Hoe overleef je het verkeer in Kaapstad?
Gemakkelijk. Als je je aan de regels houdt en goed anticipeert. En de Uber-app downloadt.
We schuwen de controverse niet: de meningen over hoe prettig/fijn/veilig het verkeer in Kaapstad is, lopen uiteen. We zullen maar meteen kleur bekennen: wij zijn van het 'prettig' kamp. Wij vinden dat het verkeer in Zuid-Afrika goed geregeld is en de chauffeurs over het algemeen vriendelijk en beheerst zijn. Uitzonderingen daargelaten, uiteraard.
Wil je liever geen auto huren? Geen probleem. Kaapstad heeft met de MyCiti-bus en taxi's prima alternatieven om je tijdens je vakantie van A naar B te verplaatsen. Lees er alles over in ons artikel Openbaar vervoer in Kaapstad.
Ziehier een dertiental zeer handige tips om je zo veilig en prettig mogelijk te verplaatsen in het verkeer in Kaapstad:
1. Rijd – net als de rest van Kaapstad – links
Het is even omschakelen als je bij het vliegveld of het autoverhuurbedrijf wegrijdt, maar het went snel genoeg. Net als in de rest van de Engelse Commonwealth rijden ze in Zuid-Afrika aan de linkerkant van de weg.
Einde aan de onduidelijkheid: in deze landen rijden ze aan de linkerkant van de weg
2. Houd afstand
Vooral op heuvels is dit een tip die je ter harte wil nemen. Niet alle auto's in Kaapstad zijn gloednieuw, en daarmee zijn ook veel handremmen enigszins aan slijtage onderhevig. Lang verhaal kort: bij het optrekken zakt de gemiddelde auto zomaar een metertje of wat naar achteren, voordat 'ie voorwaarts gaat. Jij zelf waarschijnlijk ook, want die hellingproef heb je ook niet 1,2,3 weer onder de knie.
3. Let op mensen met een Garmin of TomTom aan hun voorruit
Want zij weten (net als jij) de weg niet. Dat maakt dat ze niet uitblinken in kundige rijvaardigheid. Tip: afstand houden of passeren.
4. Over inhalen gesproken...
Hoewel de meningen over de bekendheid van deze verkeersregel uiteenlopen, geldt wel degelijk de regel: inhalen gebeurt aan de rechterkant van de weg. De linkerweghelft op de snelbaan is de 'langzame' baan; rechts is de 'snelle'.
5. 'Bedankt hè!'
6. Dubbele verkeerslichten
... zijn eigenlijk veel handiger. Ze hangen/staan hier dus aan de 'overkant' van de weg. Dan hoef je dus niet heel moeilijk je nek te verdraaien als je net iets te dicht op de stopstreep gereden bent. Zouden ze in Nederland ook moeten doen.
7. Let op de witte busjes (taxi's)
Taxi’s heten ze, en ze zijn te herkennen aan de witte busjes, luide muziek en enthousiaste (lees: tikkeltje roekeloze) chauffeurs. Ze rijden vrijwel overal in de stad en vervoeren mensen uit de townships naar de stad en terug, maar ook de gewone Capetonian neemt prima deze minibusjes. Let wel: ze toeteren veel, houden niet van fatsoenlijk invoegen, niet van knipperlichten en houden er vaak hun eigen regels op na. Allemaal niet onoverkomelijk, maar wel goed opletten als je achter ze rijdt. Ze hebben de neiging om onverwacht te stoppen, op te trekken, in- en uit te voegen.
Wit bestelbusje + slingerend over de weg + luide muziek = opletten
8. Spitsuur en files kennen ze hier ook.
Vooral 's ochtends de stad inrijden en er aan het eind van de dag weer uitkomen kan een missie zijn. Vanuit Blouberg naar Kaapstad (N27, N1) - een ritje van zo'n 20km - kan tussen 7 en 9 uur 's morgens met gemak 1,5 uur in beslag nemen, evenals via de M3 vanuit Newlands of Rondebosch naar Kaapstad. Wil je lekker de stad uit? Vertrek dan niet tussen 4 en 6 in de namiddag. Tussen Kaapstad en Camps Bay (zowel 'over de kloof' of 'buitenom langs de oceaan' te bereiken) kan het vooral in de zomer af en toe wat dichtslippen, maar niks dramatisch. Wees voorbereid als je tripjes plant, en voorkom dat je in de file komt te staan.
Gegarandeerd filerijden in de zomer: de weg naar de kabelbaan van de Tafelberg (maar er zijn slechtere plekken om stil te staan, niet?)
9 Parkeren in Kaapstad: een verhaal op zich
Parkeermeters kennen ze niet in Kaapstad; wel parking marshalls en car guards. Hoe dat precies werkt, wie van de twee waar werkzaam zijn en hoe(veel) je ze moet betalen, lees je in ons artikel Parkeren in Kaapstad.
Hallo, vriendelijke parking marshall!
10. Gestructureerd parkeren
Houd er rekening mee dat je je bij het inparkeren houdt aan de rijrichting van de kant van de weg waar je parkeert. Doe je dat niet, dan vind je bij terugkomst vaak een vervelend roze papiertje aan je ruit geplakt (met heel gemeen plakspul dat je er niet makkelijk afkrijgt, maar dat terzijde).
Zo ziet 'ie eruit, dat gemene roze papiertje. Met overigens een schijntje van het bedrag erop dat je in Nederland als boete krijgt voor eenzelfde vergrijp, maar toch.
11. Wie het eerst komt, die het eerst maalt
In het geval van een stroomstoring werken de verkeerslichten niet. Vervelend, maar niet onoverkomelijk. Voor kruispunten geldt dan de volgende, gemakkelijke regel: wie het eerst bij het kruispunt aankomt, heeft voorrang. Dus de Hollandse 'maar ik kwam van rechts' gaat je niet helpen als je de schadeformulieren in staat te vullen.
12. 's Avonds is extra alertheid op de weg geboden
Omdat er nou eenmaal helaas veel Zuid-Afrikanen zijn die Bob niet zo'n leuke vent vinden. Wil je geen risico nemen? Zie #13.
13. Uber is your friend
Ga naar de app-store en download de Uber-app. Gratis. Klaar ben je.
Handig: ons overzicht van goedkope autoverhuurbedrijven in Kaapstad.
Voor praktische tips voor je vakantie naar Zuid-Afrika schrijf je je in voor onze gratis nieuwsbrief en volg je ons op Facebook en Twitter. De mooiste foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |