Makers Landing, the Waterfront’s ...
Seafood Fest: For foodies, chefs and sustainable fishing
Elke dag het leukste (vakantie)nieuws uit de mooiste stad ter wereld. | |
![]() | +27(0)72 350 2062 |
![]() | www.kaapstadmagazine.nl/subscribe |
![]() | info@kaapstadmagazine.nl |
![]() | kaapstadmag |
![]() | KaapstadMagazine.nl |
![]() | kaapstadmag |
Zo maak je één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten
Precies zoals wij Nederlanders het graag zien: alles bij elkaar gooien en desgewenst nog even aanstampen. Potjiekos (spreek uit: poikie-kos) is afkomstig uit de Zuid-Afrikaanse keuken en betekent letterlijk vertaald ‘kleine pot eten’. Dit Zuid-Afrikaanse gerecht laat zich het beste omschrijven als een stoofpot en stamt uit het jaar 1830, toen Zuid-Afrikaanse boeren emigreerden uit de Kaapkolonie. Tijdens hun ‘Grote Trek’ verzamelden zij onderweg zoveel mogelijk wild en groenten en gooiden die aan het einde van de dag – laagje voor laagje – in een grote gietijzeren pot.
Vandaag de dag geldt potjiekos nog steeds als één van de lekkerste Zuid-Afrikaanse gerechten. KaapstadMagazine.nl zocht voor jou een smakelijk en makkelijk Zuid-Afrikaans recept, zodat je bijvoorbeeld ook na je vakantie in Kaapstad nog kunt genieten van dat lekkere eten uit Zuid-Afrika.
Grappig: potjiekos is niet alleen een maaltijd, maar wordt vanwege de lange bereidingstijd vaak gezien als een sociaal gebeuren. Terwijl het gerecht staat te pruttelen, praten de gasten onder het genot van een (Zuid-Afrikaans) wijntje en een kampvuur bij.
Deze 'kleine pot eten' geldt nog steeds als één van de lekkerste gerechten uit Zuid-Afrika
Zo maak je potjiekos klaar:
Ingrediënten (voor 6 personen)
1 kg rundvlees
6 gesneden aardappelen
1 teentje geperste knoflook
2 gesneden uien
3 gesneden wortelen
300 gram bloemkoolroosjes
15 gram bruine suiker
100 ml sinaasappelsap
125 gram geraspte kaas
Olijfolie
Peper en zout
Bereidingswijze (2 uur)
1. Snijd het vlees in stukjes.
2. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een pan, bak het vlees totdat het bruin is en breng het op smaak met peper en zout.
3. Voeg de geperste knoflook en gesneden uien toe aan het vlees in de pan.
4. Als derde laag doe je de stukjes aardappelen erbij.
5. Gooi als laatste de groenten, bruine suiker en sinaasappelsap in de pan en laat het geheel zo’n 1,5 a 2 uur sudderen. Neem af en toe een kijkje onder de deksel om ervoor te zorgen dat het goedje niet droogkookt. Let op: roeren is doodzonde nummer één!
6. Strooi wat geraspte kaas over de potjiekos, vlak voordat je deze serveert.
Eet smakelijk!
Smaakt potjiekos naar meer (Zuid-Afrikaans eten) en ben je op zoek naar nog een lekker gerecht uit Zuid-Afrika? Probeer dan dit recept voor een Zuid-Afrikaanse kudu pie en sluit je diner af met dit recept voor melktaart uit Zuid-Afrika.
Voor meer lekker nieuws uit Kaapstad en Zuid-Afrika volg je KaapstadMagazine.nl, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.
Makers Landing, the Waterfront’s ...
Seafood Fest: For foodies, chefs and sustainable fishing
Try these daily happy hour specials at ...
Drink a cocktail or share a beer bucket while watching the buzz of Long Street
Drumstruck at Silvermist! African drum ...
Drumstruck is back from Broadway and playing for a limited run in Cape Town
Cape Town has its own drink. Here’s ...
Cape Spritz is Cape Town’s summer drink – here’s why + where to try it
Meat appreciation platter at a ...
3 cuts of meat, sizzling side dishes + epic mad-scientist experience
Spirit tastings and unique cuts at this ...
Bring out your inner mad scientist: experiment with unique spirits + meat cuts
Holistic food + drink at this healthy ...
Sit under the trees and enjoy kombucha cocktails, vegan dishes + a sea view
8 things you didn’t know about this ...
Boozy milkshakes, pinchos, wildlife watching + more
Unconventional vegan dishes at this ...
From tofu tostadas and kombucha cocktails to MasterChef-level desserts
5 reasons to visit this beach-side ...
Never-ending summer of waffles, hotdogs, cocktails...
Our team’s top picks at the Waffle ...
Beach-side eatery is perfect for kids, adults and dogs alike
Jiva Spa Special: 3 massages x 30 mins ...
Select 3 treatments from 7 options, from head massage to deluxe pedicure
Bombay Brasserie offers sumptuous ...
Taste 7 unique dishes (+ a surprise) at Taj Cape Town’s signature eatery
Kids Party Idea: Take a ride on the ...
BOOK Now and let the outdoor adventure begin!
Free wine tastings in the city
What’s on offer: Wines from Darling to Hermanus, all at Judd’s Local
3+ ways to get your breath back and ...
Classes, courses, retreats on conscious breathing run by the trainers leading the global ...
Boutique winery with 6 six cosy tasting nooks. Plus platters, picnics + trails