Kitesurfleraar worden in Kaapstad? Dat kan!
Al een gevorderde kitesurfer? Word nu leraar en volg een cursus van IKO bij High Five
Lotte van der Star (21) studeert Communicatie in Rotterdam en loopt van augustus 2018 t/m januari 2019 stage bij KaapstadMagazine.nl. Volg haar belevenissen vanuit de Moederstad.
(Last update: december 2018)
Kitesurfschool High five geeft vier à vijf keer per jaar een week lang cursussen om een kitesurfinstructeur te worden. Dit gaat via de IKO: International Kiteboarding Organization. Als je deze cursus hebt voltooid, kan je over de hele wereld les geven en je certificaat is geldig zolang je lid bent bij de IKO. Tijdens de cursus geef je een week lang les en als je voldoende progressie hebt gemaakt krijg je je certificaat. Wij hadden het geluk dat ze hiervoor ook onervaren leerlingen nodig hadden, dus op naar het strand!
We ontmoeten elkaar op de locatie van de High Five School in Table View. Hier, tegenover het Blouberg strand, heb je een prachtig uitzicht op de Tafelberg en een lucht vol met kleurrijke kites. Met adembenemende snelheid trekken de kites, de planken en surfers over het water. Ik kan niet wachten om dat ook te kunnen, het ziet er zo gaaf uit. Voor onze lessen moeten we nog een stukje verder rijden, naar Langebaan. Tijdens onze rit passeren we uitgestrekte landschappen en zien we zelfs zebra's en giraffen.
Foto: Marissa Blom
In Langebaan ontmoeten we onze instructeurs en Michael, hun begeleider en beoordelaar. We worden willekeurig toegewezen aan twee instructeurs. Hoewel zij ons les geven, beoordelen wij hun na het kitesurfen. Toevallig zijn mijn beide instructeurs Nederlands. Ik ben blij hiermee en hoop dan ook dat hierdoor het kitesurfen een stukje makkelijker uit te leggen is dan in het Engels. De instructeurs komen overal vandaan, Nederland, Duitsland, Brazilië, Zuid-Afrika, noem het maar op. De leeftijden verschillen ook enorm, het maakt niet uit of je net van de middelbare school afkomt (minimaal 18) of dat je al rond de 50 bent. De meeste instructeurs hebben al ervaring met les geven, maar willen hun diploma zodat ze zonder problemen overal ter wereld les kunnen geven.
Een van de instructeurs leert ons de eerste stappen van het kitesurfen, de ander beoordeelt en controleert of alles goed is uitgelegd, de apparatuur goed is gecontroleerd en alle relevante vragen voor de training zijn gesteld. Hiervoor krijgen ze een stappenplan dat ze tijdens de lessen moeten volgen en hieruit kunnen ze elkaar beoordelen. Na anderhalf uur wisselen ze om. Hoewel alle veiligheidstappen het eerste anderhalf uur al doorlopen zijn, moet de tweede instructeur dit nog een keer vragen. Het zijn belangrijke stappen die de instructeurs niet mogen vergeten.
Om als docent te kunnen werken, moet je drie verschillende cursussen voltooien. Je begint met een certificaat als een Kitesurf instructeur assistent en voegt vervolgens de licentie van de kitesurfinstructeur toe. Iedereen moet ook een speciale EHBO-cursus volgen en deze bijhouden zolang ze werken als instructeur. Voor de instructeurs is het een intensieve week van veel uren. Elke dag geven ze les, beoordelen ze elkaar en aan het einde van de dag krijgen ze nog feedback van Michael.
We zijn allemaal enthousiast: de trainers voor hun examen en wij voor onze eerste les. De stemming zit er goed in en we beginnen snel. Ik trek verrassend soepel mijn wetsuit aan en krijg daarbij een reddingsvest, een heupgordel en een helm op. Na een snel fotomoment loop ik met de verpakte vlieger op mijn rug naar het strand.
Eerst leer ik hoe je de vlieger op de juiste manier klaar maakt voor gebruik en het materiaal controleert. De kite-instructeur vraagt ondertussen naar mijn eerdere ervaringen, mijn gezondheidstoestand en of ik kan zwemmen. De laatste vraag lijkt mij in eerste instantie best gek, maar deze informatie is belangrijk tijdens het kitesurfen, het is niet voor iedereen vanzelfsprekend dat hij of zij kan zwemmen. Op deze vragen worden de instructeurs ook beoordeeld, het is dus belangrijk dat zij deze stellen. Wanneer we de kite hebben opgepompt en de lijnen goed liggen is het tijd om hem in de lucht te laten. De instructeur laat zien hoe je de vlieger moet lanceren, sturen en hoe je in een noodgeval de vlieger kunt stoppen.
Dan ga ik het proberen. Terwijl mijn instructeur de vlieger vasthoudt, verbind ik de vlieger met mijn heupriem over de zogenaamde chickenloop en chickenleg. De chickenloop dankt zijn naam aan vroeger, toen er nog geen veiligheidslijnen op de vlieger zaten en het kitesurfen vooral ging over kracht. Toen deze extra veiligheidslijnen kwamen werd er een grapje gemaakt door de mannelijke kitesurfers, deze lijnen waren voor de zwakkere mensen: de chicks. Tegenwoordig behoort het echter tot de standaarduitrusting en dat is voor de veiligheid van de sport maar goed ook.
Als ik de vlieger overpak besef ik gelijk dat het er veel makkelijker uitzag dan dat het is. Ik word bijna meegetrokken door de vlieger en ben blij dat mijn instructeur naast me staat en me vast kan pakken aan mijn tuigje. De vlieger heeft ongelofelijk veel kracht. Gelukkig geeft de instructeur de kite iets minder power door de veiligheidslijnen aan te trekken, het gaat gelijk beter. Ik beweeg de kite langzaam naar links en dan naar rechts. Door de harde wind ie het lastig om de kite verschillende kanten op te sturen, maar na een tijdje oefenen gaat het steeds beter. Het gevoel dat ik als kind had, wanneer ik aan het vliegeren was, komt terug. Alleen nu was de vlieger een kite en tien keer zo groot. Ik was zenuwachtig en enthousiast tegelijkertijd.
Na ook geoefend te hebben om de kite met één hand te besturen was het tijd voor de volgende stap: bodydragging. Stel je voor je gaat in een Superman positie in het water liggen, een arm vooruit en met de andere houd je de kite vast. Je stuurt de kite de goede richting op en je wordt meegetrokken door het water heen. Dat is bodydragging: als Superman door het water vliegen. In het begin heb ik wel een paar keer water gehapt, maar toen ik het eenmaal onder controle had, was het een ongelofelijk gevoel. De drie uur zijn voorbij gevlogen en voor ik het weet is het tijd om te stoppen.
Na afloop zijn we allemaal enthousiast. De instructeurs omdat ze bijna hun certificaat krijgen en wij, wij zijn een geweldige ervaring rijker en dit is zeker niet de laatste keer dat we aan de vlieger hangen.
Op het eind vraagt Michael of wij de instructeurs in opleiding willen beoordelen. We geven ze een cijfer tussen de één en de vijf. Daarnaast moeten we ons veilig hebben gevoeld, alle veiligheidsstappen van de kite weten en of plezier hebben gehad. Alle drie kan ik zeker beamen en later horen we ook dat gelukkig alle kitesurfinstructeurs hun certificaat hebben ontvangen.
Door: Lotte van der Star
Wil je ook graag kite-instructeur worden? Neem contact op met High Five Surf School.
Altijd al een keer willen SUPpen op open water? Ook dit kan via High Five.
Wil je op de hoogte blijven van al het andere nieuws uit Kaapstad? Schrijf je dan nu in voor onze gratis nieuwsbrief en volg ons op Facebook of via Twitter. Mooie plaatjes van de leukste events in en om Kaapstad pinnen we elke dag op Instagram.
High Five Kiteboard School
Kiteboarding, kitesurfing, SUPing and more. High Five are gurus when it comes to extreme fun. Don't forget to ask about CapeTownMag specials! | |
+27 (0)72 902 7899 | |
68 Beach Boulevard | Bloubergstrand | |
www.high-five.co.za | |
info@high-five.co.za | |
HighFiveCT | |
High Five Kite Surf School | |
HighFiveCT |