The Twankey-bar in het Taj Hotel in Kaapstad- sjiek borrelen en dineren

Een date met The Twankey

Stijlvol ontspannen bij restaurant The Twanky in het Taj-hotel in Kaapstad

Ik hoor kerkklokken luiden als ik aan kom lopen bij Restaurant The Twanky in het centrum van Kaapstad. Ze lijken een bruiloft aan te kondigen en ik begin om me heen te kijken, maar mijn logica en mijn horloge corrigeren me; Het is half acht ’s avonds. Zelfs in Kaapstad is een trouwerij op dit tijdstip niet erg waarschijnlijk.

Voorzichtig loop ik bij de champagne- en oesterbar van het vijfsterren Taj Hotel naar binnen en vergaap me aan de deftige omgeving. 

Deze ruimte straalt rust uit. Rust en klasse. Ik kijk om me heen en zie hoe enkele stelletjes, weggezakt in het comfort van de sofa’s, kalm en zachtjes in gesprek zijn. Ik zou er haast van gaan fluisteren. Ik ben nerveus, maar ondanks de sjieke entourage voel ik me bij elke stap ik zet meer ontspannen.De enorme hal telt twee etages en wordt staande gehouden door grote maar elegante en elegant bewerkte pilaren.

Het is bijna perfect: De ruimte straalt rust uit, de barman is vriendelijk, de nachtportier is galant en de bar ziet er buitengewoon interessant uit. Maar sinds ik een blik op mijn horloge heb geworpen en zo nonchalant mogelijk om me heen heb gekeken vrees ik dat deze avond in een fiasco zal eindigen: Mijn date is te laat.

Dan maar een warm kopje eendensoep. Alleen. Dit blijkt niet eens zo’n zware straf te zijn. Mijn eerste hap verrast me met een pittige volle smaak en ik probeer de ingredienten te herkennen. Niet verkeerd. Ik vermaak me prima. Nog maar een hap. Ik laat mijn blik de statige maar toch intieme ruimte rond dwalen en realiseer me dat ik hier helemaal niet verkeerd zit.

Ik maak het me gemakkelijk aan mijn tafel,  neem nog een hap en voel mijn stemming stijgen als ik het menu bekijk. Oesters! Dat komt goed uit. Toen hij me belde om af te spreken ( Want Hij belde Mij!) liet hij zich ontglippen dat hij ‘ niet aan oesters doet’, maar nu ik alleen aan deze tafel lijk te eindigen houdt niemand me tegen.

Mijn soepkom is half leeg als ik hem plotseling vanaf de ingang mijn kant op zie snellen. “ Ik ben toch niet te laat,he?” zegt hij met een blos op zijn wangen. Mijn trots weerhoudt me van een gepikeerd antwoord en ik houd hem een glas voor . “ Probeer dit eens, het hoort bij de Twankey specialiteiten”. Enigszins ongemakkelijk gaat hij tegenover me zitten en zet het glas aan zijn mond. Zie ik dat goed? Loopt hij rood aan?  Als voorgerecht is deze mix erg heftig en ondanks zijn blos zet hij het glas dapper nog een keer aan zijn mond. “ Lekker!”. Lekker is het zeker, maar vooral inventief  en gewaagd. Ik vraag me af hoe deze mix van rum, chocolade likeur, abrikozen jam, chili siroop, verse limoen en  cardamon geproduceerd is zonder als soep te eindigen. Ik doe het ze niet na.

Oesters en Guiness, Mojitos en Chilli Poppers
“ Oesters”! roep ik uit, als we allebei met een menu-kaart voor ons zitten. Hypocriet? Misschien, maar ik hou me van de domme en kijk hem aan met de blik van een kleuter in een speelgoedwinkel. Hij kijkt verontschuldigend en schudt zijn hoofd, net op het moment dat er een ober aan komt lopen en een dienblad met oesters tussen mij en mijn date in plaatst.

Ik had het zelf niet kunnen bedenken, maar de twee volle glazen Guinness die we erbij krijgen gaan sneller leeg dan verwacht. Het accentueert de romigheid van de oesters. Ik sluit mijn ogen en waan me in de zomerse oceaan van Ierland. Date of geen date, deze avond vergeet ik niet. 

Als ik ze weer open zijn de obers druk in de weer om een stroom van dertigers naar hun tafels te begeleiden. Mijn date komt net terug van het toilet en heeft onderweg te horen gekregen dat het “ Singles Tuesday” is. We wisselen een blik van verstandshouding uit en besluiten ons te distantiëren door naar een tafel in de hoek te verhuizen. Tenslotte hebben wij er zelf al een halve date opzitten.

Fusion en exotische cuisine
Je plant je etentje bij Twankey als je jezelf echt wil verwennen. En dat willen we.  Dit restaurant heeft klasse en de kaart laat me duizelen. Fusion en exotische cuisine komen hier samen: De ‘ Karoo Lamb Samoosas met Mango’ combineren Afrikaanse en Indiase cuisine en de oesters smaken hemels.

We besluiten voor de ‘ Crispy Calamari’  te gaan en nemen er een ‘ Pineapple &Chilli Mojito’ bij. Naast een schaaltje met ‘ Jalapeno Poppers’ ( een Kaapse delicatesse, ook wel bekend als Chilli Poppers) bestellen we ook een kruidige guacamole om mijn vis-vrezende vriend een paniek-aanval te besparen. Misschien zijn het de zenuwen, misschien ook niet, maar hij hapt en drinkt enthousiast door. En terecht, niet alleen de gerechten zijn heerlijk, maar ook de drankjes zijn bijzonder. We laten het bij de ‘ Veuve Yellow Label’, maar de drank-kaart staat bol van diversiteit.

Ik begin de rum en de bubbels nu wel te voelen en zak ontspannen achterover. Samen staren we door de ramen naar buiten. Naar de bewegende menigte op Wale  en Adderley street, naar de gehaaste vreemdelingen, gearmde stelletjes en telefonerende zakenmannen van Kaapstad. Terwijl ik deze wereld in me opneem realiseer ik me dat ik dit restaurant om twee redenen geweldig vind. Allereerst voel ik me thuis omdat ik me hier als een ware ‘Capetonian’ kan gedragen: kijken en bekeken worden. Maar tegelijkertijd voel ik me ver verwijderd uit de drukte van de stad.

De obers van The Twankey lijken gedachten te kunnen lezen. Ik heb geen één keer om me heen hoeven kijken, aandacht hoeven zoeken of vriendelijk,doch dringend uit hoeven leggen dat we voorlopig echt wel vooruit kunnen met onze gerechten. Ze komen op het juiste moment en weten wat je wil.

Eten, drinken.. en  sport op LCD-scherm
"Ik zit hier,schat!". Ik kan me nog net beheersen als zijn blik ergens achter me blijft hangen. Het blijkt een voetbalwedstrijd te zijn. Galant als hij is, biedt hij aan om maar even van plaats te wisselen. (Een man met zelfkennis). Hij heeft geen idee hoeveel punten hij met deze stoelendans wint. De date begon misschien wat later, maar zou nog wel eens erg vroeg kunnen eindigen.

Een date met een open einde. Als ik mijn zinnen op de fruitige  ‘ Raspberry Pamplemousse’  of de onschuldige suikerzoete ‘ Mock-Ito’  had gezet had ik het na kunnen vertellen. Maar ik koos dapper voor de rum en zal dit de volgende keer dat ik Twankey binnenstap weer doen. Het hoort bij de setting, het past  bij de ambiance en het kalmeert de zenuwen.

De Twankey bar in het Taj Hotel in Kaapstad is open van 11:00u tot 22:00u, van maandag tot en met zaterdag.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika