Strandloper Ocean Lodge Paternoster | Accommodatie Kaapstad

We ♥ Strandloper Ocean Lodge

Weekend uitwaaien en ultiem ontspannen in Paternoster

“I am glad you like it,” zegt medewerker Rene als hij ons de luxe lodge laat zien. “Like it? We love it,” zul je bedoelen. Dit is nou het ultieme ‘wow’-effect, bedachten wij, als ultiem tevreden gasten. Nu al, ja. Want niets mooiers dan ergens aan komen rijden, nog niet helemaal in de smiezen hebben hoe mooi het eigenlijk is, om dan de deur open te doen en even niet te weten wat je moet zeggen.  Welkom in de Strandloper Ocean Lodge in Paternoster.

Paternoster is een idyllisch, bijna sprookjesachtig vissersdorp zo’n 150km ten noorden van Kaapstad. Het is één van de oudste dorpjes aan deze ruwe Wild Coast, grenzend aan het mooie West Coast National Park. Paternoster is een zeer geliefde getaway spot voor zowel locals als toeristen.

En toch moeten we bekennen dat wij er nog niet eerder waren geweest. Ja, langs gereden op weg naar Namibië. En ja, we zijn er natuurlijk vlak in de buurt als we Langebaan aandoen om te kitesurfen. Ook zijn we er jaarlijks relatief heel dichtbij als we richting Darling gaan voor het jaarlijkse Voorkamerfest aldaar. Maar waarom we dan nog nooit een weekend doorbrachten in dit door zo velen geliefde en geroemde dorp in de Westkaap? Geen idee. Geen excuus.

Crayfish Chaos
Toen Simone van het nieuw geopende Strandloper Ocean Lodge in Paternoster hiervan hoorde, stond ze erop dat we ‘het met eigen ogen zouden komen zien’. Zowel haar nieuwe accommodatie de Strandloper Ocean Lodge dat ze afgelopen februari in de toeristische hotspot opende, als het strand, de crayfish en de local vibe. Crayfish? Ja, rivierkreeften ja. Dat is één van de redenen waarom Paternoster met recht een eeuwenoud vissersdorp is – vanwege hun enorme vangst van rivierkreeften. Vrijwel elke maand van het jaar zwemmen grote hordes ervan langs de kust, gretig gevangen door lokale fishermen. “Alleen niet in het weekend,” legt het vrouwtje van het toerismebureau(tje) aan het kleine haventje ons uit. Dan geldt namelijk een vang- en vaarverbod.

Goed, geen rivierkreeften dus voor ons. Terug naar het wow-moment toen de deuren van onze lodge voor ons geopend werden door Rene. De strand als achtertuin en het national park als directe buren. Binnen een rustgevende mix van luxe, comfort en stijl. Mooi is dat, hoe accommodaties daarin een balans kunnen vinden. Rene laat ons een tikje verbluft achter. Als hij de deur van de lodge achter zich dicht doet, horen we alleen nog de golven in de zee.

Lekker luxe
We gaan niet liegen: op z’n tijd is luxe tijdens een vakantie heel erg fijn. Wie vindt het nou vervelend om te weten dat er in zijn accommodatie heerlijk ruikend beddengoed ligt, van die dikke handdoeken, ochtendjassen, zeepjes en lotions in alle soorten en maten, een ligbad, een buitendouche, een binnendouche, een privé-terras inclusief ligstoelen, een gevulde minibar en tot slot een ijskast en veilige kluis op hem ligt te wachten? Precies. Om over het uitzicht vanuit je bed bij het ontwaken nog maar te zwijgen.

‘Lekker’ is zonder meer ook van toepassing op het ontbijt dat ’s morgens geserveerd wordt in de daarvoor bestemde ruimte van de Strandloper Ocean Lodge. Wil je die dag vroeg op en al om 7u ontbijten? Geen probleem. Of juist lekker genieten en even uitslapen voordat je de dag begint? Half 10 aanschuiven zegt u? Natuurlijk, dat kan. Inderdaad, het ultieme vakantiegevoel. Het verse, riante ontbijt dat we vervolgens voorgeschoteld krijgen is het topje van de ijsberg, de icing on the cake, top of the pops. Vers fruit, yoghurt, verse jus, croissants, muffins, English breakfast, Eggs Benedict, vegetarische omelet, verse koffie en thee? Check. Beter dan dit wordt het niet.

Actief of juist niet
Paternoster als dorpje gaat vooral over het strand, de visserij en de rust. Maar vergis je niet, er is meer dan genoeg te doen tijdens een weekendje weg. Voor ons een lijst van mogelijke opties – inclusief telefoonnummer – altijd handig. Kayakken naar de pinguïnkolonie, paardrijden op het strand, off track mountainbiken, dolfijn- en walvis spotten (in het juiste seizoen), golfen in Langebaan, hiken in het national park of mee met een vogelspotter. Of, of, of? En, en, en!

Wat je ook doet, een strandwandeling moet gemaakt worden. Het is waar: Anton Pieck hield meer van schilderingen van taferelen in de sneeuw en op het ijs, maar wacht maar wat er gebeurd was als hij op het strand van Paternoster terecht gekomen zou zijn. Met de traditionele vissersbootjes en bijbehorende vissers met netten, had het zijn bestverkochte schilderij kunnen zijn.

Tip: The Noisy Oyster
Overigens werden wij de avond van ons verblijf in Paternoster meer dan verrast toen we redelijk nietsvermoedend een van de plaatselijke restaurants binnenwandelden: The Noisy Oyster. Ooit was Stan Huygens van het Telegraaf journaal ons al voorgegaan, zo vertelt eigenaar Karl. Stan Huygens schreef in dat artikel ‘dat The Noisy Oyster in Nederland goed geweest zou zijn voor twee Michelinsterren’. Wij beamen dat. En meer. Lees er meer over in “Foreplay en Intercourse in Paternoster”.

Voor meer leuke weekenduitjes en dagtrips vanuit Kaapstad bekijk je onze sectie ‘Erop uit in en om Kaapstad’ met een overzicht van alle leuke uitstapjes die vanuit de Moederstad te doen zijn. Inclusief de Garden Route, de prachtige "Route 62", een uitstapje naar Addo Elephant Park, Cape Point en natuurlijk alle mooie hotspots in de Wijnlanden.

Voor meer informatie over vakantie in Kaapstad en omgeving kan je je nu abonneren op onze gratis nieuwsbrief en volg ons ook op Facebook en via Twitter.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika