Muziek en Muzikanten uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaanse muziek

CapeTownMagazine.com

Zuid-Afrikaanse muziek met werelds volume

We'll get through this. CapeTownTogether
Follow our social channels for useful news,
daily local champions + find moments of joy
 
+27(0)72 350 2062
Ideas Cartel - 113 Loop Street
www.capetownmagazine.com/subscribe
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

Zuid-Afrikaanse muziek met werelds volume

Welke muzikanten uit Zuid-Afrika maakten het internationaal?

Als mensen denken aan Zuid-Afrikaanse muziek, kan het zijn dat je als eerste denkt aan trommels en oerkreet-achtige geluiden. Ouch! They couldn’t be more wrong. Althans, niet als de ontwikkelingen in de muziek in Zuid-Afrika de afgelopen tien jaar een beetje gevolgd hebt...

Zuid-Afrikaanse muzikanten zijn allang geen onbekend fenomeen meer buiten de landsgrenzen. Muziek van Zuid-Afrikaanse bands staat wereldwijd bekend als ‘modern’ met een Zuid-Afrikaans tintje. Of alleen maar modern. Maar dat de Zuid-Afrikaanse cultuur in de bands en artiesten die dit land exporteert een bijzondere rol speelt, blijft onverminderd waar.

Hieronder een indrukwekkende opsomming van Zuid-Afrikaanse muzikanten en bands die zo langzamerhand overal ter wereld bekend zijn.

Freshlyground
Dat we deze muziekformatie uit Zuid-Afrika als eerste noemen, komt eigenlijk vooral door hun enorme bekendheids-boost die het WK 2010 ze opleverde. Waka Waka, het lied dat ze tijdens de openingsceremonie van het toernooi samen met zangeres Shakira in het stadion van Johannesburg ten overstaan van miljoenen mensen over de hele wereld zongen, betekende hun internationale visitekaartje. De maanden voorafgaand aan het WK klonk de tune – die letterlijk This time for Africa betekent – regelmatig op radiozenders over de hele wereld.

De band Freshlyground kwam in 2002 in Kaapstad ter wereld. Sinds die tijd is de formative van de band meerdere malen veranderd, met enkele ‘vaste krachten’. De meest bekende daarin is zonder meer lead zangeres Zolani Mahola, de kleine, mooie donkere dame die als het gezicht van de band geldt.

De band omschrijft zichzelf op hun website als "the musical voice of our adolescent democracy”, waarmee het voorzichtig een politiek statement afgeeft. Verder zijn de tunes van Freshlyground vooral vrolijk en lichtzinnig. Het genre laat zich het best omschrijven al seen mix van rock, jazz en Afro-pop. De band toured eerder door Azië, Europa, Afrika en Amerika, en won meerdere international awards, waaronder de MTV Europe Music Award voor ‘Best African Act’.Lees hier het interview dat onze Engelse collega Malu onlangs had met leadsinger Zolani over haar nieuwste project http://www.capetownmagazine.com/news/The-little-misfit/116_22_17963, een experimenteel album met andere Zuid-Afrikaanse muzikanten.

En dan nog een keer, gewoon omdat het zo'n ontzettend fijn nummer is....Goldfish
Dominic Peter en David Poole zijn de twee grote namen achter de Zuid-Afrikaanse band Goldfish.  De heren zijn – samen met Freshlyground – zonder twijfel één van de bekendste Zuid-Afrikaanse muziekbands van deze tijd. Waar veel Zuid-Afrikaanse muziek zich laat kenmerken door Afro-pop, is Goldfish daarin een vreemde ‘vis’ in de bijt: hun genre is zuivere electro-jazz.

Tot 2010 woonden Dominic en David het grootste deel van het jaar in het buitenland, waar ze aan hun internationale bekendheid werken. Met succes. Optredens in Australië, Amerika en Japan, met minstens zoveel internationale awards vielen hun ten deel. Af en toe reisden ze op en neer naar Kaapstad, voor optredens in onder meer club La Med en de high-society club St Yves in Camps Bay. Elke week stonden ze daar voor een grote groep Kaapse uitzinnigen te ‘jammen’.  

Inmiddels hebben de heren Kaapstad weer als thuisbasis aangenomen, maar touren ze regelmatig door de andere continenten. “Ibiza is leuk, maar ze hebben daar niet zulke golven als in Zuid-Afrika”, aldus het droge commentaar van de jongens.

Meer over de Zuid-Afrikaanse jongens van Goldfish lees je in het artikel “Muziek uit Zuid-Afrika heet Goldfish”.

Een van de meest bekende nummers (internationaal) van Goldfish is 'Get busy living'... Luister maar, je kent 'm zeker!Mango Groove
De band Mango Groove is zonder twijfel een van de oudste Zuid-Afrikaanse bands die anno 2011 nog zo populair is. Want dat de band al in 1984 werd opgericht door John Leyden en Andy Craggs, weten maar weinigen. Niet lang daarna werd de band aangevuld door Claire Johnston, die nota bene toen nog studeerde. Tijdens de eerste tour van de band studeerde ze pas af. Tussen de bedrijven door.

Tijdens de jaren ’80 en ’90 – ten tijde van de Zuid-Afrikaanse Apartheid dus – was Mango Groove een van de enige twee populaire bands van Zuid-Afrika dat zowel blanke, als zwarte bandleden had. Over politieke statements gesproken.

Inmiddels in Mango Groove een 11-koppig ensemble dat in Zuid-Afrika al bijna een miljoen albums verkocht heeft. Hun muziek is een mix van marabi (keyboard) en pop, waarbij de bekende stem van zangeres Claire en Mdudzi Magwaza de tunes compleet maken.

De afgelopen jaren had de band 12 nummer-1 hits, en niet alleen in Zuid-Afrika. Hoewel ze in hun thuisland al elke award wonnen die er bestaat, prijken in hun prijzenkast ook enkele internationale awards.

De grootste internationale doorbraak van Mango Groove was tijdens het grote tribute concert voor Freddie Mercury in 1992 in Londen, toen ze voor een publiek van naar schatting een biljoen mensen, optraden. Onlangs lanceerde de band uit Zuid-Afrika hun eerste live concert DVD met de opvallend simpele titel: “Mango Groove Live in Concert.”

Dance sum More met Mango Groove...Arno Carstens
Als je als Zuid-Afrikaanse zanger kunt zeggen dat je in het voorprogramma van onder meer The Rolling Stones en Meat Loaf gestaan hebt, dan kun je wel stellen dat je mag spreke van ‘internationaal succes’. En dus durven wij zonder enige twijfel te beweren dat Arno Carstens een van de grootste Zuid-Afrikaanse solo-zangers aller tijden (tot nu toe tenminste) is.

Overigens moeten we daar meteen de kanttekening bij maken: Arno Carstens is ooit begonnen als lead singer van een Zuid-Afrikaanse rockband, genaamd The Springbok Nude Girls. Die band bestond een paar jaar, totdat Arno zijn eigen pad insloeg. Een niet onverdienstelijke keuze.

Emergency is een van de laatste nummers van Arno, luister maar of je het wat vindtInmiddels heeft Arno meerdere solo-albums en 18 top-tien singles achter zijn naam staan. Zijn debuutalbum als solo-artiest - Another Universe – werd het best verkochte Zuid-Afrikaanse rockalbum van het millennium. Arno woont het grootste deel van het jaar in Londen.

Die Antwoord
ZEF betekent ‘you’re poor, but sexy’. Althans, dat is de stijl die de band Die Antwoord wil lanceren, zo valt op hun website te lezen. Kenners omschrijven muziek van de Zuid-Afrikaanse band als ‘futuristische rap’, een omschrijving waar zanger Yo-landi zich prima in kan vinden.

De leadsinger van Die Antwoord – artiestennaam Ninja, echte naam Watkin Tudor Jones – was eerder een bekende in de Zuid-Afrikaanse hiphop scene. Zijn handelsmerk waren zijn veschillende gedaantes waarin hij elke keer op het podium vercheen. In 2008 koos hij definitief voor gedaaante ‘Ninja’ en richtte hij met Yo-Landi Visser en DJ Hi-Tek de band Die Antwoord op.

In 2010 zette Die Antwoord haar eerste echte grote stappen buiten de grenzen van Zuid-Afrika tijdens een tour door Europa, Amerika en Canada. Sindsdien is hun internationale bekendheid in rap tempo aan het groeien. Leuk detail: nadat hun eerste CD - $O$ - werd uitgebracht crashte hun website doordat de provider het aantal downloads niet aankon.

Als lekkere afsluiter de 'dirty version' of Enter the Ninja.Meer moois uit Zuid-Afrika...

Meer weten over muziek in Zuid-Afrika of typische Zuid-Afrikaanse bands? Houd dan vooral onze sectie muziek uit Zuid-Afrika in de gaten enlees alles over bekende Zuid-Afrikaanse artiesten zoals Arno Carstens, Goldfish, Die Antwoord, Kurt Darren en Jack Parrow.


In onze Muziek uit Zuid-Afrika sectie lees je regelmatig interviews met artiesten en nieuws over nieuwe albums.

Houd onze jukebox in de gaten om af en toe te kunnen luisteren naar fijne tunes en mooie nummers vanuit dit prachtige, muzikale land.

Abonneer je dan ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter.

Events In Kaapstad
September 2021
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Magnet Theatre_Snapped3What’s on at the Baxter Theatre

Snapped is a companion piece to the hugely successful, "I turned away and she was gone"

Uber Go Cape Town We asked you where you would go with a ...

Your answers were delightful (plus Uber Go explained)

Wolfkop Camping Villages and Nature ReserveWolfkop holiday specials: glamp for up ...

Plus 9 activities also at half-price: bodyboard the Olifants, hike, see rock paintings ...

Escape Room Game Cape TownPlay Cape Town’s original Live Escape ...

The door closes. You have 60 minutes to get out...

Framed online escape room game HintHunt AfricaTeam building for virtual teams

Online team building every Wednesday + Thursday

Wonderdal Tree of Light Have the birthday party your child ...

Includes a colourful Amuki cake, party bag + 7 edu-zones to explore

Oasis Association Claremont coffee shopDo Good

3 ways to do it at Oasis: shop, donate or take your recycling there

Samadhi HouseUber luxury Cape Town villa at an ...

House, cottage, tennis court, gym, pool + incredible views at an excellent special

Maker's LandingMaker’s Landing, the Waterfront’s ...

Cakes too beautiful to eat, short rib dumplings and gorgeous harbour views

Zsa Zsa Cape Town Craving a wild night out? Zsa Zsa Cape ...

Nightly live performances, theatrical cocktails + decadent menu

Leopards LeapLeopards Leap serves succulent ...

It’s family friendly, has a harvest table, plus there’s a big lawn to play on

Beach barA beach bar in Paarl!

Pizza, beach vibes, cocktails, and stunning views, the recipe for a perfect day

Gabriëlskloof Wine EstateReaders special: 10% off at ...

It’s relaxed, there’s space for kids to play + dogs are welcome

Kiff Kombis Tours Kiff Kombi local special: fall in love ...

Travel, eat, drink with friends in a vibey kombi, driver included (20% off price)

Chard Grill & Wine Bar kitchenWeekly burger specials plus 2 happy ...

R99 for two burgers and R30 for all wine, beer and gin

Hermanus Guest HouseBook a luxe Hermanus stay on this ...

Colourful, central + opposite a gorgeous (safe) tidal pool

Distillers & Union Make your unique brand of gin

And there’s more: vodka, rum, fiery ginger beer plus the chance to tour this working ...

LeMottetastingVirtual and on-site wine tastings at ...

Or do this specialised La Motte wine-tasting virtually

Pierneef food and wine pairing 2Food and Wine Pairing at La Motte

Discover a match made in the divine tasting room of this Franschhoek Estate

B-Well_Festival_of_Yellow_South_AfricaThe Festival of Yellow, celebrating the ...

Every year they lighten the mood and brighten the province

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika