Roadtrip Cederbergen | Vakantie Kaapstad & Zuid-Afrika

Cederberg: sportieve vakantiebestemming in Zuid-Afrika

Wandelen, klimmen, hiken en ontspannen in de buurt van Kaapstad

Voor wie bij een vakantie naar Zuid-Afrika niet denkt aan zee, cocktails en luieren, maar aan een sportieve vakantie, hiken, wandelen en klimmen, is Cederberg your place of choice. Het gebied ligt op ongeveer 250 kilometer van Kaapstad en is dus een ideale bestemming voor een roadtrip in Zuid-Afrika.

De omgeving van Cederberg telt 71.000 hectare grond bestaande uit grootse rotsformaties, grotten, watervallen, reusachtige bergtoppen, kloven en verkoelende beekjes. Er is in totaal 250 kilometer aan wandelpaden uitgestippeld dus mensen die speciaal naar Zuid-Afrika komen om te wandelen zijn er wel even zoet.

Let wel: toegang tot dit natuurreservaat krijg je echter pas na het halen van een permit van Cape Nature Conservation in Porterville, of van het kantoor van de Algeria basis, 30 kilometer van Clanwilliam.

Dwars door de Wolfberg Cracks

Een van de populairste wandelroutes in Cederberg is richting de top van Wolfberg Arch, via de zogenaamde Wolfberg Cracks. Hier moet je echter wel een hele dag voor uittrekken want het is een flinke klim.

Uitslapen zit er in Cederberg dan ook niet in, want wie voor het heetst van de dag (de temperatuur kan overdag in dit woestijnachtige gebied in Zuid-Afrika tot 40 graden oplopen) de bergen in wil, moet om 5 uur zijn wekker zetten. Met dat soort ongure tijdstippen op de klok krijgt je vakantie in Zuid-Afrika even een andere dimensie, maar dat is het absoluut waard.

Na een goed ontbijt en een rugzak gevuld met een lunchpakket en zeker 3 liter water kan de weg naar de Wolfberg worden ingezet. De eerste anderhalf uur is een heftige klim recht omhoog en vergt veel van je conditie. Echter, je hoeft geen geoefend klimmer te zijn om het, volgens velen, zwaarste gedeelte te volbrengen.

Mooiste uitzicht van Zuid-Afrika?
Na de klim omhoog, heb je een uitzicht over een van de mooiste rotslandschappen in Zuid-Afrika. En dus ook meteen het ideale moment voor een adem/lunchpauze. Hierna volgt het leukste deel van de klimtocht: de kloof. Om de kloof te bereiken moeten wel een paar hindernissen overwonnen te worden waarbij een knietje van een medeklimmer van essentieel belang is om de grote rotsen op te komen.

Eenmaal aangekomen in de kloof is het er, mede door de mooie lichtval, werkelijk prachtig.  Je vergeet spontaan de kramp in je kuiten en de pijn aan je hielen. In de kloof begint dan ook het echte klimplezier, als je je door nauwe wanden en onder grote rotsen door een weg naar het zonlicht moet wurmen.

Wandeling naar Wolfberg Arch
Eenmaal uit de kloof heb je nog een 2 uur durende wandeling naar de Wolfberg Arch voor de boeg. Deze door de natuur zelf gecreëerde boog vind je door de voor wandelaars gebouwde ‘torentjes’ van kleine keien. Wanneer je denkt verkeerd te lopen is het slechts even zoeken naar een torentje, en je weet dat je weer op de juiste weg bent naar de Arch.

Hoewel de heenweg misschien het zwaarst gedeelte van de hike lijkt, is ook de terugweg nog een flinke beproeving van ongeveer 3 uur waarbij het gezegde ‘de laatste loodjes wegen het zwaarst’ absoluut opgaat.

Cederberg's Grottekeningen
Als je meerdere dagen in de Cederberg wildernis verblijft, zijn ook de rotstekeningen van de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de San zeker een bezoek waard. Sommige van deze rotstekeningen zijn meer dan 10.000 jaar oud.

Verder worden er van tijd tot tijd wel eens wilde dieren in Cederberg gespot waaronder de grijze reebokken, klipspringers, grijsbokken en bavianen. Cederberg is ook de enige plek in Zuid-Afrika  waar luipaarden rondlopen, maar helaas is het door hun schuwe karakter niet makkelijk ze te spotten.

Overige activiteiten in de Cederbergen
Wanneer je bent uitgewandeld, is er nog meer dan genoeg te doen in Cederberg. Wat dacht je bijvoorbeeld van paardrijden, quad rijden, zwemmen, rotsduiken, mountainbiken of als de nacht verschijnt, gratis onder de sterrenhemel te slapen?

Het Clanwilliam Dam Resort is ideaal voor watersportactiviteiten zoals waterskiën, en kanoën. Zorg er ook voor de je tijd hebt om het historische stadje Clanwilliam te bezoeken. Dit aan de aan de voet van de Cederberg gelegen plaatsje is wereldberoemd vanwege de productie van rooibosthee.

Cederberg Wijnen

Om bij te komen van alle zware inspanningen is een wine tasting bij Cederberg Wines een welkome afwisseling. De beroemde Cederberg-wijnen hebben wereldwijd verschillende awards gewonnen. Cederberg Wines is geopend van maandag tot zaterdag van 09:00–12:00 en van 14:00–16:00.

Overnachten in Cederberg

Kortom: tijdens een vakantie in Zuid-Afrika is een roadtrip naar de Cederbergen een absolute aanrader! Een nachtje blijven slapen is daarbij een vereiste, anders kun je natuurlijk nooit op tijd aan de hike naar de Wolfberg Arch beginnen. Geen zorgen, er is voldoende accomodatie in Cederberg.

Er zijn verschillende manieren om te overnachten in Cederberg. Zo kun je een simpele cottage huren bij de Driehoek Tourist farm op zo’n 20 km van Algeria. Of ga back to basic bij Cederberg Wilderness, een camping zonder elektriciteit. Ook mensen die minder gek zijn op kamperen hebben aan keuze geen gebrek. Overnacht dan bijvoorbeeld in het 4-sterren resort van het Mount Ceder complex, dat prachtig gelegen is aan de rivier.

Roadtrip terug naar Kaapstad
Begin goed uitgerust aan de terugreis naar Kaapstad met een bezoekje aan de Bushmanskloof Lodge Spa, waar je trouwens ook kunt overnachten. De producten die hier gebruikt worden vinden hun oorsprong in de directe omgeving, zoals rooibos en andere lokale bloemen en planten. Je kan ervoor kiezen om binnen gemasseerd te worden, maar ook een buitenmassage, met uitzicht op het uitgestrekte landschap behoort tot de mogelijkheden.

Kortom, de mogelijkheden voor een trip naar Cederberg tijdens je vakantie in Zuid-Afrika zijn eindeloos. Het is alleen nog een kwestie van je ticket boeken, wandelschoenen aantrekken en gaan!

Door Marijn Veltman

Meer weten over wandelen in Zuid-Afrika? Of interesse in een Overland tour door Zuidelijk Afrika? bekijk dan onze sectie vakantie naar Zuid-Afrika.

Abonneer je via de site ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika