Vakantie Zuid-Afrika| Rondreis ZuidAfrika

9 x razend goede redenen om op vakantie naar Zuid-Afrika te gaan

Blijf tijdens je vakantie niet alleen in Kaapstad, maar maak een rondreis door heel Zuid-Afrika!


Wij heten niet voor niets KaapstadMagazine.nl. Het deel voor de ‘punt-nl’ geeft nietsverhullend weg welke stad wat ons betreft de mooiste stad ter wereld is. Juist, Kaapstad. Onze site staat bomvol lijstjes, blogs, interviews en verhalen die allemaal één ding gemeen hebben: ze zijn bedoeld om onze lezers mee te laten delen in onze liefde en passie voor de Moederstad.

‘Kom naar Kaapstad’, luidt ons onverbloemde, allesoverheersende motto. Kom er op vakantie, komt er stage lopen, vrijwilligerswerk doen of een tijdje werken. Of kom er wonen, dat kan natuurlijk ook! (even los van uitdagingen rondom het krijgen van een visum).

Maar… zo eerlijk zijn we dan ook wel weer, als je op vakantie naar Kaapstad komt, is het eigenlijk zonde om alleen in Kaapstad te blijven en niet (een deel van) de rest van Zuid-Afrika te bekijken. Afhankelijk van tijd, mogelijkheden en budget, natuurlijk. Waarom? Nou, hierom!

1. Er zijn weinig landen ter wereld waar je dezelfde mix van prachtige natuur, het echte wildlife én culturele diversiteit zoals in Zuid-Afrika vindt
Op safari in het Kruger Park (of één van de andere mooiste safariparken in Zuid-Afrika), de prachtige natuur van de Drakensbergen, de Panoramaroute, de Wild Coast en de Tuinroute ontdekken (to name a few), cultuur snuiven in KwaZulu-Natal, wellicht zelfs in combinatie met een buurland als Namibië, Botswana of Mozambique: noem één plek waar je zoveel verschillende elementen in één reis terugvindt.

zuidafrika vakantie
De prachtige, ongerepte Wild Coast: hoe mooi!

2. Voortbordurend op #1: een rondreis door Zuid-Afrika geeft je de kans het echte Zuid-Afrika te ontdekken
Juist door een rondreis door Zuid-Afrika te maken en ook op andere, beduidend minder drukke, meer onontdekte off the beaten track plekken te komen, maak je kennis met het echte Zuid-Afrika. Want zoals dat hoort bij de mooiste plekken ter wereld: je moet soms nét iets harder zoeken. 
Tip: Neem contact op met Marc Schoon, dé Nederlandse reisagent in Kaapstad. Zelden ontmoetten wij iemand die meer van Zuid-Afrika weet dan hij (marc@madibatravel.nl).

vakantie rondreis zuidafrika
Laat je adviseren door Madiba Travel, dan weet je zeker dat je de allermooiste reis gaat beleven!

3. Zuid-Afrika is groot, maar qua afstanden met een auto prima te bereizen 
Van Kaapstad naar Johannesburg bedraagt de afstand 1400 kilometer – als je een beetje doortrapt is dat in één dag te berijden, maar liever trek je er twee dagen voor uit. Dat betekent dat je een bezoek aan Kaapstad prima kunt combineren met een bezoek aan een van de vele mooie safariparken die allemaal in de buurt van Johannesburg te vinden zijn. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige ‘zijweggetjes’ die je onderweg tegenkomt en kunt nemen. Daarover later meer. Vliegen kan natuurlijk ook, maar wie denkt dat binnenlandse vluchten spotgoedkoop zijn, vergist zich – vliegtickets van bijvoorbeeld Kaapstad naar Johannesburg (een enkeltje) kost al gauw R1500 per ticket, een doorvlucht naar een van de safariparken (die vaak een eigen landingsbaan hebben) is vaak nog iets duurder. 
Tip: Bekijk waar je de goedkoopste vlucht naar Zuid-Afrika vindt (vertrekkend vanaf Schiphol, maar ook België en Duitsland) in ons overzicht van goedkoopste vliegtickets naar Zuid-Afrika

auto huren kaapstad
Tip: huur een camper en rij zelf heel het land door (4 Seasons Car Rental is een aanrader)

4. Voortbordurend op #3: Zuid-Afrika heeft een heel goed wegennetwerk
Waar reizen in sommige Afrikaanse landen in behoorlijk bemoeilijkt kan worden door slechte wegen, heeft Zuid-Afrika een fantastisch wegennetwerk. Vrijwel overal is asfalt (behalve off-road en in de bush, gelukkig maar); de grote snelwegen in het land zijn goed verlicht en over het algemeen is overal sprake van goede wegbewijzering, duidelijke borden naar steden en dorpen. Die verlichting geldt overigens niet altijd voor landweggetjes en de wat meer verlaten wegen, maar dat is vrijwel overal ter wereld zo. Kortom: als je overdag in de auto zit, zul je zelden last hebben van gaten in de weg of andere ongeregeldheden. ‘s Avonds raden is echter wel af te raden.
Tip: Huur een auto vanuit Kaapstad bij een van deze goedkope autoverhuurbedrijven in Kaapstad

5. Off the beaten plekken zijn goedkoper
Neem bijvoorbeeld de Oostkaap. Deze provincie geldt als één van de meest onontdekte en (daardoor) ongerepte provincies van Zuid-Afrika, met prachtig natuurschoon en een fascinerende geschiedenis. Zo ligt Qu’nu, de geboorteplaats van wijlen Nelson Mandela, in de Oostkaap – tevens de plek waar hij begraven ligt. Een deel van de Tuinroute ligt in de Oostkaap, maar vergeet vooral de prachtige natuur van de Wild Coast niet, evenals Graaf Reinett, één van de mooiste dorpjes ter wereld: het geheel geeft een hele nieuwe dimensie aan je blik op Zuid-Afrika. En last but zeker not least: accommodatie en activiteiten in de Oostkaap zijn significant goedkoper dan elders in Zuid-Afrika. 
Tip: Lees meer over de verschillende provincies van Zuid-Afrika, evenals waar ze om bekend staan en wat er te doen is. 

rondreis zuidafrika
Even goed zoeken, en dan vind je de allermooiste plekken

6. Bucketlist: de Drakensbergen en de Panoramaroute
Het Kruger Park, de Tuinroute en Kaapstad zijn zonder twijfel de meest bekende plekken waar elk jaar vele tienduizenden toeristen naartoe trekken. Maar wie iets meer onderzoek en navraag doet en het aan enkele ervaringsdeskundigen vraagt, kan niet om de schoonheid van de Drakensbergen en de Panoramaroute heen. De Panoramaroute (ook wel de Panoramische Route genoemd) ligt vlakbij het Kruger Park; de Drakensbergen zijn te vinden in KwaZulu-Natal (ten westen van Durban, grenzend aan Lesotho). 
Tip: Lees meer over wat de Panoramische Route zo bijzonder maakt en hoe je deze kunt combineren met een safari in (bijvoorbeeld) het Kruger Park in het artikel ‘Op safari in het Kruger Park en een roadtrip langs de Panoramische Route’.  

rondreis zuidafrika
De Drakensbergen, aangenaam!

7. Vlak Johannesburg niet uit
We blijven het zeggen: voor ons is Kaapstad de mooiste stad van Zuid-Afrika. Maar wie denkt dat een bezoek aan Johannesburg zonde van de tijd is, zit er behoorlijk naast. Johannesburg is zakelijk gezien het kloppende hart van Zuid-Afrika, de stad waar het geld verdiend wordt en vanuit waar de economie van het land draaiende gehouden wordt. Daarnaast is de stad beduidend ‘ruwer’ en meer ‘Afrikaans’ dan Kaapstad, en heeft het enkele bijzondere must-do highlights te bieden, waaronder het Apartheid Museum, Soweto (de township waar zowel Mandela als Desmond Tutu gewoond hebben) en een waanzinnige upcoming creative vibe en een zogenaamde cultural rebirth. En veel meer. Lees het in onze 20+ must-do’s in Johannesburg.
Tip: Tropische havenstad Durban is wat ons betreft niet een absolute must-do tijdens je vakantie in Zuid-Afrika, maar als je er toch een dagje voorbijkomt, dan zijn ook hier een paar leuke bezienswaardigheden, blijkens onze Must-do & see’s in Durban

vakantie rondreis zuidafrika
Ook in the City of Gold aka Johannesburg is voldoende te zien


8. Een huwelijksreis in Zuid-Afrika is een garantie voor een droomvakantie (en dito huwelijk?)
Zij: ‘Liefje, ik wil zo graag aan het strand liggen.’ Hij: ‘Ja maar ik heb wel zin in wat actie, een beetje ontladen na al die stress voor dat huwelijk.’ Zij: ‘Dan wil ik op safari, the big five spotten – is dat actie genoeg voor je?’ Hij: ‘Nou, ik denk meer aan skydiven, paragliden, surfen, bergbeklimmen, mountainbiken en de hoogste bungeejump ter wereld maken, dat werk.’ Om te voorkomen dat je huwelijksreis al begint met teleurgestelde gezichten en frustraties alom, kies je voor een rondreis in Zuid-Afrika, daar kan namelijk al bovenstaande! 
Tip: Lees meer over de ideale droomvakantie die je huwelijksreis in Zuid-Afrika heet.  

honeymoon zuidafrika
Honeymoonen in Zuid-Afrika: een voorbode voor een droomhuwelijk 

9. Iets over een wel heel gunstige koers
Waardoor je euro’s op dit moment bijna twee keer zoveel waard zijn. Dus dat. 

Ben je nog niet overtuigd? Zeer opmerkelijk! Bekijk dan vooral onze sectie ‘Reizen naar Zuid-Afrika’ voor voorbeelden van fantastische rondreizen door Zuid-Afrika.

De vakantie al geboekt en bezig met de planning van de (rond)reis? Bekijk deze FAQ over reizen en vakantie in Zuid-Afrika: zeker weten dat eventuele vragen die je nog had, bij deze beantwoord zijn. 

Houd KaapstadMagazine.nl in de gaten voor de laatste nieuwtjes uit Kaapstad en Zuid-Afrika. We zijn te volgen op FacebookTwitter en via onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto’s van Kaapstad posten wij dagelijks op onze Instagram

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika