Muziek en Muzikanten uit Zuid-Afrika | Zuid-Afrikaanse muziek

CapeTownMagazine.com

Zuid-Afrikaanse muziek met werelds volume

For Moments of Joy. Follow our social channels
for useful news, daily local champions
 
072 350 2062
Ideas Cartel, The Old Foundry, 1 Sand Hill Road, Green Point
www.capetownmagazine.com/subscribe
now@capetownmagazine.com
CapeTownMag
CapeTownMagazine.com
capetownmag

Zuid-Afrikaanse muziek met werelds volume

Welke muzikanten uit Zuid-Afrika maakten het internationaal?

Als mensen denken aan Zuid-Afrikaanse muziek, kan het zijn dat je als eerste denkt aan trommels en oerkreet-achtige geluiden. Ouch! They couldn’t be more wrong. Althans, niet als de ontwikkelingen in de muziek in Zuid-Afrika de afgelopen tien jaar een beetje gevolgd hebt...

Zuid-Afrikaanse muzikanten zijn allang geen onbekend fenomeen meer buiten de landsgrenzen. Muziek van Zuid-Afrikaanse bands staat wereldwijd bekend als ‘modern’ met een Zuid-Afrikaans tintje. Of alleen maar modern. Maar dat de Zuid-Afrikaanse cultuur in de bands en artiesten die dit land exporteert een bijzondere rol speelt, blijft onverminderd waar.

Hieronder een indrukwekkende opsomming van Zuid-Afrikaanse muzikanten en bands die zo langzamerhand overal ter wereld bekend zijn.

Freshlyground
Dat we deze muziekformatie uit Zuid-Afrika als eerste noemen, komt eigenlijk vooral door hun enorme bekendheids-boost die het WK 2010 ze opleverde. Waka Waka, het lied dat ze tijdens de openingsceremonie van het toernooi samen met zangeres Shakira in het stadion van Johannesburg ten overstaan van miljoenen mensen over de hele wereld zongen, betekende hun internationale visitekaartje. De maanden voorafgaand aan het WK klonk de tune – die letterlijk This time for Africa betekent – regelmatig op radiozenders over de hele wereld.

De band Freshlyground kwam in 2002 in Kaapstad ter wereld. Sinds die tijd is de formative van de band meerdere malen veranderd, met enkele ‘vaste krachten’. De meest bekende daarin is zonder meer lead zangeres Zolani Mahola, de kleine, mooie donkere dame die als het gezicht van de band geldt.

De band omschrijft zichzelf op hun website als "the musical voice of our adolescent democracy”, waarmee het voorzichtig een politiek statement afgeeft. Verder zijn de tunes van Freshlyground vooral vrolijk en lichtzinnig. Het genre laat zich het best omschrijven al seen mix van rock, jazz en Afro-pop. De band toured eerder door Azië, Europa, Afrika en Amerika, en won meerdere international awards, waaronder de MTV Europe Music Award voor ‘Best African Act’.Lees hier het interview dat onze Engelse collega Malu onlangs had met leadsinger Zolani over haar nieuwste project http://www.capetownmagazine.com/news/The-little-misfit/116_22_17963, een experimenteel album met andere Zuid-Afrikaanse muzikanten.

En dan nog een keer, gewoon omdat het zo'n ontzettend fijn nummer is....Goldfish
Dominic Peter en David Poole zijn de twee grote namen achter de Zuid-Afrikaanse band Goldfish.  De heren zijn – samen met Freshlyground – zonder twijfel één van de bekendste Zuid-Afrikaanse muziekbands van deze tijd. Waar veel Zuid-Afrikaanse muziek zich laat kenmerken door Afro-pop, is Goldfish daarin een vreemde ‘vis’ in de bijt: hun genre is zuivere electro-jazz.

Tot 2010 woonden Dominic en David het grootste deel van het jaar in het buitenland, waar ze aan hun internationale bekendheid werken. Met succes. Optredens in Australië, Amerika en Japan, met minstens zoveel internationale awards vielen hun ten deel. Af en toe reisden ze op en neer naar Kaapstad, voor optredens in onder meer club La Med en de high-society club St Yves in Camps Bay. Elke week stonden ze daar voor een grote groep Kaapse uitzinnigen te ‘jammen’.  

Inmiddels hebben de heren Kaapstad weer als thuisbasis aangenomen, maar touren ze regelmatig door de andere continenten. “Ibiza is leuk, maar ze hebben daar niet zulke golven als in Zuid-Afrika”, aldus het droge commentaar van de jongens.

Meer over de Zuid-Afrikaanse jongens van Goldfish lees je in het artikel “Muziek uit Zuid-Afrika heet Goldfish”.

Een van de meest bekende nummers (internationaal) van Goldfish is 'Get busy living'... Luister maar, je kent 'm zeker!Mango Groove
De band Mango Groove is zonder twijfel een van de oudste Zuid-Afrikaanse bands die anno 2011 nog zo populair is. Want dat de band al in 1984 werd opgericht door John Leyden en Andy Craggs, weten maar weinigen. Niet lang daarna werd de band aangevuld door Claire Johnston, die nota bene toen nog studeerde. Tijdens de eerste tour van de band studeerde ze pas af. Tussen de bedrijven door.

Tijdens de jaren ’80 en ’90 – ten tijde van de Zuid-Afrikaanse Apartheid dus – was Mango Groove een van de enige twee populaire bands van Zuid-Afrika dat zowel blanke, als zwarte bandleden had. Over politieke statements gesproken.

Inmiddels in Mango Groove een 11-koppig ensemble dat in Zuid-Afrika al bijna een miljoen albums verkocht heeft. Hun muziek is een mix van marabi (keyboard) en pop, waarbij de bekende stem van zangeres Claire en Mdudzi Magwaza de tunes compleet maken.

De afgelopen jaren had de band 12 nummer-1 hits, en niet alleen in Zuid-Afrika. Hoewel ze in hun thuisland al elke award wonnen die er bestaat, prijken in hun prijzenkast ook enkele internationale awards.

De grootste internationale doorbraak van Mango Groove was tijdens het grote tribute concert voor Freddie Mercury in 1992 in Londen, toen ze voor een publiek van naar schatting een biljoen mensen, optraden. Onlangs lanceerde de band uit Zuid-Afrika hun eerste live concert DVD met de opvallend simpele titel: “Mango Groove Live in Concert.”

Dance sum More met Mango Groove...Arno Carstens
Als je als Zuid-Afrikaanse zanger kunt zeggen dat je in het voorprogramma van onder meer The Rolling Stones en Meat Loaf gestaan hebt, dan kun je wel stellen dat je mag spreke van ‘internationaal succes’. En dus durven wij zonder enige twijfel te beweren dat Arno Carstens een van de grootste Zuid-Afrikaanse solo-zangers aller tijden (tot nu toe tenminste) is.

Overigens moeten we daar meteen de kanttekening bij maken: Arno Carstens is ooit begonnen als lead singer van een Zuid-Afrikaanse rockband, genaamd The Springbok Nude Girls. Die band bestond een paar jaar, totdat Arno zijn eigen pad insloeg. Een niet onverdienstelijke keuze.

Emergency is een van de laatste nummers van Arno, luister maar of je het wat vindtInmiddels heeft Arno meerdere solo-albums en 18 top-tien singles achter zijn naam staan. Zijn debuutalbum als solo-artiest - Another Universe – werd het best verkochte Zuid-Afrikaanse rockalbum van het millennium. Arno woont het grootste deel van het jaar in Londen.

Die Antwoord
ZEF betekent ‘you’re poor, but sexy’. Althans, dat is de stijl die de band Die Antwoord wil lanceren, zo valt op hun website te lezen. Kenners omschrijven muziek van de Zuid-Afrikaanse band als ‘futuristische rap’, een omschrijving waar zanger Yo-landi zich prima in kan vinden.

De leadsinger van Die Antwoord – artiestennaam Ninja, echte naam Watkin Tudor Jones – was eerder een bekende in de Zuid-Afrikaanse hiphop scene. Zijn handelsmerk waren zijn veschillende gedaantes waarin hij elke keer op het podium vercheen. In 2008 koos hij definitief voor gedaaante ‘Ninja’ en richtte hij met Yo-Landi Visser en DJ Hi-Tek de band Die Antwoord op.

In 2010 zette Die Antwoord haar eerste echte grote stappen buiten de grenzen van Zuid-Afrika tijdens een tour door Europa, Amerika en Canada. Sindsdien is hun internationale bekendheid in rap tempo aan het groeien. Leuk detail: nadat hun eerste CD - $O$ - werd uitgebracht crashte hun website doordat de provider het aantal downloads niet aankon.

Als lekkere afsluiter de 'dirty version' of Enter the Ninja.Meer moois uit Zuid-Afrika...

Meer weten over muziek in Zuid-Afrika of typische Zuid-Afrikaanse bands? Houd dan vooral onze sectie muziek uit Zuid-Afrika in de gaten enlees alles over bekende Zuid-Afrikaanse artiesten zoals Arno Carstens, Goldfish, Die Antwoord, Kurt Darren en Jack Parrow.


In onze Muziek uit Zuid-Afrika sectie lees je regelmatig interviews met artiesten en nieuws over nieuwe albums.

Houd onze jukebox in de gaten om af en toe te kunnen luisteren naar fijne tunes en mooie nummers vanuit dit prachtige, muzikale land.

Abonneer je dan ook meteen op onze gratis nieuwsbrief voor alle andere live updates vanuit Kaapstad, en volg ons op Facebook en Twitter.

Events In Kaapstad
Juli 2024
ZON MAA DIN WOE DON VRY ZAT
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

mischu 2024Weekends are for mischu

You can get breakfast and coffee with the R99 brunch special

Spier winter picnics 2024Spier’s winter specials

Soup and wine pairing, or a kitted-out winter picnic?

Pichi Keane HEAT FestivalHEAT Festival in Cape Town

Art, comedy, theatre & more (some for free) in the city centre

Extreme Rush indoor play parkExperience Rush Extreme’s indoor ...

Extreme dodgeball, battle beam, foam pits & a winter special

Esther Mahlangu, A Retrospective at Iziko MuseumOnce-in-a-lifetime exhibition of Esther ...

On from February to August 2024; 100+ artworks

Cannibisters 2024Cape Town’s very own cannabis club, ...

Now with over 90 strains of weed and The Serenity Room

Off-road adventure at Scootours BanhoekBest day ever? Monster Mountain ...

Scootours Banhoek has scooters, vine bikes and archery

Escape rooms Cape TownPossibly the best escape room in the ...

HintHunt’s Marble is being called “the king of escape rooms”

Woodstock Brewery burgersA brewery with food specials for every ...

Burgers, schnitzels + curry specials at Woodstock Brewery

Char'd Grill & Wine BarSpirit tastings and unique cuts at ...

Gin atomiser, brandy tastings and chef recommendations

Milk on the Beach 2024Reasons to visit this beach-side family ...

Ramen by the sea, a build-your-own waffle bar & 5 more

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika