Surfen, shark cage diving, duiken, haaienduiken, kayakken, kitesurfen Kaapstad | Extreme activiteiten & sporten Zuid-Afrika

KapstadtMagazin.de

Extreme sporten in Kaapstad: ‘Ter Zee’

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
+27(0)72 350 2062
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
info@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

Extreme sporten in Kaapstad: ‘Ter Zee’

Spannende, extreme en avontuurlijke activiteiten in Kaapstad

Kaapstad staat onder meer bekend om de extreme sporten en dingen die er te doen zijn. Hiken, kitesurfen, met haaien duiken, de hoogste bungeejump ter wereld, paragliden en skydiven zijn slechts een aantal avontuurlijke activiteiten die je tijdens je vakantie in Kaapstad kunt doen. Want Kaapstad is naast een stad waar je perfect kunt ONTspannen, er zeker ook eentje waar je je behoorlijk kunt INspannen!

In onze trilogie ‘ter land, ter zee en in de lucht’ zetten we de leuke, extreme, gekke, sportieve en once-in-a-lifetime dingen om te doen in Kaapstad op een rij. Logischerwijs duidt de verdeling op het feit dat je activiteiten in de lucht, in en op water en op het land kunt doen. Hieronder een paar van de tofste sportieve dingen om ‘ter zee’ te doen: extreme activiteiten in en op het water die je tijdens je vakantie in Kaapstad kunt doen. Adrenaline rush, here we come!

Let op: onderstaande prijzen zijn opgevraagd in november 2013 en gelden voor de specifieke plek waar wij informatie gevraagd hebben. Vraag de touroperator of organisatie die je kiest altijd naar de prijs van een activiteit voordat je boekt.

Shark cage diving in Kaapstad
De ultieme adrenaline rush: duiken met de grootste en meest gevaarlijke roofdieren der oceanen: de haaien. In een kooi in het midden van de oceaan terwijl meterslange witte haaien voor je neus langs zwemmen: in Kaapstad kan het! Shark cage diving aka duiken met haaien kan het hele jaar door, maar de beste tijd om haaien te spotten in Kaapstad is in de Zuid-Afrikaanse wintermaanden (van mei tot september). Op dagen dat het hard waait en de golven te hoog zijn, moet de tour verzet worden. Het is daarom verstandig om de trip aan het begin van je vakantie in Kaapstad in te plannen. Duiken is toegestaan vanaf 12 jaar. Kinderen onder de 12 jaar mogen wel mee op de boot, maar niet het water in.
Wat neem je mee? Een warm jack voor op de boot, zwemkleding voor onder je wetsuit, een zonnebril, zonnebrand, je camera en tabletten tegen zeeziekte indien nodig (kun je ook kopen bij Shark Cage Diving Co).
Waar kun je het doen? In de haaienhoofdstad Gansbaai zijn er meerdere aanbieders van shark cage diving tours te vinden. Wij zijn fan van White Sharks Diving Co. in Gansbaai aan. Gansbaai ligt op ongeveer twee uur rijden van Kaapstad.
Wat kost het? Bij White Shark Diving Co. kost het R1350 om te duiken, R1200 als je alleen op de boot mee wil en R900 voor kinderen tot en met 12 jaar. Alle prijzen zijn exclusief vervoer vanaf je accommodatie naar Gansbaai toe. Voor vervoer betaal je R300 per persoon (retour) van het centrum van Kaapstad en R150 per persoon vanaf Hermanus.
Lees meer informatie over duiken met haaien in ons artikel shark cage diving in Gansbaai.
www.sharkcagediving.co.za

Kitesurfen in Kaapstad
Kitesurfen is de snelst groeiende extreme sport ter wereld. Met Kaapstad als kitesurfhoofdstad van Afrika is dit een sport die je eigenlijk niet over mag slaan tijdens je vakantie in Kaapstad. Het is een leuke en spannende sport die iedereen kan leren. Het kitesurfseizoen in Kaapstad loopt tijdens het windseizoen van november tot eind februari. Warm weer met een flinke wind zijn de ideale weersomstandigheden om in Kaapstad te kitesurfen. Er wordt gezegd dat 12 jaar de ideale leeftijd is om te beginnen met deze sport, maar er zijn ook jongere kitesurfers. De twee must-kitespots zijn Blouberg (20 mins rijden van Kaapstad) en Langebaan (1,5 uur van Kaapstad). Voor het nemen van kitesurflessen of het huren van materiaal raden wij in Langebaan Windtown aan, en in Blouberg kun je terecht bij de surfschool High Five.
Wat neem je mee? Zwemkleding en een handdoek. De rest van de benodigdheden zoals een wetsuit kun je huren of zijn bij de les inbegrepen. Zonnebrand zal je ook nodig hebben (veel!), net als genoeg water.
Waar kun je het doen?  In Blouberg ben je goed af – tevens onder toezicht en instructie van Nederlandse instructeurs – bij High Five. Deze kite-, SUP-, en surfschool heeft groepslessen met maximaal twee studenten met instructeur.
www.high-five.co.za
www.windtown.co.za

Windsurfen in Kaapstad
Windsurfen is in Nederland een populaire watersport, maar zeker ook in Kaapstad met de harde wind die er tijdens de zomermaanden waait. Op een board over het water met een snelheid tot 80 kilometer per uur: windsurfen laat je adrenaline behoorlijk stijgen. De maanden tussen september en maart zijn het meest geschikt om te windsurfen in Kaapstad, maar met een goede wetsuit kun je in feite het hele jaar door windsurfen. De sport is geschikt voor alle leeftijden vanaf ongeveer 5 jaar. Zo lang je nog goed ter been bent, moet het beoefenen van deze sport geen probleem zijn.
Wat neem je mee? Naast badkleding en een handdoek heb je (veel) waterproof zonnebrand nodig om je te beschermen tegen de sterke Zuid-Afrikaanse zon. Een pet die goed blijft zitten is ook aan te raden. 
Waar kun je het doen? Cape Sports Centre in Langebaan (ongeveer anderhalf uur rijden van Kaapstad) biedt windsurf lessen aan. Wil je je eigen uitrusting kopen? Dan is Suntrax kitesurfwinkel in Blouberg (Table View) een goede optie. In deze wind- en kitesurf hebben ze zowel nieuwe als tweedehands surfbenodigdheden voor een goede prijs.                
Wat kost het? Bij Cape Sports betaal je tussen deR400 en R500 voor een les van twee uur.
www.capesport.co.za

Golfsurfen in Kaapstad
Kaapstad is door haar hoge golven één van de populairste golfsurf hotspots ter wereld. De meeste mensen zijn na het pakken van hun eerste golf meteen verslaafd en willen het liefst nergens anders meer surfen dan in Kaapstad. Beginners doen het voorzichtiger aan en rijden naar het kleine strandplaatsje Muizenberg (een half uur rijden vanaf Kaapstad): dé plek in Kaapstad voor beginnende surfers. Warm water, bescheiden golven, niet te sterke stroming. Als je meer op niveau bent zijn het plekken als Llandudno en Kommetjie waar de echte surfdudes verzamelen.
Surfen is geschikt voor iedereen die zich comfortabel in het water voelt. Ook is het een zeer goede sport voor kinderen die de sport meestal vlot oppakken. Surfen in Kaapstad kan het hele jaar door, professionals zijn van mening dat het in de wintermaanden qua swell het beste is. Ook met ieder weertype kun je surfen: wind en regen, nat ben je toch al.
Wat neem je mee? Zwemkleding voor onder je wetsuit, zonnebrand en een handdoek.
Waar kun je het doen? In Muizenberg vind je een ruim aanbod aan surfscholen. De eigenaresse van Surf Emporium, Roxy Davis, heeft al zes keer het kampioenschap surfen in Zuid-Afrika gewonnen. Je mag er dus van uit gaan dat je bij haar en haar instructeurs in goede handen bent. Bij Llandudno en Kommetjie vind je geen surfscholen, daar is het ieder voor zichzelf. 
Wat kost het? Bij Surf Emporium kun je een surfles krijgen vanaf R190 mits je met vijf personen bent. Wil je een les in je eentje volgens? Dan bedragen de kosten R330 voor een les van anderhalf uur. De kosten zijn inclusief alle benodigdheden.
www.surfemporium.co.za

Stand Up Paddling (SUPpen) in Kaapstad
Stand Up Paddling (ofwel SUPpen) is in Zuid-Afrika een opkomende watersport die oorspronkelijk uit Hawaï komt. Goed als work-out (je traint heel wat spieren tijdens het SUPpen) en een leuke manier om de Kaapse natuur te ontdekken. Het is makkelijk te leren voor jong en oud. Het hele jaar door kun je SUPpen in Kaapstad, maar de zomermaanden (van september tot april) zijn het meest geschikt. Alles wat je nodig hebt is goed weer en veel zon. De ideale plekken zijn Blouberg en Langebaan. 
Wat neem je mee? Naast een zonnebrandcrème met een hoge factor heb je je je zwemkleding, een t-shirt voor in het water en je handdoek nodig.
Waar kun je het doen? High Five in Table View (20 minuten rijden vanaf Kaapstad en ook per bus te bereiken) biedt SUP-lessen aan. Blouberg ligt op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Kaapstad.
Wat kost het? Voor een SUP-les bij High Five betaal je R300 voor een les van een uur. Daarna heb je nog een uur om zelf te oefenen. Het huren van Stand Up Paddle boards kost R100 voor een uur, R400 voor een dag en R1250 voor een week.
Lees ook ons artikel over SUPpen in Kaapstad.
www.high-five.co.za

Kayakken in Kaapstad
Een goede manier om de oceaan rondom Kaapstad te ontdekken is in een kayak. Kayakken is geen moeilijke sport: de kayaks zijn namelijk erg stabiel waardoor de kans op omslaan klein is. Het is een activiteit die je het hele jaar door kunt doen, maar wanneer het hard waait en de golven hoog zijn, kan kayakken wel een tikkeltje ruw zijn. Bij te harde wind wordt er uiteraard niet gevaren.  
Wat neem je mee? Comfortabele kleding, een pet op zonnige dagen en smeer je goed in met zonnebrandcrème. Vergeet ook geen handdoek en een droog setje kleding voor na het kayakken.
Waar kun je het doen? Vanuit Mouille Point (Three Anchor Bay) vertrek je voor een prachtige 'vaart' over zee, veelal richting Granger Bay (de Waterfront) of Clifton Beach (richting Camps Bay). Onderweg kom je regelmatig dolfijnen, zeehonden en in het juiste seizoen zelfs walvissen tegen!
Wat kost het? Kaskazi Kayaks biedt tours aan vanaf R275 per persoon voor een twee uur durende kayaktrip op zee (3-5km). Vermeld erbij dat je via KaapstadMagazine.nl komt (anders betaal je meer). 
Tip: Tijdens het walvisseizoen (augustus tot en met december) is het fantastisch om in walvissenhoofdstad Hermanus een kayaktrip te doen. Een waanzinnige encounter met deze prachtige beesten – lees er alles over in het artikel kayakken met walvissen in Hermanus.
www.kayak.co.za

Snorkelen met zeehonden
Een van de meest bijzondere watersporten in Kaapstad is zonder twijfel snorkelen met zeehonden. Je zwemt tussen honderden speelse Kaapse zeehondjes, zo dichtbij dat je ze kunt aanraken (maar dat mag niet). De beste tijd van het jaar om te gaan snorkelen met zeehonden is van november tot april op warme en zonnige dagen (en helaas, het water is het hele jaar door koud te noemen). Deze activiteit is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar mits het goede zwemmers zijn en (tot en met 16 jaar) onder begeleiding van een ouder. 
Wat neem je mee? Je hebt een handdoek en een camera nodig. Van Animal Ocean krijg je een wetsuit, drinken en wat te snacken.
Waar kun je het doen? Bij Animal Ocean in Hout Bay verzorgt snorkel- en duiktrips met zeehonden. Hout Bay ligt op ongeveer 25 minuten rijden vanaf het centrum van Kaapstad. 
Wat kost het? Bij Animal Ocean kost de drie uur-durende snorkeltrip R650. Er worden ook onderwatercamera’s verhuurd vanaf R200 per persoon.
Lees ook ons artikel over snorkelen met zeehonden in Kaapstad.
www.sealsnorkeling.com

Kloofing
Op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf Kaapstad vind je in Hottentots-Holland Natuurreservaat Suicide Gorge. Als je op zoek bent naar spanning en avontuur, is dit de plek waar je moet zijn. Een route van 17 kilometer bestaand uit watervallen en kliffen, waar je volop vanaf kunt springen. De kliffen waar je vanaf kunt springen beginnen bij een hoogte van drie meter en de hoogste is 20 meter. Je bent ongeveer acht uur bezig met de hele route. Begin uiterlijk om 09.00 uur aan de route om op tijd weer bij de uitgang te zijn - het park sluit namelijk om 18.00 uur.
Wat neem je mee? Ga er van uit dat alles wat je mee neemt nat wordt. Pak je lunch en snacks daarom goed in. Draag comfortabele wandelschoenen en lichte kleding of een wetsuit. Neem ook wat standaard EHBO spullen mee en zorg ervoor dat er tenminste één opgeladen telefoon mee is voor noodgevallen. Naast goede zonnebrand is een setje droge kleding en een handdoek in de auto ook erg handig.
Waar kun je het doen? De ingang van Hottetots-Holland Natuurreservaat vind je in Nuweberg, ruim een uur rijden vanaf Kaapstad.. 
Wat kost het? Entree voor het reservaat bedraagt R160 per persoon. 
Let op: Gedurende de zomermaanden (van november tot en met april) is er een maximaal aantal personen dat in het park toe wordt gelaten. Een aantal weken van te voren boeken is een must! Je kunt boeken door te bellen naar +27 (0)21 483 0190.
Lees ook ons artikel met meer informatie over Kloofing in Kaapstad.

Shipwreck diving in Kaapstad (duiken met scheepswrakken)
De wateren rondom Kaapstad en het Kaapse schiereiland zijn ware scheepskerkhoven: er zijn zeker 800 scheepswrakken te vinden, waarvan velen nog onontdekt. Daarom worden deze wateren als één van de beste gebieden beschouwd om naar scheepswrakken te duiken. De wrakken liggen op een diepte van tussen de zeven en 20 meter en zijn de thuisbasis van honderden vissen, krabben en andere zeedieren. Shipwreck diving in Kaapstad is een avontuurlijke en mysterieuze activiteit: je weet immers nooit wat je tegen zal komen. In Kaapstad kun je het hele jaar door shipwreck diven. Hoewel je in de zomer goed kan shipwreck diven in Camps Bay en Hout Bay en in de winter bij Simon’s Town, is Cape Pointtoch wel de ideale plek voor deze sport. Duiken is geschikt voor kinderen vanaf tien jaar, mits er een ouder en een duikinstructeur bij is.
Wat neem je mee? Om te mogen duiken heb je een PADI certificaat nodig. Neem die dus mee. Daarnaast neem je je zwemkleding, een handdoek en een lunchpakketje mee.
Waar kun je het doen? Duikcentrum Into the Blue biedt verschillende duiktrips aan. Je kunt in de duikwinkel van Into the Blue ook terecht als je op zoek bent naar je eigen duik gear
Wat kost het? Into the Blue biedt duiktours aan vanaf R690. Als je nog geen PADI certificaat hebt, kun je bij Into the Blue ook een duikerscursus volgen voor R3950.
www.diveschoolcapetown.co.za (website van Into the Blue).Ben je meer van de extreme sporten en activiteiten in de lucht of juist ter land? Die hebben we ook voor je uitgezocht en op een rijtje gezet in de Ter Land en Ter Lucht–varianten van dit overzicht. Wil je weten wat er nog meer te doen is in Kaapstad? Kijk dan in onze sectie ‘Ontdek Kaapstad’.

Om op de hoogte te blijven van alles wat je kunt doen tijdens je vakantie in Kaapstad houd je KaapstadMagazine.nl in de gaten. Volg on via Facebook en Twitter en schrijf je ook in voor de gratis maandelijkse nieuwsbrief. Mooie foto’s en plaatjes van de Moederstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
April 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

EARTHBOX new immersive experience cape townEARTHBOX is a first-of-its-kind ...

Experience an immersive sensory journey into the depths of the earth

Cape Town Opera at the Artscape ArenaOpera shows in Cape Town

Cape Town Opera’s festival, from comedy to high drama

Mischu eggs benedict Weekends are for mischu

Where else do you get breakfast under R100 in Sea Point?

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Harringtons Cocktail Lounge District SixFridays at East City's Harrington Street

Bar hop in one building, from happy hour to live music

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Bamboo Plant Power plant based healthy takeaways Netflix and chill & office lunch are ...

From mushroom burgers and loaded fries to “sticky wings”

Cederkloof Botanical outdoor jacuzziWe just found our next place for a ...

Cederkloof: Cottages with jacuzzi + house with pizza oven

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika