Eten uit Zuid-Afrika: het recept voor sosaties
Eén van de lekkerste recepten uit de Zuid-Afrikaanse keuken: sosaties
Je vindt in Zuid-Afrikaanse gerechten maar zelden kip, want dat telt eigenlijk niet als vlees en zoals we weten zijn Zuid-Afrikanen daar gek op. Toch vinden wij dat we dit smakelijke beestje niet volledig uit mogen vlakken in onze receptenhoek. Omdat kippenvlees in het recept voor sosaties uit de Zuid-Afrikaanse keuken steeds populairder wordt, hebben wij het lamsvlees daarom vervangen. Voel je echter vrij om wat voor vlees dan ook te gebruiken, zolang jij het maar lekker vindt.
Grappig feitje: het woord sosaties is afkomstig van ‘saus’ en ‘saté’.
Let op: dit gerecht heeft een bereidingstijd van twee dagen!
Grappig: het woord sosatie is afkomstig van 'saus' en 'saté'
Zo maak je sosaties:
Ingrediënten (voor 4 personen):
500 gram gesneden kipfilet
250 gram gedroogde abrikozen
4 gesneden uien
2 teentjes knoflook
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel currypoeder
1 theelepel koriander
2 eetlepels olijfolie
200 ml versgeperste limoensap
Huishoudfolie
Satéprikkers
Bereidingswijze (twee dagen):
1. Verhit de olie in een pan en bak de gesneden uien goudbruin.
2. Voeg de currypoeder, koriander, knoflook, basterdsuiker en het limoensap toe en laat alles gedurende twee minuten op laag vuur koken.
3. Laat de marinade afkoelen, giet het over de gesneden kipfilet en doe het geheel in een kom.
4. Dek de kom af met huishoudfolie en laat het 24 uur inwerken in de koelkast.
24 uur later..
5. Haal het vlees uit de marinade en steek de kip en de abrikozen om beurten aan een satéprikker, net zo lang tot alles op is.
6. Braai vervolgens de satésokjes met het vlees en de abrikozen gaar (of leg ze stiekem op de BBQ).
Tip: verhit de overgebleven marinade en serveer deze apart, met een kom gele rijst.
Eet smakelijk!
Trek in iets heel anders? Kijk eens naar dit Zuid-Afrikaanse recept voor bunny chow. Als dessert serveer je daar bijvoorbeeld vetkoeken uit Zuid-Afrika bij.
Voor nog meer Zuid-Afrikaanse tradities en nieuws uit Kaapstad volg je KaapstadMagazine.nl, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief om altijd op de hoogte te blijven. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.