Hét gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken: de gatsby
Kunnen jij en je weegschaal net goed met elkaar overweg? Laat dit Zuid-Afrikaanse eten dan beter even staan.
Je hebt hem al eens geproefd, ergens op de menukaart zien staan of hij is je door een Zuid-Afrikaanse kennis aangeraden: iedereen kent de gatsby – local én toerist. Het leek ons dan ook niet meer dan normaal om deze beroemdheid op te nemen in onze sectie met Zuid-Afrikaanse recepten.
Over de herkomst van dit Zuid-Afrikaanse gerecht bestaan verschillende theorieën. De strekking is echter veelal hetzelfde: een geïmproviseerde maaltijd, bestaande uit een stuk brood en alle kliekjes die er nog in huis zijn.
Om het onszelf wat makkelijker te maken, vroegen we een vaste klant van Mariam’s Kitchen (gatsby-hotspot in Kaapstad) naar zijn favoriete gatsby en het verhaal dat daarbij hoort: ‘In mijn studententijd gingen we in onze pauze vaak op zoek naar een goedkope, vullende maaltijd. Altijd kwamen we uit bij een grote gatsby, bestaande uit steak, patat en BBQ-saus, die we door vieren deelden en samen opaten.’
In Zuid-Afrika kent iedereen de gatsby - local én toerist
Zo maak je een gatsby:
Ingrediënten (voor 4 personen)
Een groot stuk Turks brood of een flinke sandwich
300 gram patat
500 gram biefstuk
BBQ-saus
Maar: bovenstaand recept uit Zuid-Afrika is slechts één van de vele voorbeelden. Met een gatsby kun je namelijk eindeloos variëren. Voel je dus vrij om het een en ander aan te passen aan jouw smaak.
Bereidingswijze
1. Frituur de patat en bak de biefstuk (rare, medium of well-done: afhankelijk van wat je lekker vindt).
2. Snijd het brood of de sandwich die je gaat gebruiken doormidden.
3. Als eerste komt de laag met biefstuk.
4. Vervolgens voeg je de patat toe en breng je het geheel op smaak door er BBQ-saus overheen te gieten.
Tip: als je groenten op je gatsby lekker vindt, maak dit dan je eerste laag.
Simple as that. Eet smakelijk!
Een ander recept dat niet weg te denken is uit de Zuid-Afrikaanse keuken: braaibrood. Of ben je meer van het zoete eten uit Zuid-Afrika? Probeer dan dit Zuid-Afrikaanse recept voor koeksisters.
Schrijf je in voor onze maandelijkse gratis nieuwsbrief en volg KaapstadMagazine.nl op Facebook en Twitter en om altijd op de hoogte te blijven van het leukste en lekkerste nieuws uit Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika. Mooie foto’s van de Moederstad posten we dagelijks op Instagram en Pinterest.
CapeTownMagazine.com
For Moments of Joy. Follow our social channels for useful news, daily local champions | |
072 350 2062 | |
Ideas Cartel, The Old Foundry, 1 Sand Hill Road, Green Point | |
www.capetownmagazine.com/subscribe | |
now@capetownmagazine.com | |
CapeTownMag | |
CapeTownMagazine.com | |
capetownmag |