Trance Parties Zuid-Afrika | Festival Kaapstad

Hippietijden herleven op Zuid-Afrikaanse Trance Parties

Festivalgangers komen aan hun trekken in Kaapstad

Nederland staat bekend om haar grote festivals als Mysteryland, Awakenings en Q-Base. Stuk voor stuk festivals van wereldformaat waar jaarlijks duizenden bezoekers op afkomen. Muziek op deze festivals varieert van trance, dance, hardcore, techno tot minimal. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Hoewel je het misschien niet zou vermoeden heeft Zuid-Afrika ook een eigen festivalscène, zij het veel meer verborgen en underground dan in Nederland. Een festival heet in Zuid-Afrika dan ook geen festival, maar een trance party. Niet te verwarren met de commerciële Nederlandse trancefeesten die bekend zijn geworden onder DJ Tiesto. Nee, Zuid-Afrikaanse trance festivals zijn alles behalve commercieel.

Underground in Zuid-Afrika
Op straat geen reclameposters met aankondigingen, geen DJ’s van wereldformaat en geen locatie die duizenden gasten kan herbergen. Trance parties in Zuid-Afrika zijn klein, intiem en ademen de hippiesfeer uit de jaren 70.

Om erachter te komen wanneer trance feesten in de omgeving van Kaapstad plaatsvinden, vereist dan ook wat meer zoekwerk. Er zijn speciale Facebookpagina’s waarop feesten worden aangekondigd, maar je moet het vooral hebben van inside information uit de trancescène zelf. Eenmaal één feestje bezocht; dan rol je er vanzelf in.

Ook hoef je je wanneer je op vakantie gaat naar Kaapstad geen zorgen te maken dat kaartjes voor een trance party zijn uitverkocht. Hoewel aan populariteit geen gebrek, bestaat de trancescène in Zuid-Afrika uit een kleine groep mensen waardoor er aan de poort altijd nog kaartjes te halen zijn.

3 dagen raven
Bekende festivals in de buurt van Kaapstad zijn onder andere het Love & Light Festival, Super Troopers, Earth Dance en Vortex. De meeste festivals duren 3 dagen en 2 nachten en liggen op ongeveer 100 – 150 kilometer van Kaapstad. Van de prijzen voor deze events in Kaapstad kunnen Nederlanders nog iets van de Zuid-Afrikanen leren. Voor een 3 dagen durend festival betaal je ongeveer R200 (zo’n 20 euro) in de voorverkoop of R250 aan de deur. Daar kun je bij Mysteryland ongeveer één rondje drankjes voor halen.

Het idee bij deze Zuid-Afrikaanse festivals is als volgt: op vrijdagavond kom je aan, je zet alvast je tent op en proeft de sfeer. Het is verstandig om je energie te bewaren want het feest begint pas echt op zaterdag in de loop van de avond, waarbij wordt doorgegaan tot zonsopkomst en voor wie het volhoudt, tot zondagavond.

Hoewel 3 dagen non-stop feesten erg leuk kan zijn, heeft niet iedereen de energie van een uitgeslapen kind op duracell-batterijen. Het is dan ook niet geheel ongebruikelijk om pas zaterdagnacht uit Kaapstad weg te rijden en  je pas om 3 uur ’s nachts bij het feestgedruis op het trancefeest aan te sluiten. Zondagochtend is namelijk het moment waarop Zuid-Afrika’s beste trance DJ’s tijdens deze feesten hun muzikale kunsten ten gehore brengen.

Psytrance en Stomping
Wat kun je verwachten van de muziek tijdens dit soort trance parties? In Zuid-Afrika wordt de stijl van muziek Psytrance, Psychedelic of Goa genoemd. Hoewel de naam doet vermoeden dat het soft en zweverig is, is het tegendeel waar. Een snoeiharde bas, psychedelische geluiden en techno invloeden voert het publiek mee naar hogere sferen.

De beweging die de tranceliefhebbers op de muziek maken wordt ook wel ‘stomping’ genoemd. Het is een dans waar, bij voorkeur, op blote voeten contact met de aarde wordt gemaakt.

Return of the Hippie
Zweverig? Een klein beetje, ja. Hoewel muziek de vooraanstaande reden is waarom men op de Zuid-Afrikaanse trancefeesten afkomt, is er ook nog de zogenaamde hippie gedachte die een grote rol heeft. Elk festival in Zuid-Afrika draait om liefde. Liefde voor elkaar, liefde voor de muziek, liefde voor de natuur, tolerantie, eenheid, harmonie en respect.

Mannen en vrouwen met dreads, volledig gekleed in tie-dye kleding, hoelahoepende ravers, hippies van ver boven de 40 en zelfs honden en kinderen zijn geen ongewoon verschijnsel op een trance party in Zuid-Afrika.

Hoewel misschien niet iedereen zich kan vinden in de muziek of de hippiegedachte, is het echt een absolute aanrader om tijdens je vakantie in Kaapstad of Zuid-Afrika tenminste één trance party te bezoeken. Al is het maar om de gelaten sfeer, de opzwepende muziek en het echte festivalgevoel!

Of zoals de trance community in Zuid-Afrika zelf zegt: Dance like no one is watching, sing like no one is listening, love like you’ve never been hurt, live like it’s Heaven on Earth.”

Door Marijn Veltman

Behalve de trance feesten heeft Zuid-Afrika op festivalgebied nog veel meer te bieden. Zie onze festivals in Kaapstad sectie. Bekijk ook onze events-sectie op om te hoogte te blijven van alle evenementen in en rondom Kaapstad.

Abonneer je ook op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook en via Twitter.

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika