Lotte was vrijwilliger bij een weeshuis en naschoolse opvang in Kaapstad
“Het was echt geweldig om deze kinderen de liefde te geven die ze bijna nooit kregen”
Wij bij KaapstadMagazine.nl vertellen elke dag wat Kaapstad zo mooi, leuk en fijn maakt. Maar naast al het moois en de luxe maken ook de townships (krottenwijken) een deel uit van Zuid-Afrika. Veel mensen praten over ‘ooit’ vrijwilligerswerk te willen doen, de handen uit de mouwen steken en echt te helpen. Wij spraken verschillende mensen die dit goede initiatief ook daadwerkelijk namen, en vroegen hen naar hun ervaringen.
In juli 2013 vertrok de 17-jarige Lotte van Essen uit Zwolle richting Zuid-Afrika om daar een paar weken vrijwilligerswerk te gaan doen. Ze werkte drie weken als vrijwilliger in een weeshuis en een naschoolse opvang in de sloppenwijk Khayelitsha bij Kaapstad. “Ik vond het echt heel tof om deze kinderen echt kind te kunnen laten zijn.” De combinatie vrijwilligerswerk doen en daarnaast ook nog reizen gaf bij Lotte de doorslag voor dit mooie avontuur.
Wat hield het vrijwilligerswerk in?
Ik heb in totaal drie weken vrijwilligerswerk gedaan. Tijdens mijn werkdagen vertrok ik ’s morgens vanuit het vrijwilligershuis, waar ik met zo'n 17 andere vrijwilligers verbleef, in een busje richting de sloppenwijk Khayelitsha. Daar werkte ik in de ochtend in het weeshuis 'Fikelela', waar ongeveer 15 kindjes tussen de 6 maanden en 4 jaar oud wonen die bijna allemaal Aids wees zijn of waarvan de ouders niet voor het kind kunnen zorgen, soms ook vanwege Aids. Wij gaven ze eten en speelden met ze waardoor ze ook dingen leerden. Zo hebben we een meisje geholpen met leren lopen. Soms kwamen er ook basisschoolkinderen die we Engelse woordjes leerden, en we hebben een muurschildering gemaakt ter nagedachtenis aan een meisje dat was overleden. Het was echt geweldig om deze kinderen de liefde te geven die ze bijna nooit kregen.
’s Middags, na de gezamenlijke lunch met alle vrijwilligers, ging ik naar Grandmothers against Poverty and Aids (GAPA). Dit is een naschoolse opvang voor kinderen in de sloppenwijk. Vaak zijn de ouders na schooltijd nog aan het werk en gaan de kinderen dus op straat rondhangen waar ze makkelijk in de criminaliteit terechtkomen. Om dit te voorkomen is GAPA opgericht. De kinderen krijgen hier een warme maaltijd en daarna worden ze vermaakt met verschillende activiteiten, zoals voetballen en kaartspelletjes. Ik vond het echt heel tof om deze kinderen echt kind te kunnen laten zijn.
Waarom wilde je graag vrijwilligerswerk doen?
Ik voelde me altijd al verbonden met Afrika en het raakte me enorm als ik nadacht over de verschillen in welvaart die er in de wereld zijn. Op de basisschool zei ik al dat ik vrijwilligerswerk in Afrika wilde doen en het is daarna nooit meer uit mijn hoofd gegaan. Ik ben ook wel iemand die houdt van avontuur en graag de wereld wil zien. En om dit dan te kunnen combineren door ook nog eens iets voor mijn medemens te doen was echt een droom!
Had je al eerder vrijwilligerswerk gedaan?
Ik had nog nooit vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan en in Nederland alleen wat kleine dingetjes, zoals het helpen bij kinderactiviteiten die in de wijk werden georganiseerd. In de vierde klas was ik wel leerling mentor van een brugklas, maar dit is niet te vergelijken met wat ik in Afrika heb gedaan.
Wat was voor jou de reden om specifiek voor Zuid-Afrika te kiezen?
Ik ben samen met een vriendin op zoek gegaan naar waar in Afrika we vrijwilligerswerk wilden doen. We hadden al snel een organisatie gevonden die hielp bij vrijwilligerswerk in het buitenland en in Zuid-Afrika was er de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen en daarnaast nog te reizen. Dat vonden wij de beste optie. Ook is het nog een relatief veilig land voor jonge meiden zoals wij.
Je hebt bij de voorbereidingen dus hulp gehad van een vrijwilligersbureau?
Toen we eenmaal een reis hadden uitgekozen hebben we contact opgenomen met de organisatie en zijn we op het kantoor uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Dat vonden onze vaders ook wel heel prettig, want tijdens het gesprek werd duidelijk dat het een hele betrouwbare, persoonlijke en enthousiaste organisatie is. Het gesprek was heel fijn om een duidelijker beeld te krijgen van wat we konden verwachten van de reis, maar ook van de begeleiding vanuit de organisatie. Na dit gesprek hebben we geboekt.
Wat vond je het leukste aan je werk en wat het minst leuk?
Het leukste vond ik dat je zo gigantisch veel terugkrijgt van de mensen daar. Ik ging er heen met het idee dat ik die mensen daar wel even ging helpen - wat ik hopelijk ook wel heb kunnen doen en wat ook heel gaaf was - maar ik heb er zelf ook zoveel voor teruggekregen. Je ontvangt veel liefde van alle mensen daar, je leert veel over jezelf en je kijk op het leven, en je leert ook veel nieuwe mensen kennen. Het blijft je je hele leven bij en verandert je leven!
Het minst leuke vond ik het afscheid nemen. Je merkt dat die kinderen zich snel aan je hechten, wat eigenlijk helemaal niet gezond is: ze knuffelen je al na zo'n korte tijd en zijn zo snel vertrouwd met je. Dit maakt het afscheid wel heel lastig, omdat je het gevoel hebt dat je het alleen maar erger maakt: die week daarna is er weer een nieuwe vrijwilliger. Die kinderen leren niet op een gezonde manier hechten. Maar aan de andere kant heb jij ze wel een heleboel liefde kunnen geven die ze anders niet hadden gehad. Je moet daar ook niet teveel bij stilstaan, maar het is wel moeilijk.
Zijn er dingen die je verbaasden tijdens je tijd in Zuid-Afrika?
Ik verbaasde me over de mensen. Ze leven in zo'n gigantische puinhoop: ze hebben nauwelijks geld om te kunnen eten, wonen in een krot, er is veel criminaliteit en mensen om hen heen die overlijden aan allerlei verschrikkelijke ziektes. Maar ondanks dat, lijken ze echt gelukkig met wat ze wél hebben en proberen ze er het beste van te maken. Ze zijn heel vrijgevig, gastvrij, vriendelijk en lief. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen daar meer uit hun leven halen dan mensen in het rijke westen!
Zijn er ook dingen waarvan je geschrokken bent?
Ik ben vooral geschrokken van de tegenstelling die je in Kaapstad hebt. De gigantische sloppenwijk die zo dichtbij het rijke centrum van Kaapstad ligt. Daar staan mooie gebouwen en grote huizen, terwijl er zo dichtbij zo'n gigantische armoede is. De echte shock kwam eigenlijk pas toen ik weer in Nederland kwam en weer zo makkelijk terugviel in de normale gewoontes. Dat wilde ik helemaal niet en ik kon echt boos worden over de manier waarop we in Nederland kunnen klagen om de kleinste dingen.
Heb je tijdens je verblijf in Zuid-Afrika nog meer van het land gezien?
Ik heb na mijn drie weken vrijwilligerswerk nog een week gereisd, dat zat bij de reis in. We zijn met een busje van Kaapstad heen en weer naar Port Elizabeth geweest en onderweg heb ik geweldige dingen gedaan; bungeejumpen, struisvogels voeren, op safari, Afrikaans gebraaid en nog veel meer. Ook hebben we in de weekenden de mooiste plekjes in en rondom Kaapstad bekeken; de Tafelberg, Robbeneiland, Cape of Good Hope en natuurlijk het centrum van Kaapstad.
Wat is je mooiste herinnering aan je tijd in Zuid-Afrika?
Als ik moet kiezen uit de dingen binnen het vrijwilligerswerk, dan is dat toch wel het moment dat ik een paar dagen niet bij GAPA was en ik van een andere vrijwilliger hoorde dat een meisje elke dag vroeg waar ik was. Op de dag dat ik weer terugkwam, rende ze tussen alle kinderen door heel hard naar me toe en gaf ze me een dikke knuffel en een kus. Dat zag ik als een teken dat die kinderen je waarderen en je daar echt een stukje liefde kan geven.
Buiten het vrijwilligerswerk om, is mijn mooiste herinnering de bungeejump die ik heb gedaan en die echt zo'n gigantische adrenaline kick gaf!
Heb je tips voor mensen die graag vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika willen gaan doen?
Een tip die ik kan meegeven is dat je het beste een goede en betrouwbare organisatie kan kiezen die je bij alles kan begeleiden. Daarnaast moet je vooral alles lekker op je af laten komen, flexibel zijn en heel erg genieten! Houd je vooral niet in en stort je in een geweldig avontuur die je je leven lang bij blijft. En ga ook het land zien, want Zuid-Afrika heeft zo gigantisch veel moois te bieden!
Vind jij het ook leuk om net als Isa je ervaringen te delen over het vrijwilligerswerk dat je in Zuid-Afrika hebt gedaan? Stuur een mailtje naar info@kaapstadmagazine.nl met daarin kort wie je bent en wat voor vrijwilligerswerk je hebt gedaan en dan lijkt het ons leuk om je te interviewen.
Heb je ook altijd al graag vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika willen doen of ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden? Neem dan contact op met stagebemiddelingsbureau 4exchange in Kaapstad. Zij helpen je graag met het vinden van geschikt vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika.
Let op: met de gewijzigde immigratiewet in Zuid-Afrika eerder dit jaar zijn ook de regels rondom het visum voor vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika gewijzigd. Laat je informeren door Intergate Immigration over wat de mogelijkheden zijn.
Om altijd op de hoogte te blijven van het laatste nieuws uit Kaapstad schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook en Twitter. Voor dagelijks de mooiste foto’s uit Kaapstad volg je ons op Instagram en Pinterest.