Recept voor Potjiekos uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaans eten

KaapstadMagazine.nl

Lekker en traditioneel Zuid-Afrikaans eten: potjiekos

Elke dag het leukste (vakantie)nieuws
uit de mooiste stad ter wereld.
 
+27(0)72 350 2062
www.kaapstadmagazine.nl/subscribe
info@kaapstadmagazine.nl
kaapstadmag
KaapstadMagazine.nl
kaapstadmag

Lekker en traditioneel Zuid-Afrikaans eten: potjiekos

Zo maak je één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten

Precies zoals wij Nederlanders het graag zien: alles bij elkaar gooien en desgewenst nog even aanstampen. Potjiekos (spreek uit: poikie-kos) is afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse keuken en betekent letterlijk vertaald ‘kleine pot eten’. Dit Zuid-Afrikaanse gerecht laat zich het beste omschrijven als een stoofpot en stamt uit het jaar 1830, toen Zuid-Afrikaanse boeren emigreerden uit de Kaapkolonie. Tijdens hun ‘Grote Trek’ verzamelden zij onderweg zoveel mogelijk wild en groenten en gooiden die aan het einde van de dag – laagje voor laagje – in een grote gietijzeren pot.

Vandaag de dag geldt potjiekos nog steeds als één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten. KaapstadMagazine.nl zocht voor jou een smakelijk en makkelijk Zuid-Afrikaans recept, zodat je bijvoorbeeld ook na je vakantie in Kaapstad nog kunt genieten van dat lekkere eten uit Zuid-Afrika.

Grappig: potjiekos is niet alleen een maaltijd, maar wordt vanwege de lange bereidingstijd vaak gezien als een sociaal gebeuren. Terwijl het gerecht staat te pruttelen, praten de gasten onder het genot van een (Zuid-Afrikaans) wijntje en een kampvuur bij.


Deze 'kleine pot eten' geldt nog steeds als één van de lekkerste gerechten uit Zuid-Afrika

Zo maak je potjiekos klaar:

Ingrediënten (voor 6 personen)
1 kg rundvlees
6 gesneden aardappelen
1 teentje geperste knoflook
2 gesneden uien
3 gesneden wortelen
300 gram bloemkoolroosjes
15 gram bruine suiker
100 ml sinaasappelsap
125 gram geraspte kaas
Olijfolie
Peper en zout

Bereidingswijze (2 uur)
1. Snijd het vlees in stukjes.

2. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan, bak het vlees totdat het bruin is en breng het op smaak met peper en zout.

3. Voeg de geperste knoflook en gesneden uien toe aan het vlees in de pan.

4. Als derde laag doe je de stukjes aardappelen erbij.

5. Gooi als laatste de groenten, bruine suiker en sinaasappelsap in de pan en laat het geheel zo’n 1,5 a 2 uur sudderen. Neem af en toe een kijkje onder de deksel om ervoor te zorgen dat het goedje niet droogkookt. Let op: roeren is doodzonde nummer één!

6. Strooi wat geraspte kaas over de potjiekos, vlak voordat je deze serveert.

Eet smakelijk!

Smaakt potjiekos naar meer (Zuid-Afrikaans eten) en ben je op zoek naar nog een lekker gerecht uit Zuid-Afrika? Probeer dan dit recept voor een Zuid-Afrikaanse kudu pie en sluit je diner af met dit recept voor melktaart uit Zuid-Afrika.

Voor meer lekker nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je KaapstadMagazine.nl, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
Maart 2023
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Maker's Landing Seafood FestMakers Landing, the Waterfront’s ...

Seafood Fest: For foodies, chefs and sustainable fishing

SGT Pepper Try these daily happy hour specials at ...

Drink a cocktail or share a beer bucket while watching the buzz of Long Street

Drumstruck at SilvermistDrumstruck at Silvermist! African drum ...

Drumstruck is back from Broadway and playing for a limited run in Cape Town

Cape SpritzCape Town has its own drink. Here’s ...

Cape Spritz is Cape Town’s summer drink – here’s why + where to try it

Char'd Grill meat appreciation platterMeat appreciation platter at a ...

3 cuts of meat, sizzling side dishes + epic mad-scientist experience

Char'd Grill tasting traysSpirit tastings and unique cuts at this ...

Bring out your inner mad scientist: experiment with unique spirits + meat cuts

Pear Tree cocktailsHolistic food + drink at this healthy ...

Sit under the trees and enjoy kombucha cocktails, vegan dishes + a sea view

Ficks 8 things you didn’t know about this ...

Boozy milkshakes, pinchos, wildlife watching + more

Pear Tree HermanusUnconventional vegan dishes at this ...

From tofu tostadas and kombucha cocktails to MasterChef-level desserts

Milk on the Beach5 reasons to visit this beach-side ...

Never-ending summer of waffles, hotdogs, cocktails...

Waffle Shack by Milk on the BeachOur team’s top picks at the Waffle ...

Beach-side eatery is perfect for kids, adults and dogs alike

Taj Jiva SpaJiva Spa Special: 3 massages x 30 mins ...

Select 3 treatments from 7 options, from head massage to deluxe pedicure

Bombay BrasserieBombay Brasserie offers sumptuous ...

Taste 7 unique dishes (+ a surprise) at Taj Cape Town’s signature eatery

Blue Train ParkKids Party Idea: Take a ride on the ...

BOOK Now and let the outdoor adventure begin!

Judd's Local wineFree wine tastings in the city

What’s on offer: Wines from Darling to Hermanus, all at Judd’s Local

Breathwork Africa foundation3+ ways to get your breath back and ...

Classes, courses, retreats on conscious breathing run by the trainers leading the global ...

Klein Roosboom tasting caveTaste wine in a cave

Boutique winery with 6 six cosy tasting nooks. Plus platters, picnics + trails

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika