Freeworld Design Centre Kaapstad | The Fringe Kaapstad
WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika

The Fringe Arts mobiliseert creatief Kaapstad

Creatieve workshops door bekende Zuid-Afrikaanse designers

Capetonians zijn een creatief volk. Niet in het minst omdat Kaapstad onlangs verkozen is tot World Design Capital 2014, maar ook vanwege het brede aanbod (kleine) designerwinkels, kledingboetiekjes en meubelzaken die overal in het centrum van Kaapstad opduiken.

Zo ook The Fringe on Kloof, een kunst- en designwinkel op Kloof Street, volgens velen het creatieve hart van Kaapstad. Zuid-Afrikaanse Chantal Louw en Nederlandse Thessa Bos zijn de oprichters en tevens het creatieve brein achter projectbureau The Fringe Arts en openden hun bijzondere winkel in juni 2010.

Het creatieve duo gaat samen selectief te werk bij het verzamelen van handgemaakte kunst van bekende en onbekende Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Let wel: alleen Zuid-Afrikaanse ontwerpers redden het tot voorbij de voordeur – aldus het strikte deurbeleid van de dames.

Freeworld Design Centre
Nu The Fringe Arts zijn vaste plek in Kaapstad heeft verworven, is het natuurlijk een eer om gevraagd te worden om deel te nemen aan een tentoonstelling in Freeworld Design Centre. Freeworld’s nieuwste tentoonstelling draagt de naam ‘KIDULT’. Het doel van het project is mensen in deze eeuw dichter bij elkaar te brengen door middel van creativiteit en kunst.

Voor de tentoonstelling hebben Chantal en Thessa samen met drie andere exhibitors een ruimte in het Freeworld Design Centre aan de Waterkant Street toegewezen gekregen. De creatieve workshops die The Fringe Arts in haar ruimte organiseert, zijn bedoeld om iedereen de mogelijkheid te geven om zijn eigen kunst te creëren en tentoon te stellen in het Design Centre. Onder het motto: iedereen is creatief genoeg om een expositie te kunnen houden.

Eigenaresse Thessa legt uit: ‘’Onze ruimte in Freeworld Design Centre is een soort bungalow die we hebben omgetoverd tot een handarbeidlokaal waar iedereen welkom is om zich op creatief gebied te laten gaan.’’ Dus was je vroeger misschien niet zo’n ster in handenarbeid, maar heb je toch zin om als een kind te gaan ‘kliederen’, dan geeft de KIDULT tentoonstelling je de mogelijkheid om aan de slag te gaan.

Workshops
Vanaf woensdag 15 februari worden wekelijks op woensdag en vrijdag twee workshops gegeven - variërend van het maken van a cross stitched hoop to a ceramic carved heart tot het vouwen van origami. Om maar iets te noemen.

Dat is nog niet alles, want de workshops worden namelijk gegeven onder leiding van bekende Zuid-Afrikaanse designers als Lauren Fowler, Vincent Urbain and Keri Muller. Echte professionals dus.

De workshops zijn handig gepland tijdens lunchbreaks en op vrijdagmiddag na werk, zodat iedereen de kans heeft een workshop te bezoeken. Daarbij is het ook nog eens zeer gunstig voor mensen die hun werkstress op een creatieve manier willen afreageren, grinnikt Thessa daar achteraan.

Nog een paar goede reden om bij de opening van Freeworld Design Centre aanwezig te zijn is de lancering van de ON TAP design wedstrijd en daarnaast kunnen deelnemers een Meet & Greet winnen met ontwerper Michael Stein. Bekend van merken als Esprit, Joop en Swarovski.

Kortom; de designers en de dames hebben er zin in. De nu nog lege ruimte wordt hopelijk snel opgevuld met creatieve uitspattingen van iedereen die er zin in heeft. Wie weet hangt jou creatieve masterpiece straks wel tussen de kunstwerken van beroemde artiesten in Kaapstad.

Om een plek in een van de workshops te bemachtigen en voor het volledige aanbod van workshops kijk je op de Facebookpagina van The Fringe Arts of stuur een e-mail naar hello@thefringearts.co.za 

Door Karin Willemsen

The Fringe on Kloof
99B Kloof Street, Gardens, Kaapstad
Tel: +27 (0)79 494 1156
Openingstijden:
Maandag tot donderdag van 09:30 tot 17:30
Vrijdag van 09:30 to 16:30
Zaterdag van 09:30 tot  15:30

Wil je meer weten over deze bijzondere winkel? Lees dan hier ons eerdere artikel over The Fringe Arts on Kloof.

Om altijd op de hoogte te blijven van alles wat er in en om Kaapstad te doen is, meld je je aan voor onze gratis nieuwsbrief, word je fan op Facebook en volg je ons op Twitter.

TRIVIA

image description