All you need to know about Maynardville ...
All you need to know, from programme to picnic & parking
For Moments of Joy Unwrapping Cape Town with you. Un-clicking the clique-iness | |
+27(0)72 350 2062 | |
Cape Town & Surrounds | |
www.capetownmagazine.com/subscribe | |
excitement@capetownmagazine.com | |
CapeTownMag | |
CapeTownMagazine.com | |
CapeTownMag |
Hardlopen in de (sportieve) Moederstad: gezond, gratis en geweldig
Hardlopen is anno nu één van de meest populaire sporten. Logisch ook, want het is a) heerlijk, b) gratis, c) je hebt er behalve een paar hardloopschoen niet veel voor nodig en vooral: d) je kunt het overal en altijd doen.
Met als bijkomstig nadeel dat het in Nederland een deel van de tijd regent, (te) donker of (te) koud is, waardoor je – alle enthousiasme ten spijt – je er toch niet toe kunt zetten. Welkom in hardloopparadijs Kaapstad, waar het bijna altijd heerlijk renweer is en er ook nog eens een aantal hele leuke hardlooproutes zijn.
NB: in de zomer is het raadzaam om danwel vroeg (rond een uur of zeven), danwel aan het eind van de dag te gaan rennen (voordat het donker wordt, eveneens zo rond zes, zeven uur). ‘s Avonds in het donker rennen is niet aan te raden.
1. Granger Bay/Mouille Point – Sea Point Promenade – ong. 11 km
Deze promenade behoort tot de populairste routes onder hardlopers, omdat een vlakke route is, en omdat het natuurlijk heerlijk is om langs de zee te kunnen rennen. Start bij Granger Bay of Mouille Point en ren via Beach Road tot aan Seacliff Road in Bantry Bay, daar eindigt de doorgaande weg in een rotonde. Kan niet missen: gewoon de boulevard volgen – met jou doen namelijk nog een heleboel andere lopers dat. Keer aan het eind om en ga in volle vaart weer terug, dan heb je er al met al zo’n 10 à 11km opzitten.
Eén van de mooiste promenades om te joggen: de Sea Point promenade - die officieel in Granger Bay begint en ophoudt in Sea Point (Foto: Wikipedia)
2. Mouille Point – Camps Bay – ong 7,5km
Je kunt ook kiezen voor een ‘enkeltje’, maar dan een iets langere versie – door vanaf Mouille Point naar Camps Bay te rennen. Een handige parkeerplek is bij de vuurturen (tegenover Sotano, ook een fijne plek om voor de run wat te eten of drinken), en vanaf daar de boulevard te volgen. Ren zoals bij #1 tot aan het ‘einde’, maar in plaats van bij de laatste rotonde om te keren, pak je de steile weg naar boven, en sla je op Victoria Road rechtsaf. Volg wederom de weg met continu de zee aan je rechterhand, en passeer de mooie huizen van Bantry Bay en de stranden van Clifton, net zolang totdat je bij het strand van Camps Bay aankomt.
Just so you know: je bent niet de enige die hardlopen op de promenade fijn vindt...
3 - Camps Bay to Hout Bay – 15km
Omdat langs de zee rennen nou eenmaal het summum blijft, is er ook de mogelijkheid om vanaf Camps Bay naar Hout Bay te rennen. Een prachtige route die wel twee grote uitdagingen kent: 1) er moet een flink stuk geklommen worden en 2) er is op sommige stukken geen aparte weg of pad voor renners. Dat betekent dat je soms moet uitwijken naar de vluchtstrook van de weg – dat doen veel renners, maar het is wel goed opletten. Als je daar geen moeite mee hebt (omdat de weg nogal veel bochten heeft, wordt er niet heel hard gereden), wacht je een prachtige route. Vanaf Camps Bay passeer je Bakoven, zie je boven je de Twelve Apostles en daarna Llandudno onder je, voordat je de daling richting Hout Bay (over de bekende Suyckerbossie-berg) inzet. Nog een fijn stukje afdalen (met prachtig uitzicht op de baai van Hout Bay en daarachter Chapman's Peak) en vervolgens de weg naar het strand volgen, en eindigen op het strand met je voeten in het zand en een koud drankje bij café-restaurant Dunes.
Tip: In januari is elk jaar de Bay to Bay Run, waarbij je kunt kiezen voor een enkeltje (Hout Bay-Camps Bay – 15km) of een retourtje (Camps Bay-Hout Bay-Camps Bay – 30km). Houd onze Facebookpagina in de gaten, waar we over de leukste runs en races posten.
4. Tafelberg Road – 8 of 12 km
De renner die er zin in heeft kiest voor het echte werk en start de run onderaan de voet van de Tafelberg (op de parkeerplaats naast Kloof Nek Road), de renner die iets minder zin heeft in een uitputtingsslag begint bij het station waar de cable car naar de top van de berg gaat. Daar zit ook gelijk het verschil tussen de 8 en 12km, logischerwijs. Maar niet alleen vier luttele kilometers, ook het verschil tussen ‘heel pittig klimmen’ en ‘heel beschaafd af en toe een kleine helling pakken’. Als je ervoor kiest vanaf de voet van de berg te rennen – volg de auto’s en bussen naar boven (let wel: geen apart pad dus de berm is the place to be), en vervolg daarna de asfaltweg richting Devil’s Peak. Op een gegeven moment wordt die weg voor auto’s ontoegankelijk (er staat een slagboom voor), vervolg daarna de weg totdat deze overgaat in een grindpad. Je kunt ervoor kiezen om off-road verder te rennen (het pad eindigt pas bij Newlands Forest), maar anders is het ook een mooie plek om om te keren. Wat deze route vooral zo bijzonder maakt is het non-stop uitzicht over de stad die letterlijk aan je voeten ligt en daarnaast: het feit dat hier in de zomer als eerste schaduw inslaat dus je er rond een uur of vijf al prima terechtkunt.
5. Constantia Nek – Hout Bay – 8km
Een prachtige route, schaduwrijk, mooie uitzichten over zowel False Bay als de Atlantische kant, en slechts één maar: de heuvelachtigheid. En het feit dat je rekening moet houden met auto’s die dezelfde route rijden, maar dat terzijde is dit echt een hele mooie route.
6. Chapman’s Peak (Hout Bay – Chappies – Hout Bay) – 10km
We noemden al eerder restaurant Dunes pal op het strand van Hout Bay: de ideale plek om af te spreken met wat renvrienden. Vanaf hier de weg omhoog rennen, zolang je de zee aan je rechterhand houdt, ga je goed. Je staat namelijk op het punt om de mooiste weg van Zuid-Afrika te betreden, beter bekend als ‘Chappies’ – kort voor Chapman’s Peak. Voordeel: je kunt zo voorbij het tolstation rennen, want fietsers en hardlopers zijn vrijgesteld van betaling. Nadeel: er is geen apart pad, de berm en de vluchtstrook zijn de plek. Maar net als de eerder genoemde Camps Bay Drive geldt ook hier: automobilisten rijden niet hard en fietsers en lopers zijn op elkaar bedacht – dus iedereen let goed op. Bovenaan de top is doorrennen naar Noordhoek niet aan te raden, omdat de vluchtstrook en berm daar grotendeels ophouden. Omdraaien en naar beneden rennen, terug naar Dunes, luidt ons devies. Maar wie wil: het kán wel, en dan heb je van begin tot eind (Noordhoek Village Farm is een mooi eindpunt) toch maar mooi 11,5km in de benen, tegenover ‘maar’ 10km die je rent als je op de top omkeert en terugrent naar het strand van Hout Bay.
Van Hout Bay naar Camps Bay is gelukkig bergafwaarts (Foto: Bay to Bay Run)
7. Blouberg – Milnerton – 10km
Een heerlijk vlakke route voor mensen die a) in de noordelijke buitenwijken verblijven en/of b) ervan houden om een stief uurtje naar de opdoemende Tafelberg te kijken (wie niet?). Beginnen op het strand van Blouberg en het fietspad langs de weg (R27, Marine Drive) volgen totdat je bij Milnerton komt. De grote parkeerplaats waar in het weekend de Milnerton Market staat is een prima eind- of keerpunt (voor zij die zin hebben in een rondje 20km). Het is naast de boulevard nagenoeg de enige route in Kaapstad waarbij je geheel vlak je rondje maakt, en daarmee een prima training voor bijvoorbeeld een (halve) marathon.
De hele tijd dit uitzicht in het vizier: er zijn ergere plaatjes denkbaar (Foto: Paul Bruins Photography)
8. Newlands Forest (net zoveel km als waar je zin in hebt)
Trailrunners opgelet, welkom in het Kaapse bos dat Newlands Forest heet. Vanuit de stad rijd je een klein kwartiertje over de M3 richting het zuiden, en neem op een gegeven moment aan je rechterhand de afslag richting Newlands Forest. Parkeer je auto, trek je veters goed aan en ren het bos in. Het leuke: het is er shaduwrijk, je hebt tussendoor prachtige uitzichten over de stad en je kan alle kanten op, steil, minder steil, linksaf- en rechtsaf: uiteindelijk leiden alle wegen weer terug naar de parkeerplaats waar je begonnen bent. Het voor sommige mensen minder leuke: het is pittig en mensen met zwakke knieën zullen af en toe niet blij zijn met de tip. Ren door richting Rhodes Memorial als je wat meters in de breedte (in plaats van in de hoogte) wil maken.
Newlands Forest: vooral voor hikers en hondenuitlaters een zeer geliefde plek, maar zeker ook voor (trail) renners (Foto: MotherCity Hikers)
9. Lion’s Head – 5km
Hoewel wij altijd zullen aanraden om Lion’s Head liever op te wandelen dan te rennen (iets met optimaal genieten van de wandeling en het uitzicht) is er ook de mogelijkheid om de Leeuwenkop rennend te overmeesteren. Dat is op sommige momenten (vooral het einde) misschien zwaar, maar zeker niet ondoenlijk – zeker het eerste deel is relatief goed te doen. De berg is in totaal 669 meter hoog, dus zo steil ook weer niet, en vanaf de parkeerplaats naar de top is het ongeveer 2,5km (een enkeltje dus). Wandelend staat de gemiddelde wandelaar in (max) een uur boven; rennend kan het prima in twintig minuten. Let wel goed op waar je loopt (rent) en houd rekening met tegenliggers en andere wandelaars. In de zomermaanden kan het onderweg heel druk zijn, dus dan worden renners vanzelf omgedoopt tot wandelaars. Let wel: geen schaduw dus water en zonnebrandcrème zijn vereisten.
Ook al is wat ons betreft rustig hiken een 'mooiere' manier om de klim naar de top van Lion's Head te ervaren, rennend is natuurlijk wel een te gekke ervaring (Foto: Run Cape Town)
10. Lion’s Head – Signal Hill Road – 8km
Als je daarna nog zin hebt in een extra rondje, ren dan vooral na de beklimming van Lion’s Head over Signal Hill Road naar het uitzichtpunt aan het eind van de weg – een extra 3km in de benen. Met als ultieme beloning bij het eindpunt (de parkeerplaats bij het uitzichtpunt) een minstens zo mooi uitzicht als vanaf Lion’s Head, waar je nu hopelijk wat langer stil blijft staan om van te genieten.
Leuke runs in Kaapstad
Daarnaast zijn er regelmatig te gekke georganiseerde runs in Kaapstad, waaronder de jaarlijkse Gun Run (5, 10 en 21,1km), de Cape Town 12 (12km dus) de Gugulethu Run op Reconciliation Day (16 december) in township Gugulethu (4,2 of 10km), de Slave Run (5, 10, 21,1km) de eerder genoemde Bay to Bay Run (15 of 30km). En naast de ‘gewone’ Cape Town Marathon (42,2km) vindt elk jaar in Kaapstad de mooiste ultramarathon ter wereld plaats: de Two Oceans Marathon (21,1 en 56km). Voor meer informatie volg je ons op Facebook, waar we je op de hoogte houden van dit soort sportief vertier!
De Cape Town 12 die sinds 2014 georganiseerd wordt - een mooie platte route van Milnerton naar Bree Street is een hele leuke en populaire run (Foto: RunnersWorld SA)
Laat je het rennen liever aan anderen over maar wil je uiteraard wel de mooiste berg ter wereld beklimmen? Lees hier dan meer over routes en tips om de Tafelberg te beklimmen.
Volg KaapstadMagazine.nl voor meer interessant en leuk nieuws uit Kaapstad! Schrijf je in voor onze (gratis) maandelijkse nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons via Twitter. Mooie foto's van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram.
All you need to know about Maynardville ...
All you need to know, from programme to picnic & parking
Get over the midweek hump with a ...
Easy spot for team building, midweek date night, & more
Cape Town accommodation special for a ...
20% off, free breakfast, access to rooftop pool
The hidden seaside bistro on the ...
Sushi calamari, miso sirloin & rice krispies milkshakes
Reasons to have lunch at mischu
Where else in Sea Point can you have lunch for under R100?
Team building, stylish conferencing & ...
Ultimate work-play-and-stay hub, Trail’s End
Car rental specials in Cape Town
Free upgrades, free data, 10% off luxury vehicles & more
Our team’s tip-off: 50% off cottage ...
Completely private cottages with splash pools, hot tubs and more
Sublime dining at Palm House Boutique ...
Friday Night Steak Club, Afternoon Tea, 6-course tasting menu & more
You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special
This boutique 5-star hotel offers ...
The signature Palm Journey includes a 3-course lunch