Zuid-Afrika Reizen | Werken & Stage lopen in het buitenland

4exchange Internships

“Een meisje uit de middle of nowhere met beide benen op ...

Mon - Fri | 08:00 - 17:00
 
+27 (0)65 871 9815
86 Commercial Street, Zonnebloem, Cape Town
www.4exchange.nl
info@4exchange.nl
4exchange
4exchange

“Een meisje uit de middle of nowhere met beide benen op Zuid-Afrikaanse grond”

'Ik waardeerde de kleine dingen in het leven al, maar dat doe ik nu alleen nog maar meer'

KaapstadMagazine.nl interviewt regelmatig Nederlandse stagiairs en vrijwilligers die voor een tijdje in Kaapstad wonen. We vragen hun naar hun ervaringen, hun stage, ups en downs en natuurlijk: wat Kaapstad zo'n fantastische stad maakt. Maak kennis met Silke Scharenborg, 23 jaar, mediastudente uit Enschede. 

"Ik ben in februari 2014 drie dagen in Kaapstad geweest, en toen ik wegging dacht ik alleen maar: ooit ga ik terug!” Silke lacht als ze het vertelt. "Mijn voorkeur ging eigenlijk uit naar Australië, maar toen we op school hoorden dat we ook stage konden lopen in Kaapstad, veranderde ik van gedachten. Mede omdat mijn twee beste vriendinnen ook een stage in Zuid-Afrika op het oog hadden. Binnen een paar uur wisten we het: wij gaan met z’n drieën naar Kaapstad! En hier zijn we dan.”

Wat voor stage loop je en hoe is dat?
“Ik loop stage bij een productiebedrijf dat onder andere TV commercials, animaties en bedrijfsfilms maakt. Het is leuk, maar wel de werkdruk is heel anders dan in Nederland. De ene keer moet ik echt mijn tijd uitzitten en de andere keer is het heel druk en maak ik overuren. Af en toe mag ik mee met draaidagen maar ik ben vooral druk met editen.”

Hoe heb je je voorbereid op de reis?
“Nou, ik ben de definitie van een stresskip. Ik moet altijd alles in de puntjes geregeld hebben. Als vanzelfsprekend ben ik dus ook heel vroeg begonnen met het regelen van alles voor mijn visum. Dat ging gelukkig in één keer goed! Toen kwam de kofferstress. Ik heb hem denk ik wel tien keer in- en uitgepakt, ik was zo bang dat ik iets zou vergeten!”


Even voorstellen: Silke Scharenborg! (foto gemaakt in de Bo-Kaap)

Was je zenuwachtig?
“Ik had last van gezonde spanning en voelde vooral veel kriebels in mijn buik. De laatste dagen in Nederland ging er zoveel door mijn hoofd heen: ‘Waarom doe ik dit?’ en ‘Is dit wel verstandig?’

Hoe was het om je familie achter te laten op schiphol?
“Het voelde een beetje gek, maar dat gevoel duurde slechts een paar minuten. Toen ik eenmaal door de douane was, dacht ik alleen maar: kom maar op met dit avontuur!”

Kan je je aankomst in Zuid-Afrika beschrijven? Hoe voelde dat?
“Ik vloog samen met Enya (één van mijn beste vriendinnen), dus ik was niet alleen. Toen we na de lange zit eindelijk het vliegtuig uitstapten, ging er een onbeschrijflijk gevoel ging door me heen. 'Zo! Dit heb ik mooi geflikt! Een meisje uit de middle of nowhere staat met beide benen op de Zuid-Afrikaanse grond!” Stiekem was ik best wel trots op mezelf.’

Wat is tot nu toe je mooiste herinnering?
"Ik beleef heel veel geluksmomenten, die zitten voornamelijk in de kleine dingen. Als ik van de bus terug naar huis loop, heb ik vaak een geluksmoment. Of als ik op het strand zit en naar de zee kijk. En laatst toen ik aan het autorijden was en de rest van de meiden hard aan het meezingen waren met de muziek. Toen stond voor mij ook even te tijd stil en kon ik mijn geluk niet op. Nu ik dan toch voorbeelden geef: ik heb een shark cage dive gedaan, dat was heel gaaf. De full moon hike naar de top van Lion's Head is ook een aanrader (hiken naar de top van de Zuid-Afrikaanse bergen in zijn algemeenheid trouwens). En de stapavonden met mijn vrienden: allemaal stuk voor stuk onvergetelijk. Ik denk dat mijn mooiste herinneringen nog moeten komen - de laatste maand ga ik namelijk met mijn vriendinnen rondtrekken. Op onze bucketlist staat: bungeejumpen van de Bloukrans brug, derder ga ik niet terug naar Nederland.”


Dit is tijdens een hele mooie (maar pittige) hike: de Skeleton Gorge Route naar de top van de Tafelberg

Wat is je het meeste opgevallen/bijgebleven?
“Het verschil tussen arm en rijk. En hoeveel mensen ze in een auto proppen, dat vind ik zo bizar. Als ik vijf minuten op de bus moet wachten, komen er minstens vijf oude bakkies voorbij met allemaal mensen achterin. Of een busje waarvan de achterklep open is en dan mensen in zitten met hun benen naar buiten. Normaalste zaak van de wereld hier.”

Heb je tripjes gemaakt in Zuid-Afrika?
“We zijn een weekend naar Hermanus geweest, daar hebben we walvissen gespot. Ook zijn we een zijn we een weekend naar Rocking the Daisies geweest, een vierdaags festival in Darling... geweldig! Voor de rest zijn onze weekenden altijd helemaal volgepropt met leuke activiteiten. We hebben alle hotspots van Kaapstad al gezien en en we hebben veel ondernomen zoals sandboarden, surfen, verschillende hikes en een wijntour.”

Wat is de allermooiste plek voor jou?
“Chapman’s Peak Drive; die route blijft gewoon prachtig. En de top van Lion's head tijdens de full moon hike. De hele stad verlicht zien met een grote maan erboven is onbeschrijflijk.”


Silke: "In het echt ziet het er nog veel mooier uit!"

Wat moet er absoluut in je koffer als je naar Zuid-Afrika gaat?
“Camera en foto’s van thuis. Ik heb mijn muur volgeplakt met foto’s van vrienden en vriendinnen van thuis. Als ik daarnaar kijk, besef ik telkens dat ik ook hele lieve mensen in Nederland heb die op mij wachten.”

Wat heeft Zuid-Afrika dat Nederland niet heeft?
“Waar zal ik eens beginnen: het landschap, de oceaan, de bergen en het tropische klimaat! Het leven dat je hier leidt is zo anders ten opzichte van het leven in Nederland. De mensen zijn hier heel vriendelijk en zorgzaam. Als ik hier over straat loop, krijg ik van iedereen een brede glimlach toegeworpen. Daar word ik zelf ook vrolijk van. Ze vinden het fantastisch dat je van zo ver komt en dat je speciaal voor Kaapstad heb gekozen. Er hangt zoveel positiviteit in de lucht. Het enige wat ik mis, is mijn fiets.”

Wat heb je geleerd van je tijd hier?
“Ik ben over het algemeen echt een regeltante en zie vaak beren op de weg die er niet zijn. Ik zit hier nu drie maanden en heb er nog drie te gaan. Ik merk nu al dat ik erg ben veranderd; ik zie minder beren en – ik weet dat dit gek klinkt - maar ik merk dat ik me erg ontwikkeld heb tijdens mijn tijd hier. Ook mijn Engels gaat met sprongen vooruit. En ik krijg hier veel tijd om na te denken, die tijd heb je een of andere manier niet in Nederland. Ik waardeerde de kleine dingen in het leven al, maar dat doe ik nu alleen nog maar meer. Deze ervaring pakt niemand je meer af. Ik ben elke dag nog blij en dankbaar dat ik dit mag doen.”

Heb je tips voor mensen die ook stage willen gaan lopen in Zuid-Afrika?
“Begin op tijd met het regelen van je visum, dat scheelt een hoop gestress. En ook: laat je geen nare dingen aanpraten door mensen die zelf nog nooit in Kaapstad zijn geweest. Voordat ik wegging, werd er vaak geroepen: 'pas goed op, want het is daar gevaarlijk!' Ik weet nog dat ik daar opgegeven moment zo moe van werd. 'Ben je er zelf geweest?' vroeg ik dan. 'Nee.' Ze bedoelden het allemaal lief, maar Kaapstad is echt een prettige stad om in te wonen. Natuurlijk moet je niet midden in de nacht in je eentje de straten op gaan, maar als je hier met een beetje gezond verstand rondloopt, is er niks aan er hand.”


Silke heeft haar plekje in Kaapstad wel gevonden (foto is gemaakt in Bo-Kaap)

Het leukste restaurant van Kaapstad is.. 
Ons zondagavondritueel: Beluga in Green Point (tip: dan krijg je sushi voor de halve prijs!)

De lekkerste wijn ooit dronk ik bij.. 
Wijnhuis ‘Delaire’ in Stellenbosch

De beste braai ooit had ik bij.. 
Vrienden thuis (in de Bougain Villa’s in Century City)

Mijn allermooiste plek in Kaapstad is.. 
De top van Lion’s Head (vooral tijdens volle maan)

De beste Zuid-Afrikaanse muzikant of band is..
Locnville en Jeremy Loops

Het mooiste strand van Kaapstad is.. 
Clifton 2nd

Het leukste Afrikaanse woordje is..
Grondboontjiebotter (oftewel: pindakaas)

Als je maar één dag in Kaapstad te besteden hebt dan moet je..
Je ticket omboeken (sorry, maar ik kan er gewoon niks anders van maken)

Als ik Kaapstad in één woord zou moeten omschrijven, dan is dat..
Geweldig!

Wij kunnen ons niet voorstellen dat Silke’s enthousiasme jou niet aangestoken heeft, maar mocht je nog wat extra overtuiging nodig hebben: 10 redenen om stage te lopen in Zuid-Afrika

Voor een stage in Kaapstad, kun je altijd naar info@4exchange.nl mailen voor meer informatie en stagevacatures.  

Voor meer informatie en leuke verhalen over Kaapstad en Zuid-Afrika volg je ons op Facebook en Twitter, en meld je je aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief. De mooiste foto’s posten we elke dag op Instagram.

Events In Kaapstad
Mei 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika