Old Mutual Two Oceans Marathon Kaapstad | Marathons Zuid-Afrika

Old Mutual Two Oceans Marathon in Kaapstad

De mooiste (ultra)marathon ter wereld 

Kaapstad is een sportieve stad. Vraag aan een willekeurige voorbijganger naar de grootste sportevents van Kaapstad, en zonder twijfel zal hij antwoorden dat dat ‘The Cape Argus’ en de ‘Two Oceans Marathon’ zijn. En dat klopt! The Cape Argus wordt elk jaar in maart verreden en geldt als het grootste eendaagse wielerevent ter wereld. Elk jaar doen 35.000 nationale en internationale fietsers mee aan dit sportieve event, waarbij door een tocht van 110km het Kaapse schiereiland rondgetourd wordt.

Daarnaast is er dus de Old Mutual Two Oceans Marathon, jaarlijks gehouden op de zaterdag van het paasweekend, waar eveneens vele duizenden Zuid-Afrikaanse én internationale sporters op afkomen. Old Mutual refereert naar de hoofdsponsor van het event, een van de grootste banken van Zuid-Afrika.

Mooiste marathon ter wereld
De Old Mutual Two Oceans Marathon heeft de reputatie de mooiste marathon ter wereld te zijn. Renners kunnen daar bovendien niet de gangbare 42,2km van genieten, maar een luttele 56km. Daarmee is de marathon officieel een ultra-marathon.  De route begint in Newlands (ten zuiden van Kaapstad) en passeert vervolgens Muizenberg, Fish Hoek, Noorthoek, over Chapman’s Peak, Constantia Nek en vervolgens voorbij Kirstenbosch Gardens, om vervolgens te eindigen op de campus van de schitterend gelegen University of Cape Town (UCT). Jaarlijks doen zo’n 11.000 renners mee aan de ultramarathon, en treden 16.000 mensen aan voor de reguliere halve marathon (21,1km).

Dat was in de beginjaren van deze marathon in en om Kaapstad wel anders. Tijdens de eerste editie van de Two Oceans Marathon verschenen een luttele 26 renners aan de startlijn. In een razend tempo groeide de populariteit van de run en is de marathon favoriet onder vele lokale en internationale topatleten. Op de dag zelf worden ook enkele fun runs voor kinderen en beginnende renners georganiseerd, evenals een aantal trail runs. Meer informatie over alle runs is te vinden op de website van de Two Oceans Marathon. Sommige van de fun runs – waaronder de populaire ‘International Friendship Run’ vinden de dag voor de marathon plaats.

Records op de Two Oceans Marathon
Leuke weetjes: De eerste Two Oceans Marathon (die in de Kaapse volksmond wordt afgekort tot ‘The Two Oceans’) werd gewonnen door de Zuid-Afrikaan Dirkie Steyn in 3:55:50. Van die tijd is anno nu nog maar weinig over; de marathon van 2012 werd gewonnen door Stephen Muzhingi uit Zimbabwe die er slechts 3:08:08 over deed. En dat terwijl de marathon van 2012 een hele koude en doorregende dag was. De snelste man die ooit de Two Oceans Marathon rende was de Zuid-Afrikaanse Thompson Magawana, hij finishte in 1988 in 3:03:44. Het record bij de vrouwen staat op 3:33:58, in 2011 gelopen door de Russische Olesya Nurgalieva.

Let op! De inschrijving – met name voor de halve marathon – is altijd een big happening, vooral omdat deze vaak binnen het tijdsbestek van enkele uren (maximaal) vol zijn. Nogmaals, dat is vooral het geval voor de halve marathon; voor de ultramarathon is het nog mogelijk om bijna een maand voor de daadwerkelijke datum in te schrijven.

Two Oceans Marathon Expo
Daarnaast gaat het evenement gepaard met een expo van het laatste en nieuwste op het gebied van rennen. Wie alles te weten wil komen over de nieuwste trends, kleding en supplementen, voeding en gezondheid, en het laatste nieuws over outdoor adventure sporten, tours en nog veel meer bezoekt deze expo. De expo wordt altijd drie dagen voorafgaand aan de marathon gehouden in het Cape Town International Convention Centre (CTICC) in de stad. Meer informatie over de expo vind je onder het kopje ‘expo’ op de website van de Two Oceans Marathon.

Als rennen niet jou terrein is kun je natuurlijk altijd nog je megafoon meenemen en de renners gaan aanmoedigen. Zie hieronder een aantal plekken waar de renners vanaf de vroege ochtenduren voorbij komen:

  • Main Road – Lakeside
  • Fish Hoek – Kommetjie Road
  • Silvermine Road intersection
  • Noordhoek Village – start of Chapman’s Peak
  • Hout Bay Beach – end of Chapman’s Peak
  • Constantia Nek
  • Cecelia Forest – along Rhodes Drive
  • Kirstenbosch Gardens
  • Union Avenue towards UCT

Meer informatie over inschrijvingen en data vind je hier: http://www.twooceansmarathon.org.za. Let op: tijdens het event zijn verschillende wegen in en om Kaapstad afgesloten voor het verkeer. Om niet voor verrassingen te staan bekijk jehet artikel ‘Road closures during the Two Oceans Marathon’.

Wil je meer weten over sportieve en andere evenementen rondom Kaapstad? En wil je dan meteen ook op de hoogte blijven van (nieuwe) restaurants, clubs en al het andere nieuws uit Kaapstad? Schijf je dan nu in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en natuurlijk via Twitter.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika