10 x dingen te doen aan Route 62 (R62) in Zuid-Afrika

10 x dingen te doen aan Route 62 (R62) in Zuid-Afrika

Welkom aan de langste wijnroute ter wereld

Hoewel de Garden Route (de Tuinroute) verreweg de bekendste en daarmee populairste roadtrip is die mensen tijdens hun vakantie Zuid-Afrika maken, kiezen ook veel toeristen ervoor om een deel van de Garden Route te vervangen voor Route 62 (R62). Route 62 staat gelijk aan een roadtrip van maar liefst 850 kilometer van Kaapstad naar Port Elizabeth (of omgekeerd), dwars door de prachtige Karoo-woestijn, langs talloze wijngaarden en –huizen in plekken als Wellington, Tulbagh, Worcester en Robertson.

Leuk weetje: de R62 is de langste wijnroute van Zuid-Afrika. Sterker: de R62 is de langste wijnroute van de hele wereld!

r62 zuidafrika

Ziehier een lijstje met 10 things to do & places to visit aan de R62.

Tip: slapen bij de prachtige boutique campsite van AfriCamps in Oudtshoorn!

1. Bergbeklimmen, hiken en genieten in Montagu
Montagu is een klein, lieflijk dorp met Victoriaanse huizen gelegen tegen de achtergrond van prachtige natuur. Hier kun je verbluffend mooi wandelen en bergbeklimmen, ook voor de iets meer geoefende rots- en bergbeklimmer. Op ongeveer 1,5 uur rijden van Kaapstad, een heerlijke getaway om minimaal één nachtje te blijven slapen.

hiken montagu zuid-afrika
Vooral hikers en bergbeklimmers worden erg gelukkig in berggebied Montagu (foto: www.montagu.co.za)

2. Iets drinken (en je visitekaartje en/of beha achterlaten) bij Ronnie’s Sex Shop
Okay, dit is het verhaal. Voormalig hippie Ronnie had een café-winkel-pitstop langs de R62, vooral bedoeld voor passerende auto’s en motoren om iets te drinken, te eten en even de benen te trekken. Op een dag besloot Ronnie zijn winkel – met de naam ‘Ronnie’s shop’ – te voorzien van een likje verf. Tot zover een zeer normaal verhaal. Maar toen Ronnie er even niet was, verfden zijn vrienden ludiek het woord ‘sex’ tussen Ronnie’s en shop. Het gevolg: van een zomaar-langs-de-weg-stop werd Ronnie’s shop de bekendste pitstop van Zuid-Afrika. Waar het om een nog niet geheel verklaarbare reden volhangt met beha’s en visitekaartjes.

ronnies sex shop zuidafrika
Seks krijg je hier niet; wel koud bier, kleffe broodjes, loshangende beha's en een laidback vibe


3. Logeren in Tech Guesthouse The Lab in Robertson
Een unieke guesthouse ervaring; vol-automatische kamers op zonne-energie, je telefoon opladen in de menu houder, een teched-up conferentieruimte, wijnmakerij en een relaxte spa. En dat allemaal tussen de glooiende heuvels met de mooiste vergezichten van Robertson.Je wordt wakker uit een heerlijke slaap. Het eerste dat je doet is de koffiemachine aanzetten. Dan doe je de gordijnen open, doet het badkamer licht aan en draait de kraan van de douche open. En dat allemaal terwijl je nog lekker knus in bed ligt. Nee, dit is geen artikel over The Matrix, dit is The Lab Guesthouse. Een voorproefje van de toekomst in de glooiende vallei van Klaas Voogd West, net buiten Robertson.4. Kaas eten, wijn drinken en hiken in Bonnievale
Bonnievale ligt aan de Breede Rivier en is omgeven door bergketens met mooie namen als de Langebergen en de Riviersonderendbergen. Het maakt dat Bonnievale één van de mooiste uitzichten van de Westkaap achter haar naam mag noteren. Daarnaast wordt het gebied ook wel de Valley of the Wine and Cheese genoemd. Want naast lekkere wijn, dankt dit gebied haar populariteit ook aan de plaatselijke kaasmakers van onder andere Parmalat en Mooivallei Suiwel. Het maakt voor een fijne wine & cheese pairing. Om daarna te hiken over het Leopard Trail die eindigt bij een mooie waterval.

bonnievale r62 zuidafrika
Bonnievale: idyllisch dorp aan de Breede Rivier


5. Port drinken in Calitzdorp
We hebben tot zover wijn, brandy en kaas geproefd, wat mist er nog? Juist, port. En laat dat nou net zijn waar Calitzdorp meesterlijk goed in is. In het dal van Calitzdorp wordt de beste port van Zuid-Afrika gefabriceerd.


Must do when in Calitzdorp: drink port. Lots of it.. 


6. Struisvogels aaien en eten in Oudtshoorn
Welkom in Oudtshoorn, de struisvogelhoofdstad van de wereld. Het zal je misschien al opgevallen zijn op weg naar Oudtshoorn, maar vrijwel over waar je om je heen kijkt in Klein Karooo zie je struisvogels. En dus komen veel mensen naar Oudtshoorn om twee dingen te doen: 1) de beesten ‘in het echt’ te zien en 2) ze op te eten. Wat ons betreft allebei goede ideeën, met als kanttekening dat er meerdere boerderijen zijn die aanbieden om een rondje op de rug van een struisvogel te maken. En dat vinden wij persoonlijk niet zo’n leuk idee.

struisvogels oudtshoorn zuid-afrika
Struisvogels: aaien, fotograferen, eten en hun eieren kopen als souvenir: ja. Erop zitten: nee


7. Een rondleiding in de Cango Caves (vlakbij Oudtshoorn)
Op ongeveer 30km van Oudtshoorn liggen de Cango Caves, één van de prachtigste ondergrondse natuurverschijnselen van Zuid-Afrika. Tijdens de rondleiding die een uur duurt bezoek je verschillende ‘kamers’ vol stalagmieten en stalagtieten, een waar cadeautje van moeder natuur. En een kleine kolonie vleermuizen die de grotten als hun huis gebruiken. Als je last heb van claustrofobie is het absoluut een slecht idee, maar anders is dit absoluut een aanrader. Er zijn twee verschillende tours: de korte rondleiding schijnt geschikter te zijn voor mensen met claustrofobie. Leuk: let op de stalagmiet met het gezicht van de heilige maagd Maria.

cango caves south africa
De Cango Caves: prachtig ondergronds natuurverschijnsel. Maar niet voor claustrofoben


8. Architectuur bewonderen in Ladismith
Ooit heette dit dorp aan de voet van de Swartbergketen ‘Ladysmith’, maar in 1879 werd de naam veranderd naar Ladismith – om verwarring te voorkomen met een dorp met dezelfde naam in KwaZulu Natal. Ladismith wordt ook wel The Lady of the Klein Karoo’ genoemd. Behalve de architectuur (waarover hierna meer), is dit gebied ook een bijzonder vruchtbare bodem voor het verbouwen van fruit. Zo komt eenderde van alle Zuid-Afrikaanse abrikozen uit Ladismith, evenals veel peren, pruimen, druiven en nectarines. Maar het is vooral de architectuur van Ladismith die bijzonder is: de Ladismith-bouwstijl is een mix van Brits-koloniale, Victioriaanse en Karoo-stijl architectuur. Bezoek ook één van de vele kerken in het dorp, waaronder de bijzondere Nederlands Hervormde Kerk (ontworpen door Otto Hager) – in deze kerk is ook het plaatselijke toerismebureau te vinden.  


Naast de natuur zijn er ook prachtige kerken in Ladismith. 


9. Actief doen in Buffelspoort
Op ongeveer 30km van Ladismith kunnen de actievelingen onder ons hun hart ophalen: rijd richting Buffelspoort, een bijzonder mooi natuurgebied waar je volop kunt wildwaterkanoën, mountainbiken, zwemmen of in een kloof abseilen.

buffelspoort r62
Buffelspoort is de plek voor some serious outdoor activities


10. Milkshakes drinken bij Diesel & Crème in Barrydale
Barrydale is een overgangsgebied tussen twee Zuid-Afrikaanse uitersten. Aan de ene kant de mooie en vruchtbare Tradouw Valley; aan de andere kant de rotsachtige, droge Klein Karoo. Dat alleen al maakt Barrydale een mooie plek om even te stoppen tijdens je roadtrip. Als je er dan toch bent, plan dan gelijk een maaltijd (ontbijt, lunch of diner) bij één van de eerste restaurant-cafés aan de R62: Diesel & Crème. Als je geen tijd hebt voor een volledige maaltijd; ook dat is niet erg. Als je er maar een milkshake drinkt. Onze favoriet: de Red Velvet.

diesel and creme barryvale zuidafrika
Diesel & Creme is de naam. Milkshakes is waar ze goed in zijn. Heel erg goed (foto: Diesel & Creme Facebookpagina)

Toegegeven Prince Albert ligt niet helemaal aan Route 62.. Maar het schilderachtige stadje in de Karoo, het woestijnachtige gebied vlakbij Oudtshoorn is ook zeker de moeite waard. Hoewel er in eerste instantie niet veel lijkt te beleven, kent de stad een rijke geschiedenis, fascinerende verhalen én heerlijk eten. Dat bewijst African Relish, één van de bijzondere activiteiten in de stad. Het is een recreatieve kookschool en accommodatie in handen van Philip en Lisa Key!

Weet je zeker dat je alle must see & do’s in Kaapstad afgevinkt hebt? Bekijk onze bucketlist met 50 dingen te doen en zien in Kaapstad before you die.

En alle informatie over die andere prachtige roadtrip – de Tuinroute – vind je in het artikel de Garden Route in Zuid-Afrika.

Wil je meer fantastische tips voor je vakantie in Zuid-Afrika? Zorg dan dat je onze gratis maandelijkse nieuwsbrief ontvangt. En natuurlijk vind je ons op Facebook, Twitter en Instagram.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika