Roadtrip Cape Point | Dagtocht Kaap de Goede Hoop

Roadtrip Kaap de Goede Hoop

Dagtocht naar Zuid-Afrika’s bekendste bezienswaardigheid

Een oud-Holland gezegde luidt: “je moet eruit halen wat erin zit.” Nergens geldt dat meer dan tijdens je vakantie in Zuid-Afrika. Het land is zo divers en is zo gigantisch qua omvang dat het haast onmogelijk is om alle toeristische highlights en andere hoogtepunten van Zuid-Afrika te bezoeken. Daarom is Kaapstad een mooie  uitvalsbasis om je reis in Zuid-Afrika te beginnen.

Vanuit Kaapstad is een groot deel van het moois van het land prima te bereizen. Zo kun je vanaf Kaapstad verschillende roadtrips maken, bijvoorbeeld de mooie Kaapse Wijnlanden in, met de auto de Gardenroute berijden, of zelfs vanuit Kaapstad richting Kruger Park togen. Maar ook vanuit Kaapstad de grens oversteken is mogelijk: vanuit de Moederstad ben je na een dag flink doorrijden in Namibië. 

De stranden van Kaapstad
Voor wie minder lang de tijd heeft of gewoon niet zo lang in een auto wil zitten, is er in de buurt van Kaapstad ook genoeg te doen. Zo kan je tijdens een dagtocht al een van Zuid-Afrika’s meest bekende attracties bezoeken; Kaap de Goede Hoop. In het Engels beter bekent als ‘Cape Point’, of wat ouderwetser: the Cape of Good Hope.

KaapstadMagazine.nl maakte de roadtrip naar Kaap de Goede Hoop vanuit Kaapstad. De trip begint voor ons langs de bekendste stranden van Kaapstad; Clifton, Camps Bay en Llandudno Beach. Hoewel het nog te vroeg is voor een uitgebreide stop is het zeker de moeite waard om ter hoogte van het uitkijkpunt bij het schitterende Llandudno (zeer populair onder golfsurfers) even de auto te verruilen voor de frisse buitenlucht en een mooie foto.

Vissersplaatsje buiten Kaapstad
Vanuit Llandudno rijden we door.Het eerstvolgende plaatsje dat volgt aan de kustweg ligt op een half uurtje rijden van Kaapstad, Hout Bay. Deze pittoreske vissershaven ligt midden in een baai en is een leuke plek om wat te eten. Daarnaast is Houtbay voor Nederlanders soms een gevoel van ‘thuiskomen’; een groot deel van de Nederlandse bevolking in Kaapstad en de Westkaap woont in dit stadje. Elk jaar wordt dit op 1 januari weer goed duidelijk als aan het strand van Houtbay de jaarlijkse Nederlandse nieuwjaarsduik – georganiseerd door de NCK, de Nederlandsche Club in Kaapstad – plaatsvindt.  

Daarnaast is in Houtbay genoeg te zien, want op tientallen meters afstand zwemmen de zeehonden in het koude water van de Atlantische Oceaan. Bovendien spot je, als je tenminste tussen september en november komt, je misschien zelfs een walvis. Voor R35 (iets minder dan 4 euro) kun je ook met een bootje naar een eiland varen waar de zeehonden regelmatig in grote getale aanwezig zijn.

Mooiste weg van Zuid-Afrika
De weg die Hout Bay en Noordhoek verbindt heet Chapmans Peak Drive, één van de mooiste bergwegen van Zuid-Afrika. Of bedoelen we één van de mooiste bergwegen van de hele wereld? Hoewel dit een van de mooiste wegen ter wereld is, bestond er tot voor kort ook het gevaar van vallende rotsblokken. Om dit te voorkomen zijn er veiligheidsmaatregelen getroffen waardoor Chapmans Peak Drive een tolweg is geworden (R30 en na 17u is de weg voor automobilisten gratis). Vooral in het zomerseizoen is de bergpas een geliefde route voor fietsers, die overigens geen tol hoeven te betalen. 

Afrikaanse pinguïns
Next stop: Simonstown! Inmiddels zijn we ongeveer een kleine drie kwartier onderweg vanuit Kaapstad. Simonstown vormt een tussenstop tijdens onze trip die jong en oud wel kan bekoren, want hier vind je aan het strand van Boulder’s Beach een grote populatie Afrikaanse pinguïns. En wie houdt er nu niet van pinguïns?

Voor 30 rand lig je op reusachtige granieten rotsen tussen de zwart witte beestjes. Het bijbehorende strandje leent zich ook goed voor een picknick of een uurtje rust. En bijkomend voordeel; het Zuid-Afrikaanse zeewater is hier ook aanzienlijk warmer, want inmiddels heeft de roadtrip vanuit Kaapstad je naar de kust van de Indische Oceaan gebracht. Een duik in deze zee is aanzienlijk lekkerder dan een plons in Camps Bay of Houtbay.  

Terug in de auto ben je eigenlijk al op een steenworp afstand van Kaap de Goede Hoop, nog slechts een half uurtje rijden. Bij binnenkomst in het natuurpark moeten volwassenen R80 betalen en kinderen mogen voor R20 naar binnen. Behalve dat Kaap de Goede Hoop een plek is met een rijke historie (en het leuk is om bij het bord ‘’Kaap de Goede Hoop’’ op de foto te gaan), zijn het vooral de wilde bavianen en struisvogels die voor het grootste enthousiasme onder toeristen zorgen.

In het park beklimt vrijwel iedereen de rots op het meest zuidelijke punt van het schiereiland, en speurt vanaf de top naar een van de vele schripwrakken die op de bodem van de oceaan rondom de rotsen liggen. De afgelopen eeuwen vergingen hier enkele tientallen internationale schepen op hun reis naar verre oorden.

Wandelschoenen aan
Wie dacht dat de hele roadtrip per auto te doen was, heeft het mis. Om het meest zuidwestelijke punt van Afrika te bereiken dient er toch echt een stukje gelopen te worden.  Na een lange trap en een 15 min durende hike ben je waarschijnlijk buiten adem, maar gearriveerd op het punt van bestemming: Cape Point.  

Hier staat de bekende witte vuurtoren en het bordje waarop staat aangegeven hoeveel kilometer het is van Cape Point naar Amsterdam. 9635 km om precies te zijn. Het uitzicht vanaf dit punt is adembenemend en een goede reden om 5 minuten te blijven hangen. Al is het maar om op adem te komen voor de terugweg.

Misty cliffs
Je kunt uiteraard dezelfde weg terug nemen richting Kaapstad, maar leuker is het om de route af te wisselen. Rijd op de terugweg bijvoorbeeld langs de Misty Cliffs. Een punt waarop het bijna alle dagen van het jaar zo mistig is, dat het lijkt alsof je je in de wolken begeeft. Het is in dit oord dan ook altijd enkele graden kouder dan in nabijgelegen plaatsen op het Kaapse schiereiland.

Hoewel Slangenkop een klein dorpje is, kent vrijwel elke bewoner van de Westkaap het dorp dankzij de vuurtoren die aan de kust van dit dorp staat. Als je via de westkust van het schiereiland terugrijdt, kan je hem niet missen.

Via deze terugweg kom je ook langs Noordhoek, beroemd om haar bekende strand waar je onder meer kunt paardrijden bij zonsondergang, en geliefd is onder hondenuitlaters.

Zelfs als je alles in een heel ontspannen tempo rijdt en bezichtigt, kun je nog voor het avondeten terug in Kaapstad zijn. Voor ons vormt een roadtrip naar Kaap de Goede Hoop een ideaal dagje uit vanaf Kaapstad. In feite is de rondrit rond het schiereiland eigenlijk een rondje Kaapstad in één dag.

Door Marijn Veltman


Wil je meer informatie over reizen in Zuid-Afrika? Bezig met het plannen van een bijzondere vakantie in Kaapstad, de Westkaap of heel Zuidelijk Afrika? Vind dan alle informatie die je nodig hebt in onze rubriek ‘Vakantie in Zuid-Afrika’.

Meld je ook aan voor onze gratis maandelijkse nieuwsbrief en volg ons op onze Facebook-groep en Twitter voor alle updates uit de Moederstad.

 

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika