Zuid-Afrikaanse zangeres Lira | Muziek Zuid-Afrika

“Zuid-Afrika kent mijn muziek, nu de rest van de wereld”

Maak kennis met Lira, beste zangeres van Zuid-Afrika

... of doen we nu zangeres Zolani Mahola van Zuid-Afrikaanse band Freshlyground te kort? Ja, misschien. Maar laten we Lira dan betitelen als de beste vrouwelijke zangeres uit Johannesburg, en Zolani de beste zangeres uit Kaapstad - dan stoten we niemand voor het hoofd.

Lira dus. Geboortenaam: Lerato Molapo. Lerato betekent ‘liefde’ in de Afrikaanse taal seSotho.  De Johannesburgse is al jaren een bekende in de Zuid-Afrikaanse muziekwereld door haar bijzondere mix van Afro-pop, R&B en Jazz. In 2003 presenteerde ze zichzelf aan Zuid-Afrika met haar debuutalbum ‘All my love’, dat redelijk goed ontvangen werd door het publiek.

Feeling Good
Lira’s echte doorbraak in Zuid-Afrika kwam echter na haar tweede album ‘Feel Good’ (2006), dat door het bekende radiostation Metro FM werd uitgeroepen tot beste jazzalbum van 2007. Lira pakte het ‘momentum’ en bracht eind 2008 haar derde album uit ‘Soul in Mind’ uit.

In 2009 kon Lira daarnaast awards voor onder meer Album of the Year en Best Female Performer in haar prijzenkast zetten. In datzelfde jaar werd de titelsong van het album, eveneens genaamd ‘Feel Good’, het meest gedownloade nummer in heel Zuid-Afrika.

De knappe 30-jarige donkere zangeres is blij met haar succes in Zuid-Afrika. Maar ze heeft haar ambities om ook in de rest van de wereld door te breken met haar Afro-pop tunes, nooit onder stoelen of banken gestoken. Eerder tourde ze al een keer door Europa, in 2009. Lira: “I have big dreams. My desire is to find a global audience for my music.” En, zo nam ze zich voor, in 2011 moeten de dromen van deze Zuid-Afrikaanse zangeres uitkomen.

Of je Lira kans van slagen geeft...? See for yourself!Return to Love – and conquer the world?
Met ‘Return to Love’, het vierde album van Lira, moet die internationale doorbraak van de grond komen. Afgelopen januari werd het album gelanceerd in Zuid-Afrika. In het persbericht werd het album groots aangekondigd: ‘a masterful record that draws together everything that Lira has worked for since she first embarked on her music career.’ De elf tracks op het album hebben bij vlagen een heel andere toon dan het publiek van artieste Lira gewend is – niet alleen maar Afro-pop en jazz, maar Return to Love brengt daarnaast een staaltje van Lira’s beste funk, reggae, urban, traditionele Afrikaanse sounds en soul ten gehore. Het doet ons een beetje aan Sade denken. Geen verkeerde associatie!

Luister hier het laatste nummer van Lira van het album ‘Return to Love’: Phakade (short version)Helaas hebben wij de nieuwste cd van Lira nog niet op onze Jukebox staan, maar wel een heleboel andere Zuid-Afrikaanse muziek.

Meer weten over muziek in Zuid-Afrika of typische Zuid-Afrikaanse bands? Houd dan vooral onze sectie muziek uit Zuid-Afrika in de gaten enlees alles over bekende Zuid-Afrikaanse artiesten zoals Arno Carstens, Goldfish, Die Antwoord en Jack Parrow.

Abonneer je via de site ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika