Stagiair Elske in Zuid-Afrika | live weblog Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

De Lokroep van de Vuvuzela

Hét geluid van het WK voetbal 2010

Het lijkt vanuit de grond te komen: een diep, roffelend geluid vult de straten van Kaapstad. Hoe minder dagen op de WK-teller staan, hoe luider het klinkt. Olifanten en misthoorns maken een vergelijkbaar geluid: onheilspellend voor een vreemdeling, vertrouwd voor de inwoners van Kaapstad en Zuid-Afrika. Het is het geluid van het WK voetbal 2010, het is het geluid van de vuvuzela.

De vuvuzela in Kaapstad

Ik zie ‘m overal: in de supermarkt om de hoek krijg je een kleine versie als extraatje bij elke aankoop boven de R100 (ongeveer 10 euro). De bloemenwinkel onder populaire bar Rafiki’s gebruikt de vuvuzela als vaas. In een badwinkel in Cape Quarter gebruiken ze de vuvuzela zelfs als decoratie.

Maar naast de kleine en normale versies te koop in bijna elke Kaapse winkel, wilde Hyundai ook een vinger in de vuvuzela-pap hebben. Vlak naast de snelweg naar het Kaapse voetbalstadion staat een gigantische versie van het Afrikaanse blaasinstrument.

Ik hoor ‘m ook overal: op straat, vanuit het kantoor van KaapstadMagazine.nl en in mijn huis aan Kloof Nek Road. En soms zelfs in mijn slaap. Al mijn zintuigen staan op scherp, behalve mijn neus. Misschien maar goed ook dat ik de uitstoot van de vuvuzela nergens ruik. Stel je voor, de adem van duizenden voetbalfans tegelijkertijd uitgeblazen in het stadion. Dat is nog eens een terroristische aanslag.

Vuvuzela verboden in stadion?
Zuid-Afrika leeft in het WK, het WK leeft in Zuid-Afrika. De vuvuzela is het symbool van de feestende nationale, maar ook zeker internationale voetbalfans. Vorige week rolde dan ook goed nieuws binnen; FIFA verbiedt de diepe, maar schelle geluiden van de vuvuzela tijdens het WK niet.

Als je dus straks op 24 juni tijdens Nederland – Kameroen in je oude vertrouwde kroeg zit en opeens een golf van oorverdovende blaasinstrumenten hoort, dan weet je dat ik daar ergens tussen zit met mijn vuvuzela aan de mond. En oordoppen in de oren.

---

Volg de komende maanden al mijn grote en kleine avonturen in Zuid-Afrika! Kijk hier.

TRIVIA

image description