Recept voor koeksisters uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaans eten

KapstadtMagazin.de

Eten uit Zuid-Afrika voor de zoetekauw: koeksisters

Jeden Tag tolle Tipps aus der
schönsten Provinz der Welt.
 
www.kapstadtmagazin.de
info@kapstadtmagazin.de
Kapstadtmag
KapstadtMagazin.de
kapstadtmag

Eten uit Zuid-Afrika voor de zoetekauw: koeksisters

Zeg die afspraak bij de tandarts maar vast af. Na het eten van dit mierzoete Zuid-Afrikaanse gerecht durf jij niet meer in zijn stoel plaats te nemen!

Doe je altijd minstens drie scheppen suiker in je thee, heb je standaard een zak Redband in je tas en staat kermis voor jou synoniem aan suikerspin? Dan hebben wij het pareltje onder de Zuid-Afrikaanse recepten voor jou! Koeksister/koeksuster/cooksister – dit gerecht uit Zuid-Afrika staat bekend onder bijna net zoveel namen als dat het suikerkorrels rijk is. Het belangrijkste: het is superlekker!

Koeksisters vinden hun oorsprong in de Cape Malay kitchen – de typisch Maleisische keuken van Kaapstad. Immigranten uit het verre oosten zetten dit lekkere gerecht op de Zuid-Afrikaanse kaart. Koeksisters hebben qua structuur veel weg van oliebollen en lijken nog het meest op een in elkaar gedraaide pretzel. Maar dan tien keer zo zoet. Bereid je voor op eventuele kiespijn én het lekkerste toetje/tussendoortje dat je in tijden geproefd hebt.

Grappig: volgens sommigen is de naam koeksisters afgeleid van het Afrikaanse woord ‘sissen’, dat frituren betekent.


De naam koeksisters is afgeleid van het Afrikaanse woord 'sissen', dat frituren betekent.

Zo maak je koeksisters:

Ingrediënten
Voor de siroop:
500 ml water
500 gram suiker
1 kaneelstokje
1 citroen

Voor het deeg:
320 gram bloem
30 gram roomboter
150 ml melk
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel zout
1 ei
Huishoudfolie

Bereidingswijze (1,5 uur)

1. Doe de roomboter, het bakpoeder, de melk, het zout en het ei in een beslagkom.

2. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.

3. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het opstijven in de koelkast.

4. Terwijl het deeg ligt op te stijven, maak je ondertussen de siroop. Doe hiervoor een halve liter water en een halve kilo suiker in een pannetje.

5. Rasp de schil van een citroen en voeg dit samen met het sap en een kaneelstokje toe aan het suikerwater.

6. Laat het geheel 15 minuten koken, zodat de substantie wat dikker wordt.

7. Schenk de siroop in een kommetje en laat het afkoelen.

8. Terug naar het deeg: rol de bal uit tot die helemaal plat is en een dikte heeft van ongeveer een halve centimeter.

9. Snijd hiervan vervolgens reepjes en maak in elk stukje drie incisies, tot vlak voor de bovenkant.

10. Vervolgens maak je met die drie reepjes een vlecht van de koeksister en druk je het uiteinde vast.

11. Herhaal stap 10 voor alle koeksisters en frituur ze op 180 graden, totdat ze goudbruin zijn.

12. Dompel de gefrituurde koeksisters in de afgekoelde siroop en laat ze even uitlekken.

Eet smakelijk!

Smaken de koeksisters naar meer zoetigheid? Probeer dan ook eens dit Zuid-Afrikaanse recept voor melktaart. Maar als je toe bent aan iets hartigs, hebben we ook een tip voor je: dit recept voor kudu pie uit Zuid-Afrika.

Volg KaapstadMagazine.nl voor nog meer smakelijk nieuws uit Zuid-Afrika, ook op Facebook en Twitter. Schrijf je daarnaast in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s van Kaapstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.

Events In Kaapstad
October 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

HintHunt AfricaGet over the midweek hump with a ...

Easy spot for team building, midweek date night, & more

The Barracks accommodation city centre Cape Town accommodation special for a ...

20% off, free breakfast, access to rooftop pool

mischu 2024Reasons to have lunch at mischu

Where else in Sea Point can you have lunch for under R100?

Trail's End Bike HotelTeam building, stylish conferencing & ...

Ultimate work-play-and-stay hub, Trail’s End

Pear TreeThe hidden seaside bistro on the ...

Sushi calamari, miso sirloin & rice krispies milkshakes

mischu 2024Weekends are for mischu

You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Char'd Grill & Wine BarSpirit tastings and unique cuts at ...

Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations

Milk on the Beach 2024Reasons to visit this beach-side family ...

Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more

Palm House Boutique Hotel and Spa August 2024This boutique 5-star hotel offers ...

The signature Palm Journey includes a 3-course lunch

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika