5 x heerlijke recepten met Zuid-Afrikaanse rooibosthee
Lekker eten uit Zuid-Afrika: wat kun je allemaal doen met rooibosthee?nbsp;
Wist je dat rooibos oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt? Ontgiften, het versterken van het immuunsysteem en tegengaan van het verouderingsproces: daar zorgt rooibos allemaal voor. Daarom staat het goedje ook wel bekend als ‘het Zuid-Afrikaanse goud’.
Met de gele, heilzame plant kun je meer dan alleen thee maken. Wij hebben onze favoriete recepten met rooibos op een rij gezet, zodat je het relaxte, rustgevende Zuid-Afrikaanse gevoel niet meer hoeft te missen. En tegelijkertijd je immuunsysteem boost en wat minder snel oud wordt, natuurlijk.
1. Rooibos Latte
Een variatie op rooibosthee is de rooibos latte. Net even wat anders en zo gemaakt.
Ingrediënten (voor één drankje)
200 ml rooibosthee
200 ml melk
1 scheut vanillesiroop
Bereidingswijze: Giet de rooibosthee in een latte macchiato glas en laat het even staan. Verwarm de melk en zorg dat het schuimt. Voeg naar smaak vanille- of ander siroop toe. Vul het glas met het opgeschuimde melk. Proost!
Bereidingstijd: 5 minuten
2. Rooibos-smoothie
Als je weer eens teveel thee hebt gezet en er nog een halve pot overblijft kun je het laten afkoelen om er een smoothie van te maken. Rooibosthee is een goede basis voor een smoothie, maar maak je nog lekkerder door onder meer abrikoos, dadel en Chinese kool toe te voegen.
Ingrediënten (twee personen)
1 kommetje ijsblokjes
0.25 liter kouderRooibosthee
Honing of agavesiroop naar smaak
1 ontpitte dadel
1 handgesneden Chinese kool
1 stuk abrikoos
1 stuk kaki fruit
Bereidingswijze: Snij de dadel en kaki in kleine stukjes. Doe dit ook bij de abrikoos en verwijder de pit. Doe dan alle ingrediënten in de blender en mix tot alle ijsblokjes fijngemalen zijn en het een goede substantie heeft.
Bereidingstijd: minder dan 5 minuten
3. Kip gestoofd in rooibos
Een stoofpotje met kip en rooibos, hoe lekker klinkt dat? Juist ja, heel erg lekker.
Ingrediënten (vier personen)
1 kippenbouillonblokje
500 gr kipdijfilet
4 el plantaardige olie
100 g sjalotjes, gepeld en gehalveerd
3 el tomatenpuree
500 g cherrytomaatjes
2 sinaasappels, in parten
zeezoutmix chili-peper
3 zakjes rooibosthee (voor de liefhebbers een spicy variant)
300 g basmatirijst
Foto: Fair Trade Original
Bereidingswijze: Verwarm eerst de oven voor tot 180 graden. Breng daarna 400 ml water aan de kook en giet het samen met het kippenbouillonblokje in een kan. De kip wrijf je in met de zeezoutmix om daarna in een pan te braden. Fruit de sjalotjes mee. Roer vervolgens de tomatenpuree door de bouillon en blus hiermee de kip af. Voeg de theezakjes toe en zet de pan 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Nu kunnen de cherrytomaatjes en de sinaasappelparten toegevoegd worden
Zet de pan nog 20-30 minuten in de oven. Bereid ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verwijder de theezakjes uit het gerecht, serveer met de gekookte rijst en geniet.
Bereidingstijd: ca. 50 minuten (inclusief oventijd)
4. Rooibos-hazelnootcake
Rooibos in een cake voor een kruidig tintje. Heel erg lekker!
Ingrediënten (4 personen)
200 gram bruin rijstmeel
100 gram zongedroogde kokossnippers
3-4 rijpe bananen (+/- 500 g)
10 gram bakpoeder
de inhoud van 12 zakjes (biologische) rooibosthee
een kom rauwe honing (naar smaak)
10 eetlepels vloeibare extra virgin kokosolie
1 handje hazelnoten
3-4 theelepels Himalayazout of Keltisch zeezout
4 theelepels kaneelpoeder
2 theelepels gemalen kardemonpeulen
2 theelepels gemberpoeder
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel vanille-extract
Foto: Voedingsdomein.nl
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 graden en schil ondertussen de bananen. Mix dan de rijstmeel met kokossnippers, bakpoeder, rooibosthee, zout, hazelnoten en alle andere specerijen. Pak een andere kom en meng daar de geprakte banaan, honing, kokosolie en de vanille-extract. Vermeng de inhoud van beide kommen totdat het een egale substantie is. Vervolgens kan het beslag in een cakevorm worden gegoten om het zo’n dertig minuten in de oven te bakken. Laat de cake op kamertemperatuur afkoelen en zet de cake nog een half uur in de koelkast om deze extra stevig te laten worden.
Bereidingstijd: meer dan 30 minuten
5. Rooibossoep met paprika
Rooibos is in een hartig gerecht ook goed mogelijk zoals deze soep met paprika.
Ingrediënten (4 personen)
1 grote rode paprika
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode peper
800 gram gepelde tomaten
450 ml rooibosthee (uit 2 theezakjes of 2 eetlepels rooibos)
2 eetlepels extra virgin olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 theelepel kerriepoeder
Himalayzout of Keltisch zezout
versgemalen zwarte peper (naar smaak)
50 ml crème fraiche
staafmixer of keukenmachine
Bereidingswijze: Kook 500 ml water en laat dan de rooibosthee 10 minuten in het water trekken. Ondertussen kan de paprika gewassen en gesneden worden gevolgd door de ui, knoflook en rode peper. Verhit de olijfolie in een pan en fruit kort de ui, knoflook en paprika. Voeg daarna de kerriepoeder en de rode peper toe. Bak het geheel kort mee. Vervolgens voeg je de gepelde tomaten, rooibosthee en azijn toe. Pureer het met een staafmixer tot het een egaal geheel is. De soep kan eventueel op smaak gebracht worden met zout en peper. Serveer (lauw)warm of koud met een beetje crème fraiche.
Door Jet Gravekamp
Zin gekregen in meer lekkers uit Zuid-Afrika? Heb je bijvoorbeeld trek in een lekker, authentiek toetje uit Zuid-Afrika? Probeer dan dit Zuid-Afrikaanse recept voor melktaart.
Blijf op de hoogte van het laatste en leukste nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika en schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief en volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter. Mooie foto’s van de Moederstad posten we naar hartelust op Instagram.
KaapstadMagazine.nl
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
+27(0)72 350 2062 | |
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe | |
info@kaapstadmagazine.nl | |
kaapstadmag | |
KaapstadMagazine.nl | |
kaapstadmag |