Stagiair Elske in Zuid-Afrika | live weblog Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

Hip Holland Hip!

Braziliaans carnaval? Hollandse polonaise zul je bedoelen!

Nooit gedacht dat ik een voetbalfan in hart en nieren was.

Vrijdag speelde Nederland tegen Brazilië. Al een week lang moest ik aanhoren hoe klein de kans was dat Nederland de kanshebber van het WK 2010 zou verslaan. “Aaah you’ll loose”, zegt de kerel in het winkeltje tegenover mijn werk. “Ooh Brazil man, that’s a tough one.” Mijn taxichauffeur.

The Dutch haven’t played very well the last couple of games”, geeft de ober in het restaurant nog een trap na. De moed zakt mij in de schoenen. Ik had al niet veel hoop, maar nu weet ik het zeker: Nederland gaat naar huis. En als dat gebeurt, is het WK voor mij over. Lekker kinderachtig ja.  

Pessimisme
Vlak voor de wedstrijd is de spanning in mijn huis om te snijden. Mijn mannelijke huisgenoten sprinten continu naar de wc. De vier vrouwelijke huisgenotes besluiten direct naar de Zuidpool te verhuizen als Nederland verliest.

Het pessimisme dat door Kaapstad zoemt, heeft duidelijk ook beslag gelegd op de mannen. Alleen mijn kamergenootje Cynthia is optimistisch: “We winnen met 2-1”, zegt ze met opgeheven hoofd. Ik geloof er geen voetbal van.

Braziliaanse hordes

Ik sta die dag op mijn vaste stekkie op het Fan Park. Opvallend is dat het aantal Oranjefans exponentieel is gedaald. Groen en geel, dat zijn de kleuren die overheersen op het plein. De Oranjefans zijn vooral te vinden bij de bar, liggend op de grond of achter de horde Brazilianen. Ze zijn timide, maar vooral gespannen. Mijn handen trillen en hoe erg ik dat wil wijten aan te weinig eten of zin in bier, het is van de spanning.

Brazilië scoort. Uitbundige Brazilianen vol zelfvertrouwen omringen ons. De Nederlanders lijken een stapje achteruit te doen. Onweer verschijnt op de gezichten van de Nederlandse mannen achter mij. Maar Cynthia houdt hoop: “Wacht maar, na de rust scoren we er twee.” En ja hoor, daar is ‘ie: Sneijder spuwt de bal in het net. De zon breekt weer door en de Nederlanders nemen een voorzichtige stap naar voren.

Tena Lady
Corner voor Nederland. “Mark my words. This will be the second goal”, roept een onbekende jongen in mijn oor. Ik weet niet wat het is met voorspellingen vandaag, maar Sneijder neemt de bal en knalt ‘m in het goal. 2-1 voor Nederland.

Ik plas bijna in mijn broek van spanning; zelfs het beste pak Tena Lady zou niet helpen. Mijn handen trillen zo erg dat het bier over mijn jas gutst. En nu volhouden. Drie minuten verlenging, 2 minuten, 1 minuut. Nederland is DOOR!

‘Hip Holland’ smst iemand naar het grote scherm op het Fan Park. Duidelijk veel niet-Nederlanders die Oranje supporten. Fantastisch is de sfeer die Oranjefans met zich meebrengen. Hoezo Braziliaans carnaval? Hollandse polonaise zul je bedoelen! Ja, ik durf het zonder schaamte toe te geven; ik hou van Holland, ik hou van Oranje, ik hou van voetbal.

---

Benieuwd of mijn liefde voor Oranje blijft groeien? Of stiekem erg nieuwsgierig naar Cynthia’s voorspellingen voor Uruguay - Nederland? Blijf dan vooral mijn blog volgen.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description