Ontdek de absolute nummer 1 onder bezienswaardigheden

5 x de mooiste routes om de Tafelberg te beklimmen

Ontdek de absolute nummer 1 onder bezienswaardigheden in Kaapstad

De Tafelberg werd enkele jaren geleden verkozen tot één van de New 7 Wonders of Nature. En terecht. Waar je je ook bevindt in Kaapstad, de Tafelberg is je herkenningspunt. Kaapstad zou Kaapstad niet zijn als deze grote reus er niet was om altijd hoog boven alles en iedereen uit te torenen.

(Last update: september 2019)

Het beklimmen van de 1.085 meter hoge berg zou daarom eigenlijk niet mogen ontbreken op je to-do en to-see lijstje tijdens je vakantie in Kaapstad. Beklimmen ja, want je wandelt niet even in een half uurtje naar de top van de Tafelberg. Maar geen zorgen, want tussen de meer dan honderd verschillende routes naar de top zitten er ook een aantal die goed te doen zijn voor minder ervaren wandelaars. We hebben een aantal routes van verschillende niveaus voor je uitgezocht.

Lees ook: 10+ tips om veilig de Tafelberg te beklimmen

Platteklip Gorge

1. Platteklip Gorge
De makkelijkste route, ook wel de highway to the top genoemd, is Platteklip Gorge. Je begint onderaan bij het kabelbaanstation en loopt eigenlijk via een soort trap van rotsen naar de top. Ervaren hikers staan in ongeveer anderhalf uur boven, de gemiddelde wandelaar doet er iets meer dan twee uur over. De route is wel steil, dus reken op een lekkere portie spierpijn in je kuiten en bovenbenen de volgende dag!

Platteklip Gorge is in principe ook geschikt voor kinderen, maar wel pas vanaf een jaar of tien. We komen onderweg een Nederlands gezin tegen met twee jongens van 10 en 12 jaar oud, die ons vertellen dat het te doen is voor kinderen, mits ze een beetje conditie hebben. Als je kinderen expert bankhangers zijn, is het waarschijnlijk niet zo'n goed idee om ze mee te nemen.

Leuk weetje: de eerste ontdekkingsreizigers die de Tafelberg beklommen, deden dat via deze route. Dat was de Portugees António de Saldanha, in het jaar 1503. Hij noemde de berg Taboa do Cabo, oftewel Tafel van de Kaap. Saldanha heeft geluk gehad dat hij de klim überhaupt overleefde, want in die tijd liepen er nog leeuwen en luipaarden rond op de Tafelberg. Geen zorgen, de enige 'wilde' beesten die je nu nog tegenkomt zijn dassies (een soort oversized cavia's), hagedissen en een enkele baviaan.
Afstand: 3 km
Duur: ongeveer 2 uur
Geschikt voor: volwassenen en kinderen vanaf een jaar of 10

Skeleton Gorge2. Skeleton Gorge (ook wel The Smuts Track genoemd)
Voor hen die iets meer uitdaging zoeken: Skeleton Gorge. De route begint in Kirstenbosch Botanical Gardens, waar je meteen kunt genieten van de mooiste tuinen van Zuid-Afrika. Vanaf daar loop je het bos in, waar de schaduw op warme en zonrijke dagen vaak een aangename verrassing is. Je loopt langs een beek door de kloof, klimt dwars door een waterval (!) en komt halverwege een aantal houten ladders tegen waarmee je over een rotspartij heen klimt. 

Als je dichterbij de top komt, wordt de begroeiing langzaam minder en komt het prachtige uitzicht van False Bay en Constantia Valley helemaal tot aan de Hottentot Holland Mountains tevoorschijn. Fotomomentje!

Vanaf de top van de kloof loop je verder via de oostflank van de berg, tot aan Maclear's Beacon, het hoogste punt van de Tafelberg. Hier heb je een spectaculair uitzicht over de bergketen, helemaal tot aan Cape Point.

Skeleton Gorge loop je als ervaren hiker in ongeveer drie uur, degenen die er iets meer moeite mee hebben, doen er een uurtje langer over. Voor kinderen is de route minder geschikt, tenzij ze ook ervaren wandelaars zijn en een goede conditie hebben.
Afstand: ruim 6 km
Duur: ongeveer 3 uur
Geschikt voor: volwassenen en (oudere) kinderen die voldoende ervaring hebben in wandelingen

3. Kasteelspoort via Valley of the Red Gods
Deze route start vanaf Camps Bay en gaat omhoog via de westelijke kant van de Tafelberg, langs de Twelve Apostles. Ook dit is een pittige klim, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met het uitzicht op Camps Bay, de Atlantische Oceaan, Lion's Head en Robbeneiland.

Als je de tijd neemt voor foto- en uitrustmomenten kost deze route je ongeveer drie uur tot de top. Over fotomomenten gesproken; als je boven komt, kom je bij de oude kabelbaan uit. Daar ligt een grote uitstekende rots, die vroeger dienst deed als bevestiging van een lier om bouwmaterialen naar boven te takelen, en die nu het perfecte materiaal vormt voor je on-top-of-the-world foto's.

Vanaf daar loop je door de Valley of the Red Gods en de Valley of Isolation naar de Front Table. Daar aangekomen kun je de kabelbaan terug naar beneden nemen of, als je nog niet totaal uitgeput bent, terug lopen. Ook hier zouden we aanraden om deze route niet met kinderen te lopen.
Afstand: ruim 7 km
Duur: ruim 3 uur
Geschikt voor: volwassenen met enige ervaring

Pipe Track

4. Pipe Track Walk
De Pipe Track Walk begint op het punt waar Tafelberg Road en Kloof Nek zich kruisen en loopt via de Twelve Apostles naar de top. Zoals de naam al voorspelt loop je hier langs de oude pijpleidingen die vroeger gebruikt werden om water vanuit de stuwmeren op de berg naar de stad te transporteren.

De route is vrij makkelijk te lopen en neemt ongeveer twee uur in beslag tot de top. Ook geschikt voor (wat oudere) kinderen.

Let op: op deze route is er maar weinig schaduw, je loopt vrijwel de hele weg in de volle zon. Zorg er vooral in de zomer dus voor dat je 's ochtends vroeg vertrekt (zodat je voor het heetste moment van de dag boven bent), een hoed of pet draagt en je vaak genoeg insmeert met zonnebrandcrème met een hoge factor. Mocht je die toevallig vergeten zijn, in de souvenirwinkeltjes bij de kabelbaan verkopen ze ook zonnebrand, hoeden en petten. Daar betaal je er echter wel de hoofdprijs voor.
Afstand: ruim 5 km
Duur: ongeveer 2 uur
Geschikt voor: volwassenen en kinderen vanaf een jaar of 10

5. Bridle Path
Bridle Path loopt van Constantia Nek door het bos, naar de weg die de berg op slingert. Dit is een geasfalteerde weg en wordt ook wel Jeep Track genoemd. Als je deze weg volgt kom je vanzelf bij de top uit. Vanaf daar kun je dezelfde of een andere route kiezen om terug te lopen, of je kiest ervoor om de kabelbaan terug naar beneden te nemen. Deze route is geschikt voor (wat oudere) kinderen, mits zij over enige ervaring en conditie beschikken. Je doet er ongeveer twee uur over om boven te komen.
Afstand: ongeveer 5 km
Duur: ongeveer 2 uur
Geschikt voor: volwassenen en kinderen vanaf een jaar of 10

6. Kabelbaan
Ben je niet zo'n wandelaar, maar wil je toch graag kunnen zeggen dat je op de top van de Tafelberg bent geweest? Geen probleem, dan neem je toch gewoon de kabelbaan? Je bent in ongeveer vijf minuten boven en kunt ondertussen genieten van het uitzicht; de cable cars draaien namelijk rond zodat je geen enkel stukje hoeft te missen.

De prijs van een retourtje voor een volwassene tot 13.00 uur is R330. Na 13.00 uur betaal je R290. Een enkele rit kost je R190. De prijs voor kinderen (4 tot 17 jaar) ligt net iets lager. Je betaalt namelijk tot 13.00 uur R165, daarna betaal je R145. Een enkeltje voor kinderen kost je R90. Ben je student? Dan krijg je korting! Je betaalt dan namelijk voor een retourtje R150 en voor een enkeltje R80. Voor de actuele ticketprijzen en openingstijden ga je naar de website van de Tafelberg.

Let op: bij slecht weer is de kabelbaan gesloten. Houd hier rekening mee als je de berg op wil lopen en van plan bent om de kabelbaan terug te nemen.


Duur: ruim 5 minuten
Geschikt voor: iedereen

Tip: Probeer ook eens het combinatieticket van Online City Pass. Je krijgt naast een kaartje voor de kabelbaan, ook een ritje met de Hop On Hop Off bus en een entreeticket voor Robben Eiland. Ideaal om de wachtrijen bij de kabelbaan te vermijden en te genieten van al het ander leuks in Kaapstad. (R1.012,50) Hoewel het vooral ontzettend leuk is om de Tafelberg te beklimmen, worden de gevaren van de berg vaak onderschat. Het is dan ook niet voor niets dat er gemiddeld meer mensen sterven op de Tafelberg dan op Mount Everest. Maar laat je niet afschrikken, met deze 10 x tips om veilig de Tafelberg te beklimmen komt het helemaal goed!

Wandelen niet spannend genoeg? Bekijk dan eens deze 4 extreme activiteiten op de Tafelberg. Adrenalinekick gegarandeerd!

Meer weten? KaapstadMagazine.nl vertelt je 16 x dingen die je nog niet wist over de Tafelberg in Kaapstad.

De Tafelberg is echt niet de enige plek in Kaapstad waar je kunt hiken. Er zijn nog veel meer mooie plekken in en om de Moederstad die zich goed lenen voor wandelingen. Op onze pagina wandelingen in Kaapstad vind je ze (bijna) allemaal.

Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief.
Volg en like ons op Twitter ❤ Facebook ❤ Instagram

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika