16 x dingen die je nog niet wist over de Tafelberg in Kaapstad

16 x dingen die je nog niet wist over de Tafelberg in Kaapstad

Opmerkelijke feiten over de beroemdste berg van Zuid-Afrika

Je bent op vakantie in Kaapstad en wat staat er dan bovenaan je must do lijst? Juist! De Tafelberg beklimmen. Naast Robbeneiland is de Tafelberg dé toeristische trekpleister van Kaapstad.

Goed, dat weten we dus al over de Tafelberg. Maar wat weten we nog meer over deze bijzondere, meest bekende berg van Zuid-Afrika? KaapstadMagazine.nl zette 16 opmerkelijke feiten over de Tafelberg op een rij.

1. De Tafelberg is een heel oud beestje...
Met 260 miljoen jaar op de teller is de Tafelberg vele malen ouder dan de Himalaya (40 miljoen jaar), Rocky Mountains (60 miljoen jaar) en de Alpen (32 miljoen jaar).

tafelberg beklimmen
Vanuit de lucht krijg je een goed beeld van hoe indrukwekkend (mooi en groot) Table Mountain is

2. De Tafelberg is een natuurlijk wonder
De Tafelberg is in 2011 tot één van ’s werelds new seven wonders of nature uitgeroepen en dat is natuurlijk een hele eer. De Tafelberg sluit zich aan bij het Amazoneregenwoud, Halong Bay in Vietnam, Iguazu Falls in Argentinië, Jeju Island in Zuid-Korea, Komodo in Indonesië en de Puerto Princesa Underground River in de Filipijnen.

3. 'Desmond Tutu loves Table Mountain too'
Aartsbisschop Desmond Tutu maakte een heuse video van hem op de Tafelberg om support te krijgen voor de grote New7Wonders of Nature campagne. En dat heeft duidelijk gewerkt.

tafelberg natuurwonder
'Who wouldn't love this mountain?'

4. De Tafelberg telt 1470 verschillende soorten bloemen en planten
De Tafelberg heeft een rijke flora en fauna. Veel verschillende soorten planten en bloemen, wel 1470 soorten, huizen op deze grote berg, waaronder een grote variëteit aan fynbos (de typerende vegetatie in de Westkaap). Ook zijn er bijzondere dieren te vinden zoals de Table Mountain Ghost Frog. Dit beestje is nergens anders ter wereld te zien.

5. De Tafelberg telt 1086 meters in de hoogte en 3000 meters in de breedte
Het hoogste punt van de Tafelberg ligt op 1086 meter boven zeespiegel en heet Maclear’s Beacon, vernoemd naar Sir Thomas Maclear. Deze arts en astronoom gebruikte dit punt om te helpen bij het meten van de kromming van de aarde. Thomas Maclear was een in Ierland geboren Zuid-Afrikaanse sterrenkundige die werd benoemd tot Astronoom van Hare Majesteit aan de Kaap de Goede Hoop in 1833.

tafelberg cape town
Uiteraard brengt de sightseeing bus je ook langs de Tafelberg (de stop is bij het station van de kabelbaan)

Meteen nog een paar feitjes: de Tafelberg is drie kilometer lang. Devil’s Peak vind je links van de Tafelberg (als je naar de berg kijkt), en aan de rechterkant ligt Lion’s Head. Aan de achterkant van de Tafelberg volgen de Twelve Apostels (waarvan er opvallend genoeg geen 12, maar 17 zijn).  

6. Je kunt de Tafelberg ook opeten
Echt waar, hij is er ook in chocolade-uitvoering. Melk, om precies te zijn. Verdomd lekker ook.

tafelberg kaapstad
Iemand een hapje van de berg? Yum!

7. De Tafelberg groeit nog steeds
1086 meter is hoog en je bent blij als je de top van de Tafelberg hebt bereikt, maar wie weet moet je over een paar jaar nog wel meer zuchten en steunen tijdens de klimtocht. De Tafelberg groeit namelijk nog steeds. Dit heeft te maken met de nog altijd verschuivende platen van de aarde. Het zal echter niet zo’n vaart lopen, want tegelijkertijd krimpt de berg ook door erosie veroorzaakt door regen en wind.

8. Een zweem aan bekendheden bezocht de Tafelberg
Wat hebben Koninging Elizabeth II, Margaret Thatcher, Prince Andrew en Michael Schumacher met elkaar gemeen? Juist, ze bestierden allemaal – met de kabelbaan weliswaar – de Tafelberg.  Maar ook Arnold Schwarzenegger, Tina Turner, Oprah Winfrey, Sting, Stefi Graf, Brooke Shields, Michael Bublé, Jackie Chan en nog vele vele andere top notch celebrities hebben een foto vanaf de top van de berg. table mountain kaapstad
Van welke kant je de Tafelberg ook bekijkt: hij is en blijft prachtig!

9. Ga maar op je knietjes!
De Eiffeltoren romantisch? Nee joh. De Tafelberg is the place to be! Elke maand trouwen er op zijn minst twee stellen op de Tafelberg. En geef ze eens ongelijk met dat fantastische uitzicht.

10. Is het een berg of is het een sterrenbeeld?
De Tafelberg is de enige natuurlijke plek op aarde waar een sterrenbeeld naar is vernoemd, namelijk Mensa. De betekenis van Mensa is - heel verrassend – tafel.abseilen tafelberg
Ook spannend: abseilen vanaf de Tafelberg

11. Hoeveel treden is het tot de top?
Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar heel lang waren er slechts een handjevol doorzetters die te voet de top van de Tafelberg wisten te bereiken. Let wel: dat was in de tijd dat er nog geen trap was. Eind 1870 eisten een aantal prominente figuren dat er een spoorweg naar de top van de berg aangelegd zou worden. Verder dan een planning kwam het niet. De Boerenoorlog van 1900 gooide roet in het eten. Inmiddels is die trap er wel – de 800! (rots)treden van Platteklip Gorge– en is het nog steeds lang niet voor iedereen weggelegd om te voet de tafelberg te beklimmen.
 


tafelberg kaapstad
Op je to-do lijst tijdens je vakantie in Kaapstad: de Tafelberg beklimmen.

12. Of gewoon met de kabelbaan, dat kan toch ook?
De roep om een sluiproute naar de top van de Tafelberg werd almaar sterker en in 1912 bedacht het toenmalige stadsbestuur van Kaapstad wat de mogelijke opties waren. Een kabelbaan was het meest voor de hand liggende antwoord, maar die liet op zich wachten door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914. Pas in 1926 kwam de Noorse ingenieur Trygve Stromsoe met een concreet plan voor de kabelbaan en op 4 oktober 1929 opende burgemeester Lewis officieel de kabelbaan naar de top van de Tafelberg.

kabelbaan tafelberg
Iets minder inspannend, maar bijna net zo mooi: met de kabelbaan naar boven (of beneden)

13. Maximum aantal personen per uur...
In 1997 kreeg de kabelbaan een make-over en werden de open cabines ingewisseld voor supersonische cabines waar de passagiers konden genieten van een volledig 360 graden uitzicht over Kaapstad en omgeving. Maar liefst 64 personen kunnen per keer in de cabine vervoerd worden, waarmee in een uur 840 personen op de top van de Tafelberg gedropt kunnen worden (of weer beneden aan de grond).

Lions Head Kaapstad
Zicht op de Tafelberg vanaf die andere mooie berg: Lion's Head

14. Hoe, wat, waar?
Het ontstaan van de Tafelberg in het kort: stel je voor, je hebt een vulkaan die honderden meters onder de ijskap van een gletsjer (= een mega, maar dan ook een mega stuk ijs) uitbarst. Deze uitbarsting is niet al te heftig, waardoor er tussen de kratermond - dat grote gat - en de bovenkant van de ijskap een soort van koepel ontstaat die gevuld is met smeltwater. Hierdoor kan het lava snel afkoelen. Nu ontstaan er - wat men noemt: hyaloclastische stollingsproducten -  en door het eigen gewicht hiervan, zakt de ontstane berg als het ware in. Hierdoor wordt het een en ander compact. Als heel veel later de gletsjer is verdwenen, blijft er een tafelberg met vlakke top en hellingen achter. In sommige gevallen is er op de top van een tafelberg de oorspronkelijke kratermond nog te zien.kaapstad vakantietips
Het uitzicht vanaf de top van de berg (op Lion's Head en Signal Hill)

15. De Tafelberg is niet uniek
De naam Tafelberg is niet uniek. Er zijn, naast Kaapstad, in de wereld meerdere tafelbergen te vinden. In Griekenland is in Athene een andere bekende Tafelberg te vinden; namelijk de Akropolis met een hoogte van 156 meter. 16. Wie dekt vandaag de Tafel(berg)?
Als er wolken boven de Tafelberg hangen, geeft dit een prachtig gezicht en het wolkendek wordt ook wel, heel toepasselijk, het tafelkleed genoemd. De legende gaat dat dit tafelkleed is ontstaan door een rookwedstrijd tussen een piraat, Jan van Hunks, en de duivel. Met een pijp moesten ze zoveel mogelijk rook publiceren en zo ontstond het tafelkleed. Hunks is nooit meer teruggezien, maar de duivel is gebleven. Vandaar de naam Devil’s Peak…

tafelberg cape town
Het tafelkleed spreidt zich langzaam over de Tafelberg

Door Salwa van der Gaag

De Tafelberg is één van de meest gefotografeerde plekken ter wereld. En dat is ook niet zo gek. De berg zorgt voor zulke mooie plaatjes dat er geen Instagram filter aan te pas hoeft te komen! Kijk maar op ons instagramprofiel! 

Bekijk ook:
- Mooie wandelroutes op de Tafelberg
- Handige tips om veilig de Tafelberg te beklimmen
- Avontuurlijke activiteiten op de Tafelberg in Kaapstad
- De geschiedenis van de Tafelberg in Zuid-Afrika

Volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter om altijd op de hoogte te zijn van het laatste en leukste nieuws uit de Moederstad. Mooie foto’s en plaatjes van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest. En natuurlijk wil je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief met daarin het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad ook niet missen!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika