Origin Roasting Coffee Kaapstad | Cafes Kaapstad

Het verhaal van Origin Roasting Coffee

"The difference between good and great coffee"

 

Het verschil tussen goed en geweldig kan soms erg groot zijn. Maar soms kan het verschil ook maar heel klein zijn. Neem nou een avondje uit in een club in Kaapstad. Soms is het gewoon je avond niet, terwijl op andere avonden net de sfeer of muziek het tot een fantastische avond maakt. Net als wanneer je een avondje uit eten gaat, dan kan de bediening het verschil maken tussen een goed of een geweldig restaurant.

Herken je dat? Precies. Die kleine dingen die het verschil kunnen maken. En dat geldt zo ook voor koffie. Koffie kan lekker zijn, maar koffie met goede kwaliteit bonen en met liefde en kennis gemaakt, dat maakt koffie niet zomaar meer tot goede koffie, maar geweldige koffie. Toch?

World class coffee in Kaapstad
Origin Roasting Coffee in Kaapstad wil niet zomaar koffie verkopen. Nee, zij willen het verschil maken tussen goede en geweldige koffie. Zij bieden world class koffie aan in Zuid-Afrika. Een land  wat tot op een paar jaar geleden helemaal geen koffiecultuur kende. Joel Singer, de man achter het ontstaan van Origin Roasting Coffee neemt je mee terug naar het begin van het verhaal van hoe hij geweldige koffie in Kaapstad introduceerde.

Joel Singer kwam in 1998 naar Zuid-Afrika en één van de eerste dingen die hij opmerkte was dat de koffie in Kaapstad niet te drinken was. Als echte Amerikaan was hij gewend om op elke hoek van de straat een lekker kopje koffie te kunnen drinken. Dat men dit in Zuid-Afrika nog niet kende, was een feit waar Joel al van op de hoogte was. Maar dat kwalitatief goede koffie ook ver te zoeken was, daar was hij niet over te spreken. Ja, er waren een paar Vida-vestigingen, maar de kwaliteit van die koffie was toen zeker niet wat het vandaag de dag is. 

Joel zag zijn kans schoon en met het geloof dat het ook mogelijk moest zijn om kwalitatief goede koffie in Zuid-Afrika te hebben, begon het verhaal van Origin Roasting Coffee.

De hoofrol is voor de barista
Origin Roasting Coffee kent drie speerpunten, namelijk het openen van een café, waar de mensen echt goede kwaliteit koffie kunnen drinken, meer aandacht voor koffie creëren en de experience in koffie vergroten.

Bij dit alles is de hoofdrol weggelegd voor de barista. Want een goede barista kan met goede kwaliteit koffiebonen een geweldige koffie maken, en zelfs een koffie met bonen van een mindere kwaliteit alsnog omtoveren in een goede koffie. Maar iemand die niet weet hoe je de koffie goed moet zetten, kan een koffie met goede kwaliteit koffiebonen ook veranderen tot een slechte, weinig smaakvolle koffie.

Joel zag in hoe belangrijk het was om training te krijgen in het maken van goede koffie. Daarom richtte Origin een eigen barista-school op, waar ze barista’s leren om goede koffie te zetten. In de afgelopen zes jaar heeft Origin over de 800 mensen opgeleid tot een barista. “Want hoewel Kaapstad en Zuid-Afrika al heel lang over de mooiste koffie-machines beschikt, weten de mensen achter de bar soms gewoon niet hoe ze het moeten gebruiken,” vertelt Joel.

Workhops voor het maken van goede koffie
“En dat geldt niet alleen voor de mensen achter de bar of in een restaurant, ook de mensen thuis weten soms niet hoe ze goede koffie moeten zetten. En dat is jammer, want soms hebben mensen voor veel geld goede koffiezetapparaten thuis staan, maar drinken ze alsnog slechte koffie.” “En dat komt," zo zegt Joel stellig, "doordat in de winkels niet wordt verteld hoe je koffie moet zetten. Maar daar zijn wij dan voor."

"We bieden home-courses aan. In vier uur tijd leer je hoe je goede koffie kan zetten, niet alleen op één manier, maar wel op vier verschillende manieren. Tijdens deze workshop gaat het niet alleen om het maken van goede koffie, maar ook wat de klant wil leren over koffie.” Soms komt er ook een klant die wil weten hoe je de melk het best kan opstomen, geeft Joel als voorbeeld.

En dat is een ander punt waar Origin haar klanten probeert te helpen, ze geven de mensen advies. Bij Origin mag je verschillende soorten koffie-bonen uitproberen en leer je de koffie op verschillende manieren te drinken. “We bieden de klanten ook een coffee-appreciating expercience aan. Het draait hierbij om het vinden van jouw eigen smaak, hoe jij het liefst je koffie drinkt en hoe je goede koffie leert waarderen” legt onze koffieman uit.

Koffie, koffie en thee
Het Origin koffie café aan Hudson Street in de Waterkant, dat in 2006 werd geopend, is daar de ultieme plaats voor. Elke dag zijn er zes tot tien verschillende soorten koffie te drinken. Maar dat is het ook nog niet alleen, want ook de manier waarop koffie wordt gemaakt kan op verschillende manieren worden gedaan, zo kan er met de espressomachine koffie worden gezet, maar ook met de blender of met een cafetiere. De smaak kan een wereld van verschil zijn.

Maar niet alleen voor de koffie, de workshops, het kopen van koffiebonen of koffie-gerelateerde producten komen de mensen hier. Ook theeleuten kunnen hun hart hier ophalen. Origin heeft namelijk ook veel verschillende soorten thee, 160 soorten welteverstaan. Aan de achterzijde van het café bevindt zich dan ook het heiligdom voor de thee. De kruiken aan de wand zijn allemaal gevuld met thee. Thee met fruitige smaken, kruidenthee of groene thee in verschillende smaken, om er eens een paar op te noemen.

Net zo als de thee komt ook de koffie van Origin Roasting overal vandaan. Ze zijn dan ook altijd druk bezig met het zoeken van de farmers. Want goede koffie begint natuurlijk met een smaakvolle koffiebonen. En als ze deze eenmaal hebben gevonden, gaat Origin er ook een lange relatie mee aan. “De koffiebonen, vertelt Joel, zijn het lekkerst als ze net gebrand zijn. Het verschil met grote merken zoals Nescafé en Starbucks is dat zij ook goede koffie hebben, maar dat ze veel langer wachten met het branden van de koffie. Dat kan natuurlijk ook, maar de meeste smaak aan de koffiebonen heb je na twee weken als de koffie gebrand is. En dat proef je bij ons in de koffie.

Maar, aan de ander kant als ketens zoals Starbucks er niet waren geweest, was er ook nooit zo een soort koffiecultuur ontstaan. En nu hebben de kleinere bedrijven de kans om hun ambacht uit te oefenen.”

Een symfonie-orkest van koffie
Hoewel je de koffie van Origin Roasting in verschillende hotels, restaurants en barretjes in Kaapstad kan drinken, is het bedrijf nog relatief klein. Maar dat heeft een reden. “Origin kan je vergelijken met een viool,” legt Joel uit. “Je kan solo spelen, maar of je nou in een kamerorkest, een symfonie of in een klassiek concert speelt, overal zit de viool erbij. En dat is ook zo bij Origin Roasting Coffee. Het gaat ons niet om de uitbreiding van meerdere cafés, of om een grote koffieketen te worden. Het gaat ons juist er om dat overal, op verschillende plekken, in diverse omgevingen, vijf-sterren kwaliteit koffie kan worden gedronken.” 

Origin Coffee Roasting

28 Hudson Street | Waterkant
+27 (0)21 421 1000

Behalve in hun eigen cafe in de Waterkant, wordt koffie van Origin onder meer geschonken bij Sotano, Caveau Wine Bar, the Bay Hotel, the Taj Hotel, Bread Milk & Honey, Cafe Beleza, Earth Fair Market, Neighbourgoods Market, La Colombe, the Test Kitchen, Planet Bar, the Mount Nelson Hotel en vele andere restaurants en cafes in Kaapstad. 

 

Voor de lekkerste koffie in de stad kun je terecht bij allerlei cafés in Kaapstad. Bekijk ook onze persoonlijke voorkeur van onze top 10 plekken om koffie te drinken in Kaapstad. En vertel het maar niet aan Joel, maar wij vinden persoonlijk de koffie van Vida e Caffe ook behoorlijk lekker!

Voor meer informatie kan je je nu abonneren op onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter om er zeker van te zijn dat je nooit iets mist!

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika