Tamboers Winkel Cafe Kaapstad | Restaurants en cafes Kaapstad

Tamboers Winkel in Kaapstad

Bijzonder boerderijgevoel in hartje Moederstad

De keuze voor een goede lunch of een lekkere kop koffie wordt steeds lastiger in Kaapstad. Deze stad kent namelijk ontelbaar leuke zaakjes en steeds meer nieuwe restaurants, cafés en barretjes worden wekelijks geopend. Je hoort ons echter niet klagen – hoe meer, hoe beter!

Want aan ons de eer om alle hotspots in Kaapstad te ontdekken en uit te proberen. Ons geluk kon dan ook niet op toen we weer een gezellig zaakje ontdekten in een zijstraat van upper Kloof Street en De Lorentz Street: de Tamboers Winkel.

Eigenaar Theo van Niekerk opende de zaak met in zijn achterhoofd de boerderijkeuken van zijn grootouders. Het country-kitchen idee is dan ook goed terug te vinden in de zaak. Hij nam de warme, vriendelijke en gezellige atmosfeer die altijd in de keuken van zijn grootouders hing, mee naar Kaapstad. We worden ontvangen door de geur van vers brood, koffie en een draaiend kippetje aan het spit. Laat die ‘boerenlunch’ maar komen...  

De kip en het ei
Leuke aan dit tentje dat ons meteen opvalt is dat het een komen en gaan is van vooral locals. Logisch ook, want om te zeggen dat de Tamboers Winkel in het bruisende hart van Kaapstad ligt... niet echt. Hoewel omgeven door andere fijne plekken als Restaurant Paradiso en Cafe Milano, zullen er waarschijnlijk veel mensen zijn die in Kaapstad wonen of op vakantie zijn, maar niet vaak in dit zijstraatje rondwandelen.

Temeer reden om even het drukke centrum van de stad te ontsnappen en je in de Tamboers Winkel neer te zetelen. Je raakt aan de grote houten tafel in het midden van de zaak binnen een mum van tijd aan de praat met locals. Grote tafels vinden wij sowieso altijd een plus, niet in het minst voor zij die in Kaapstad op zoek zijn naar een plekje met WiFi om rustig wat mails te versturen of te werken. Maar gewoon uit het raam turen kan ook, riant vanaf een van de barkrukken met zicht op buiten. Niet dat het zo bijster druk is in de Lorentz Street, maar toch.

Eieren, broden en stro
De houten planken aan de muren van het cafeetje zijn gevuld met koffie, potjes mosterd, peper en zout, olijfolie en nog veel meer lekkernijen – die allemaal te koop zijn in de Tamboers Winkel. Binnen in de zaak liggen eieren uitgestald op stro en verse broden in grote houten koffers. Inderdaad, net als op de boerderij. Theo vertelt ons dat de broden om de hoek worden gehaald bij Manna Epicure, ook al zo’n fijn plekje op Kloof Street.

De Tamboers Winkel heeft verschillende lokale leveranciers voor verschillende producten. Zo is de toonbank in de zaak gevuld met kaas afkomstig van Get Stuffed, Fairview en Forest Hill Cheesery. De vleeswaren haalt Theo bij Twelve Pigs en Black Forest Butchery. En dan worden de beste eieren en kippen gehaald van een boerderij in Montague. ‘Local is lekker,’ weet ook hij.

Country kitchen
En ja hoor, na verschillende gerechten geproefd te hebben komen we tot de conclusie dat het eten in de Tamboers winkel lekker, vers en zeker het terugkomen waard is. De couscous salade is een absolute aanrader! Of de salade met kikkererwten en appel, of die met butternut en feta. De salades a R19 worden geserveerd in koffiekoppen en het bestek ziet eruit alsof het zo uit grootmoeders keuken gepikt is, inclusief ouderwetse gele handvaten. Deze kleine details dragen bij aan het country kitchen idee van de Tamboers Winkel.

Verder zijn er ook diverse sandwiches verkrijgbaar (R28-R35). Onze favoriet is de sandwich met black forest ham en gepocheerde peer. Ook worden er cheese- en snackplatters (R55) geserveerd. Wij worden er gelukkig van. En al helemaal toen we de huisgemaakte ijsthee met vanille- en bessensmaak probeerden.

Naast deze vaste items op de menukaart zijn er ook dagelijks wisselende gerechten. Deze staan elke dag te lezen op het krijtbord in de zaak. “Op die manier worden de producten lekker vers en gevarieerd gehouden,” aldus Theo.
Leuk en lekker is dat de verse kip van het spit verkrijgbaar is voor take-away. Dagelijks worden de kippetjes om 12 uur en om 5 uur van het spit gehaald. Wees er op tijd bij want ze vliegen over de toonbank. Voor een hele kip, inclusief salade, betaal je R79, voor een halve kip R54 en voor een kwart kip R44. Over de prijzen van De Tamboers Winkel hoeven we dus ook niet te klagen.

Gratis WiFi
Neem vooral een kijkje in de Tamboers Winkel in Kaapstad voor een ontbijtje, lunch of doordeweekse maaltijd. Of voor een lekker gebraaid kippetje wanneer je geen zin hebt om te koken. Of gewoon voor je dagelijkse kopje koffie, krantje en je laptop erbij. Want zoals gezegd: in de Tamboers Winkel is gratis WiFi. Een enorme aanwinst voor plekken in Kaapstad met WiFi!

De Tamboers Winkel is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 tot 20.00u en in op zaterdag en zondag van 09.00 tot 16.00u. Dan kun je dezelfde dingen bestellen als overdag – broodjes, salades, kip en wraps. Maar ook is er dagelijks een wisselende warme dagschotel voor niet meer dan R50. Het is wat ons betreft iets meer een zaak voor overdag dan voor 's avonds, maar dat mag de pret niet drukken.

Enne... pas maar op, je komt ons er regelmatig tegen!

Door Nienke Starmans

Tamboers Winkel
3 De Lorentz street
Gardens, Kaapstad
+27 (0)21 4240521

Andere restaurants en cafés op Kloof Street die het bezoeken waard zijn, zijn de Bombay Bicycle Club, cocktailbar en restaurant Club Asoka in Kaapstad, Italiaans Restaurant Bacini’s en bar Bar Knoxville in Kaapstad.

Voor meer insidertips over leuke plekjes om te lunchen, volg je ons op Twitter en natuurlijk op Facebook. En schrijf je je gelijk in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.

 

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika