voorkamers’ een andere show te zien krijgen. Shows duren elk ongeveer 25 minuten en kunnen uiteenlopen van stand-up comedy, dans, een optreden van een muzikant, cabaret, klassiek, comedy, een lezing van een schrijver, rap, drama of een mix van all of the above.

Het verrassingselement is een groot deel van de lol: met een aanbod van meer dan 20 optredens weet je vooraf nooit welke artiesten je tijdens je route zal zien, noch in welke voorkamers je zal belanden. Dit kan variëren van een bijzonder krappe kamer in de township van Darling tot een grote Cape Dutch villa aan de rand van de stad, en alles daartussen in. Het centrale verzamelpunt is het plein voor Evita se Perron, waar het hele weekend de lekkerste happen en dranken – temidden van meerdere knisperende kampvuurtjes – verkocht worden. Dit is waar iedereen zich het hele weekend verzamelt, zowel de bezoekers als de artiesten.

Nederlandse roots & artiesten
De Nederlandse roots van het festival zijn elk jaar weer terug te zien in het programmaboekje. Het is meestal een mooie mix tussen bekende en minder bekende Zuid-Afrikaanse artiesten, aangevuld met enkele Nederlandse namen.

Zo is Stef Bos een vaste bekende tijdens het festival, maar traden eerder ook Nederlandse artiesten als Anne van Veen, Hanna Jansen (‘De Rode Schoentjes’), Niki Romijn, Miss Molly & Me en Room Eleven op in een van de voorkamers van Darling. Aangevuld met bijzondere, bekende en minder bekende Zuid-Afrikaanse artiesten zoals Koos Kombuis, Anne Hirsch, Lucy Holgate, Nomfusi en Manouche.

De line-up wordt meestal een maand of twee voor het festival bekendgemaakt op de website van het Voorkamerfest. En ook dit jaar zijn er bijzondere artiesten te verwachten op het festival, waaronder ook weer enkele Nederlandse artiesten, te weten:  
* Kim van Zeben
* Toneelgroep Matzer
* Eefke den Held, Wilko Sterke en Thijs Maas van het singer/songwriter collectief ‘Het Nieuwe Lied’
* Lloyd Marengo en zijn dansgroep

Accommodatie in Darling en de rest van de West Coast
Gezien de populariteit van het event is accommodatie in Darling – en de wijde omtrek – vaak al lang voor die tijd volgeboekt. Sterker nog: vaak boeken mensen tijdens het event in het ene jaar meteen de accommodatie voor het jaar erop. Mocht je het toch nog willen proberen: www.darlingtourism.co.za

Ook dit jaar is accommodatie in Darling en de gehele West Coast voor het weekend van 5 t/m 7 september over het algemeen niet meer te vinden. Heel misschien heeft er nog een guesthouse-eigenaar in Yzerfontein een kamertje vrij, maar het zal niet gemakkelijk zijn. Wat nog wél kan zijn losse kaartjes kopen voor het openingsfeest op vrijdagavond (waar traditioneel alle acts van het festival zich bekend maken) of voor een van de routes op zaterdag of zondag. Let op: kaartjes gaan snel – heel snel.

Kaartverkoop en prijzen
Kaartjes kosten voor de openingshow op vrijdagnamiddag (17u) R195 per persoon; voor de routes op zaterdag (12u en 17u) en zondag (12u) R235 per persoon per route. Het afscheidsconcert op zondagmiddag om 16.00u is gratis

De eerste route is vrijdagavond om 17.00u. Op zaterdag vertrekken twee routes: om 12.00u en om 17.00u – de ‘tour’ duurt in totaal ongeveer 2 uur. Op zondag vertrekt de laatste route van het weekend om 12.00u. Je dient uiterlijk een half uur voor vertrek aanwezig te zijn op het pleintje voor Evita se Perron. Zondagmiddag wordt traditiegetrouw een gratis 'afscheidsconcert' gegeven waar alle artiesten nog een keer het beste van hun kunnen laten zien. 

Kaartjes kopen? Stuur zsm een email naar Chanda via bookings@voorkamerfest-darling.co.za of bel haar op +27 (0)82 321 7542.

KaapstadMagazine.nl is fervent bezoeker van dit waanzinnige festival in Darling en zal er ook dit jaar weer bij zijn. Voor wie helaas te laat is met het boeken van accommodatie raden wij aan om sowieso een los kaartje te kopen voor een van de routes op zaterdag of zondag. Het concept is enigszins vergelijkbaar met zoals we in Nederland ‘De Parade’ kennen, maar dan vele malen bijzonder-der. Kortom: voor dit jaar een los kaartje boeken en dan meteen accommodatie voor volgend jaar regelen!

KaapstadMagazine.nl houdt je op de hoogte van de leukste events, festivals en andere happenings in en om Kaapstad. Volg ons op Facebook, via Twitter en door je in te schrijven voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad. 

TRIVIA

image description