Springbok Experience Rugby Museum in Kaapstad
Hommage aan de meest geliefde sport van Zuid-Afrika
Zuid-Afrika zonder rugby is als een blikje coca cola zonder prik; zuurkool zonder worst en een Nederlandse herfst zonder regen: het hoort gewoon bij elkaar. Rugby is niet alleen een van de meest geliefde sporten van Zuid-Afrika, het is daarnaast ook een cult op zich. Sommige durven zelfs zo ver te gaan het een religie te noemen, die in meerdere opzichten bepalend is geweest voor de geschiedenis van Zuid-Afrika. En zoals het een religie betaamt, heeft het ook een ‘house of worship’ nodig.
Daarvoor kun je tegenwoordig naar de V&A Waterfront in Kaapstad, alwaar je een van de leukste musea van Kaapstad vindt: The Springbok Experience. Een fantastische aanvulling op het aanbod van musea in Kaapstad, en bovendien ook een zeer kindvriendelijk museum. En dat allemaal in de V&A Waterfront, sowieso een plek die vrijwel niemand tijdens de vakantie in Kaapstad over zal slaan – dat komt dus goed uit in de planning.
“Rugby is voor Zuid-Afrikanen een enorm emotioneel en gepassioneerd onderwerp,” vertelt Andy Colquhoun, general manager van de South African Rugby Union (SARU). Hij licht daarmee toe waarom juist de sport rugby een eigen museum verdiende. “We zijn trots op ‘onze’ sport en het culturele erfgoed dat ermee samenhangt; het museum is een manier om mensen daar kennis mee te laten maken en diezelfde passie die wij voelen, te ervaren.”
That’s one of the museum’s main goals, after all: to give locals the chance to get intimate with the game they love so much and to offer tourists a tangible, first-hand experience of Mzansi’s most adored cultural cornerstone, so that they don’t just hear about its magic, but feel it too.
Zeker voor toeristen biedt het museum in Kaapstad de ultieme gelegenheid iets meer te begrijpen van het hoe en waarom achter deze nationale sport. Zo komt uitgebreid het bijzondere rugbyjaar 1995 aan de orde – toen Zuid-Afrika, een jaar na de verkiezing van Nelson Mandela als president van het land – de wereldcup won en hoe met name het optreden van diezelfde Mandela zorgde voor verbroedering onder zoveel verdeelde Zuid-Afrikanen. Belangrijke rugbyspelers passeren de revue in de zogenaamde ‘Springbok tunnel’ die ook nog eens heel interactief is - vooral voor kinderen erg leuk. Maar voor de kerels en met name de kinderen onder ons is misschien de Springbok Trial Zone een van de allerleukste plekken van het museum: dit is waar je zelf het virtuele rugbyveld betreedt en mag laten zien hoe goed (of minder goed) jouw kicks, passes en andere rugbymoves zijn.
Zonder al te veel te willen verklappen, is het de eerste verdieping van het museum waar misschien wel het echte ‘pronkstuk’ van het museum te vinden is: het audiovisuele gedeelte. Vergeet saaie informatieborden met lange lappen tekst; hier vind je een chronologische reeks van interactieve digitale schermen waarbij gebruik gemaakt wordt van geluid, muziek, beeld en touch-screen technologie om het verhaal van ‘rugby in Zuid-Afrika’ vanaf de jaren 1860 tot nu te vertellen. Van de eerste wedstrijd in Rondebosch wordt de bezoeker meegeleid in hoe het spel en de spelers over de decennia veranderden, inclusief bijzondere beelden van wedstrijden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Afrika gespeeld werden. Het maakt voor een leerzame en hele bijzondere ‘voorstelling’.
Met, zoals gezegd, extra nadruk op de opmerkelijke rol die de sport door de jaren tijdens en na Apartheid in Zuid-Afrika gespeeld heeft; zowel polariserend als verbroederend. Zeker voor toeristen zal dit aspect van de nationale sport iets zijn wat ze daarvoor nog niet – of niet zo uitgebreid – wisten. “Het verhaal van rugby is het verhaal van Zuid-Afrika,” aldus Andy. Kortom: het museum werpt een nieuw licht op de complexe politieke geschidenis van Zuid-Afrika, verteld vanuit het rugbyperspectief. Tip: bekijk (aan het eind van je bezoek aan het museum) vooral de 7-minuten durende film in de bioscoop van het museum, waarin deze geschiedenis heel treffend blootgelegd wordt. We durven zonder enige twijfel te beweren dat je na je bezoek aan dit museum in Kaapstad weer iets wijzer geworden bent over Zuid-Afrika en alles wat dit land zo bijzonder maakt.
Hoe kom je bij het rugbymuseum? Het museum is te vinden op de hoek van Dock Road en Portswood Road, tegenover Mitchell’s Brewery in de V&A Waterfront. Een beduidend makkelijker te spotten landmark is de wheel of excellence in datzelfde stukje van de Waterfront. Handigst is om te parkeren in de Ulundi parkeergarage, en aan de voorkant van deze garage de trappen aan je rechterhand te nemen (de borden wijzen je vanzelf).
Kosten: Juist omdat de rugbysport volgens velen zo enorm elitair is, wilde het museum nadrukkelijk de toegangsprijs zo laag mogelijk houden – zodat iedereen er naartoe kan. Volwassenen betalen voor hun toegangskaartje R50 per persoon, kinderen tussen 6 en 18 jaar betalen R30 en kinderen jonger dan 6 jaar mogen gratis naar binnen. Kaartjes kunnen aan de deur van het museum of via Webtickets.co.za gekocht worden.
Tip: Een bezoek aan het rugbymuseum is enorm leuk voor kinderen, stiekem voor jongetjes misschien net iets meer dan voor meisjes. Ook maakt het natuurlijk voor een bijzonder geschikte activiteit voor de koudere, regenachtige dagen in Kaapstad. Bekijk voor andere tips vooral onze Top 10 dingen te doen als het regent in Kaapstad.
Andere leuke tips voor kindvriendelijke activiteiten in Kaapstad vind je in ons overzicht van Top 10 dingen te doen met kinderen in Kaapstad. Een overzicht van alle andere musea in Kaapstad vind je uiteraard ook op KaapstadMagazine.nl.
Zorg natuurlijk ook dat je op onze gratis nieuwsbrief geabonneerd bent, waarin we regelmatig de leukste en laatste tips vanuit Kaapstad delen. En volg ons uiteraard ook op Facebook en Twitter voor meer info over al het leuks in en om Kaapstad.
Springbok Experience
Open from Mon - Sun 10:00 - 18:00 | |
+27 (0)21 418 4741 | |
Portswood House| V&A Waterfront CT | |
www.sarugby.co.za/content.aspx?contentid=113444 | |
springbokexperience@sarugby.co.za | |
Bokmuseum | |
Springboks |