Eten uit Zuid-Afrika voor de zoetekauw: koeksisters
Zeg die afspraak bij de tandarts maar vast af. Na het eten van dit mierzoete Zuid-Afrikaanse gerecht durf jij niet meer in zijn stoel plaats te nemen!
Doe je altijd minstens drie scheppen suiker in je thee, heb je standaard een zak Redband in je tas en staat kermis voor jou synoniem aan suikerspin? Dan hebben wij het pareltje onder de Zuid-Afrikaanse recepten voor jou! Koeksister/koeksuster/cooksister – dit gerecht uit Zuid-Afrika staat bekend onder bijna net zoveel namen als dat het suikerkorrels rijk is. Het belangrijkste: het is superlekker!
Koeksisters vinden hun oorsprong in de Cape Malay kitchen – de typisch Maleisische keuken van Kaapstad. Immigranten uit het verre oosten zetten dit lekkere gerecht op de Zuid-Afrikaanse kaart. Koeksisters hebben qua structuur veel weg van oliebollen en lijken nog het meest op een in elkaar gedraaide pretzel. Maar dan tien keer zo zoet. Bereid je voor op eventuele kiespijn én het lekkerste toetje/tussendoortje dat je in tijden geproefd hebt.
Grappig: volgens sommigen is de naam koeksisters afgeleid van het Afrikaanse woord ‘sissen’, dat frituren betekent.
De naam koeksisters is afgeleid van het Afrikaanse woord 'sissen', dat frituren betekent.
Zo maak je koeksisters:
Ingrediënten
Voor de siroop:
500 ml water
500 gram suiker
1 kaneelstokje
1 citroen
Voor het deeg:
320 gram bloem
30 gram roomboter
150 ml melk
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 ei
Huishoudfolie
Bereidingswijze (1,5 uur)
1. Doe de roomboter, het bakpoeder, de melk, het zout en het ei in een beslagkom.
2. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
3. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.
4. Terwijl het deeg ligt op te stijven, maak je ondertussen de siroop. Doe hiervoor een halve liter water en een halve kilo suiker in een pannetje.
5. Rasp de schil van een citroen en voeg dit samen met het sap en een kaneelstokje toe aan het suikerwater.
6. Laat het geheel 15 minuten koken, zodat de substantie wat dikker wordt.
7. Schenk de siroop in een kommetje en laat het afkoelen.
8. Terug naar het deeg: rol de bal uit tot die helemaal plat is en een dikte heeft van ongeveer een halve centimeter.
9. Snijd hiervan vervolgens reepjes en maak in elk stukje drie incisies, tot vlak voor de bovenkant.
10. Vervolgens maak je met die drie reepjes een vlecht van de koeksister en druk je het uiteinde vast.
11. Herhaal stap 10 voor alle koeksisters en frituur ze op 180 graden, totdat ze goudbruin zijn.
12. Dompel de gefrituurde koeksisters in de afgekoelde siroop en laat ze even uitlekken.
Eet smakelijk!
Smaken de koeksisters naar meer zoetigheid? Probeer dan ook eens dit Zuid-Afrikaanse recept voor melktaart. Maar als je toe bent aan iets hartigs, hebben we ook een tip voor je: dit recept voor kudu pie uit Zuid-Afrika.
Volg KaapstadMagazine.nl voor nog meer smakelijk nieuws uit Zuid-Afrika, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van Kaapstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.
KapstadtMagazin.de
Jeden Tag tolle Tipps aus der schönsten Provinz der Welt. | |
www.kapstadtmagazin.de | |
info@kapstadtmagazin.de | |
Kapstadtmag | |
KapstadtMagazin.de | |
kapstadtmag |