Rugby in Zuid-Afrika
Leer de spelregels van rugby: de populairste sport van Zuid-Afrika
Waar rennen ze met die bal naartoe? Welke team is nu aan zet? Waarom staan er opeens 3 punten op het scorebord? Was dat geen overtreding? Die speler had wel dood kunnen zijn! En kan iemand mij vertellen waarom het publiek opeens begint te juichen?rdquo;
(Last update februari 2018)
Waar wij Nederlanders idolaat zijn van voetbal, is het in Zuid-Afrika rugby wat de klok slaat. Althans, naast cricket en voetbal is rugby een van de drie populairste sporten in het land. Wij van KaapstadMagazine.nl vinden rugby en Zuid-Afrika onlosmakelijk met elkaar verbonden, zeker in Kaapstad. Een vakantie aan Zuid-Afrika is dan ook niet compleet zonder een bezoek aan een live rugbywedstrijd van de Stormers in Kaapstad, of een wedstrijd van Zuid-Afrika’s beroemde nationale team; de Springboks.
Maar die regels van rugby in Zuid-Afrika...? Dramatisch.
En dus volgen hier - om tijdens de pot toch een beetje mee te kunnen praten en op het goede moment te juichen –de rugbyspelregels. Het enige wat jij nu nog hoeft te doen, is naar Zuid-Afrika komen en het Kaapse hometeam aanmoedigen. Let’s go Stormers, Let’s go!
De basisregels van rugby in Zuid-Afrika
Respect, sportiviteit, doorzettingsvermogen en samenwerking zijn de meest belangrijke waarden bij rugby. Dat geldt niet alleen voor rugby in Zuid-Afrika, maar voor elk land waar rugby gespeeld wordt. Want: ‘Rugby is een onzelfzuchtige sport en gericht op teamprestatie’, aldus de omschrijving van de sport.
Punten scoren bij rugby
In tegenstelling tot bij veel balsporten heb je bij rugby geen goal met een keeper. Punten kan je in een rugbywedstrijd behalen op de volgende 4 manieren:
Try: Hier moet een speler de rugbybal in het doelgebied (achter de laatste doellijn) van de tegenstander op de grond drukken (5 punten)
Conversie: Na het succesvol scoren van een try krijgt het scorende team de gelegenheid om het doelsaldo verder omhoog te brengen door de bal tussen de twee palen en boven de lat te schieten (2 punten)
Penalty: Dit wordt door de scheidsrechter toegekend na een zware overtreding. Een speler maakt een schot op het doel vanaf het punt waar de overtreding is begaan (3 punten)
Drop-goal: Een schot waarbij de bal voor het passeren van de achterlijn eerst op de grond heeft gestuiterd (3 punten)
Rugby is....getackeld worden
Rugby vergt brute oer- en spierkracht. Dat is meteen de enige verklaring waarom de meeste rugbyspelers grote, sterke mannen zijn die qua bouw behoorlijk indrukwekkend (lees: angstig) zijn. Wanneer een niet-rugbyer getackeld zou worden door een professionele rugbyspeler, zou hij direct een whiplash oplopen. Op z’n minst.
Want wat er voor een buitenstaander misschien uitziet als simpel ‘beuken’, is wel degelijk een doordachte ‘beuk’, waar spelregels en tactische overwegingen achter zitten. Zo mag alleen een rugbyspeler die in bezit is van de bal getackeld worden. Zodra de bal is afgespeeld en de rugbyer wordt alsnog aangepakt, wordt het tackelen bestraft.
Tackelen doe je door je tegenstander als het ware ‘héél hard te knuffelen’ en hem met je schouder tegen te houden. Hierbij mag de tegenstander niet opgetild worden. Volgens de rugbyspelregels mag je ook niet boven de schouders tackelen. Dit kan immers zware blessures opleveren.
Spelregels na een tackle
Na een tackle kunnen er twee dingen gebeuren. Wanneer het een succesvolle tackle is geweest, en speler tegen de grond is gegaan, ontstaat er een ruck. Dit valt het best te omschrijven als een hele agressieve groepsknuffel. Na de tackle is geen van beide teams meer in het bezit van de bal. Twee spelers van de verschillende teams zullen proberen tegelijkertijd bij de bal komen en elkaar weg te duwen. Hierbij mag je de bal echter niet aanraken.
Medespelers mogen aan de ruck mee doen, maar moeten van achteren aansluiten. Nog steeds mag geen van de rugbyspelers de bal aanraken, en er al zeker niet op gaan liggen. Spelers mogen enkel de bal wegschoppen, in rugbyterminologie ook wel ‘rucking the ball’ genoemd. Pas als de bal uit de ruck is, en opgeraapt is door een speler, wordt het spel hervat.
Regels na mislukte tackle
Buitenspel bij rugby in Zuid-Afrika
Nu hebben de meeste(n) (vrouwen) al moeite met het begrip buitenspel bij voetbal, dus dat wordt nog wat als we buitenspel bij rugby in Zuid-Afrika gaan toelichten. Toch een poging, want uiteraard kent rugby ook de buitenspelregel, al heet het bij rugby offside. Elke rugbyspeler die onderdeel is van het aanvallende team, moet zich ten opzichte van de doellijn achter de bal bevinden. Als een aanvallende speler zich tussen de bal en doellijn, waar zij willen scoren, bevindt staat hij buitenspel en wordt hij afgefloten.
Het doel van rugby? Winnen. Dat is dan ook gelijk de makkelijkst te onthouden spelregel van het Zuid-Afrikaanse rugby.
So, now you know it all. Het enige wat je nu nog rest is een professionele of amateurwedstrijd met eigen ogen in Kaapstad te komen bekijken. Want behalve de spelregels, draait rugby in Zuid-Afrika vooral om sfeer en saamhorigheid. En daarnaast een enorm bijzondere ervaring om dat een keer van dichtbij mee te maken!
Wil je je ook verdiepen in voetbalclubs in Kaapstad? Of benieuwd welke sporten je nog meer kunt beoefenen in moederstad van Zuid-Afrika?
Abonneer je via de site ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter. Wil je dagelijks de mooiste foto's van de Moederstad zien? Instagram is de naam!