Kleine Zalze Wijnboerderij in Stellenbosch
Eten, drinken en verblijven. Op deze bijzondere plek in de wijnlanden kan het allemaal.
In 1996 besluit de gewaardeerde zakenman en advocaat Kobus Basson samen met zijn zwager een eeuwenoude wijnboerderij in Stellenbosch te kopen. Vandaag de dag kennen we dit wijnhuis in Stellenbosch als Kleine Zalze.
Een hele grote verandering voor Kobus die de koop van de wijnboerderij bij aanvang zag als een zakelijke investering. Een zakelijk besluit dat in de toekomst nog wel eens winstgevend zou kunnen zijn. Maar al snel verandert de houding van Kobus. Vastbesloten begint hij zich te verdiepen in de mogelijkheden om vanaf zijn wijnboerderij producten van topkwaliteit te leveren. Hij zoekt deze kennis zelfs over de grens, bestudeert de markt en leert enorm veel van andere regio’s en bedrijven die al bekend staan om het leveren van wijnen van topkwaliteit.
Inmiddels weet Kobus: “Alleen goede wijn produceren is niet genoeg.” Wat nodig is, is eenall-round aanbod. Of, zoals marketing- en sales manager Wynand van Schalwyk het treffend verwoordt: “Het is één ding om ‘gewoon’ een wijnmakerij te zijn, maar het is heel iets anders om mensen daadwerkelijk een bestemming in de wijnlanden te kunnen aanbieden.”
Pionier in haar vakgebied
En daarom kun je Kleine Zalze zien als een pionier in haar vakgebied - want als eerste wijnboerderij in de Kaapse Wijnlanden besloot deze trendsetter een plek te creëren waar eten, drinken en overnachten samenkomen. Naast de uitgestrekte wijngaarden, een goed gevulde wijnkelder en een charmant en intiem ingericht proeflokaal is overnachten mogelijk in een landelijk ingerichte viersterren lodge op het landgoed. Eveneens kun je genieten van heerlijke gerechten in het Terroir Restaurant. Maar voor volledige ontspanning is meer nodig. Namelijk een 18-holes golfbaan genaamd ‘De Zalze’. Bezoekers kunnen hier deelnemen aan een ontspannen potje golf, of zelf een ronde maken.
Ondanks het feit dat Kleine Zalze er alles aan doet om de bezoeker het totaalpakket te kunnen aanbieden blijft wijn de topprioriteit. “Het maken van prachtige wijnen blijft bij ons centraal staan”, aldus Wynand. En deze aanpak heeft de wijnboerderij zowel lokaal als internationaal sterk op de kaart gezet. Hoewel veel van de wijnen die Kleine Zalze op de kaart heeft staan prestigieuze awards hebben binnengesleept - waar onder een trofee in de Tri Nations Challenge en meerdere gouden medailles in de Michelangelo Awards - blijft de Chenin Blanc de parel uit het assortiment. Hun vertrouwen in deze wijn is zelfs zo sterk dat er gedacht wordt dat deze wijn Zuid-Afrika kan vertegenwoordigen op de wijnmarkt. Zoals andere landen zich identificeren met andere specifieke wijnen (bijvoorbeeld Nieuw Zeeland met Sauvignon Blanc) zou Zuid-Afrika dat met de Chenin Blanc van Kleine Zalze kunnen doen.
Innovatie
Een ambitieus doel voor de toekomst, vinden wij. Waarschijnlijk zegt dit iets over de persoonlijkheid van dit bedrijf. “Er moet wijnmakers niet gezegd worden hoe ze iets moeten aanpakken,” aldus Wynand. “Het zijn creatieve mensen, dus het is noodzakelijk om ze de ruimte te geven zodat ze zich kunnen uiten.”
Innovatie is erg belangrijk voor Kleine Zalze en misschien ligt daar wel de kern van het succes. Ook het Terrior Restaurant is in de regio van Stellenbosch een ware trendsetter. Lees hier meer over deze bijzondere eetgelegenheid.
Voor het laatste nieuws over en vanuit Kaapstad – over de nieuwste restaurants, hotels en guesthouses – volg je ons op Twitter en Facebook, en schrijf je je in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief van KaapstadMagazine.nl.
Kleine Zalze Winery
Mon-Sat from 09:00 till 18:00 Sun from 11:00 till 18:00 | |
Strand (R44) | Stellenbosch Stellenbosch | |
www.kleinezalze.com | |
quality@kleinezalze.co.za | |
kleine_zalze | |
Kleine Zalze |