Must do & see's Johannesburg | Bezienswaardigheden, Apartheidmuseum, Soweto, Zuid-Afrika

20 x Must see & do in Johannesburg

Apartheid Museum, Constitution Hill, Soweto, leuke markten en andere bezienswaardigheden in de ‘City of Gold’

KaapstadMagazine.nl is allereerst een city magazine over Kaapstad, de Moederstad, de mooiste stad van Zuid-Afrika. Klopt. Maar wat veel mensen niet weten, is dat Johannesburg ook een bijzondere stad is. Misschien niet zo ‘visueel aantrekkelijk’ (want geen Tafelberg, geen zee en geen Wijnlanden), maar zeker met z’n eigen charme, hotspots en absolute must-see & do’s.

(Last update: november 2017)

Johannesburg is qua bevolkingsaantallen de grootste stad van Zuid-Afrika, de hoofdstad van de rijke Gauteng provincie (maar niet de hoofdstad van Zuid-Afrika!) en is in maar heel weinig opzichten vergelijkbaar met Kaapstad. Alleen dat is al een van de redenen waarom een bezoek aan eGoli – de City of Gold – aan te raden is!

Met een speciaal woord van dank aan Kristof Eyckmans, zowel voor de foto’s als voor de waardevolle input!

Dit zijn trouwens de must see & do's in Kaapstad, evenals de hotspots in Durban

1. Apartheid Museum
Hoewel onze lijstjes zelden een hiërarchisch karakter hebben, hoort dit museum wat ons betreft bovenaan je to-do lijst. Dus voor mensen die maar een paar uur in de stad te besteden hebben: ga naar het Apartheid Museum. Een indrukwekkende plek waar je Apartheid van A tot Z uitgelegd krijgt, en met name hoe dit afschuwelijke systeem een plek kon krijgen in de geschiedenis van Zuid-Afrika. Veel foto’s en videomateriaal waar je nog een paar uur nadat je het museum verlaten hebt, behoorlijk stil van zal zijn. Trek voor een bezoek minimaal twee à drie uur uit; kinderen jonger dan 10 jaar wordt een bezoek aan het museum afgeraden. Van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 – 17.00u.
Apartheid Museum, hoek Northern Parkway en Gold Reef Rd (Gold Reef City)
www.apartheidmuseum.org 

Apartheid museum Johannesburg
Wat je ook doet: een bezoek aan het Apartheid Museum in Johannesburg mag niet ontbreken op je to-do lijst.

2. De rode hop on-hop off bus (City Sightseeing Bus)
De rode bus is eigenlijk in elke stad leuk om te doen, al was het maar omdat het de manier bij uitstek is om een stad te verkennen en een beeld te krijgen van hoe de stad in elkaar zit. Plus: de virtuele tourguide die in je oren met je meereist vertelt je allerlei interessante, leuke dingen over de stad die je wellicht nog niet eens in je reisgids gelezen had. De rode bus van Johannesburg is daarin niet anders: de totale route (dus als je niet uitstapt) neemt ongeveer twee uur in beslag en rijdt je langs vrijwel alle plekken die je in dit lijstje voorbij ziet komen. Je kunt daarnaast ook kiezen voor de bus die ook naar Soweto rijdt: dan zit je al met al zo’n 3,5 uur in de bus.
1 dag – R180 pp. voor de korte route; R430 voor de lange route.
2 dagen – R280 pp. voor korte route; R530 voor lange route
Opstapplaatsen: Johannesburg Park Station en Gold Reef City, kaartjes verkrijgbaar op de bus
www.citysightseeing.co.za

bezienswaardigheden johannesburg
Elke stad is leuk om vanuit de rode bus te bekijken, zo ook eGoli

3. Constitution Hill
Een bijzondere ‘heuvel’ in Johannesburg, waar veel van de pijnlijke geschiedenis van het Zuid-Afrika van de 20ste eeuw verborgen ligt. Het museum heeft hetzelfde ‘doel’ als het Apartheid Museum: ook hier worden de gruwelen van dit pijnlijke tijdperk blootgelegd. En dat terwijl er tegelijkertijd een van de moderne mooiere gebouwen van de stad ligt: het huidige gerechtsgebouw (Constitutional Court). Het complex is verdeeld in vier delen: the Woman’s Gaol, the Old Fort, Number 4 en het eerdergenoemde Constitutional Court. 
Hoek Joubert Street en Kotze Street, Braamfontein
www.constitutionhill.org.za

must do johannesburg
Ook op Constitution Hill veel restanten van de pijnlijke geschiedenis van dit land

4. Bezoek aan Soweto
Soweto staat voor South Western Townships en ligt, zoals de naam al aangeeft, zo’n 20 km ten zuidwesten van het centrum van Johannesburg. Niet alleen is het de grootste township van heel Zuid-Afrika; het is tevens de bekendste. Dit komt o.a. doordat vanuit hier veel van het verzet tegen de Apartheid georganiseerd werd en er plaatsvond. Zo vonden hier in 1976 de bekende studentenopstanden plaats (de Soweto Uprising) en was Soweto onder andere de plek waar Nelson Mandela en Desmon Tutu ooit woonden. Vandaag de dag is een groot deel van de township nog steeds arm en onderontwikkeld, maar tegelijkertijd begint Soweto een stad op zich te worden en is het mooi om de enorme veranderingen in infrastructuur en bedrijvigheid te zien. Met andere woorden: de lange busroute kiezen, dus.

soweto johannesburg
De meest iconische landmarks van Soweto: de Orlando Towers (zie ook #7). Foto: Sowetotours.co.za

5. Fietsen door Soweto
Ben je meer van het ‘zelluf doen’ type, dan is is fietsen een fantastische manier om de township te ontdekken. Daarvoor geldt eigenlijk maar een mogelijkheid: met een georganiseerde tour van Lebo’s Soweto Bicycle Tours. Tijdens een fietstocht van 2 of 4 uur neemt een plaatselijke gids je mee langs alle must-see’s van de township, waaronder de huizen van Mandela en Tutu, het Hector Pietersen Memorial, de Regina Mundi Church, de Orlando Towers, etc. Een absolute aanrader! Wandelend of per tuk-tuk kan trouwens ook. 
www.sowetobicycletours.com

6. Hector Pieterson Museum (Soweto)
In Soweto ligt het Hector Pieterson Museum, een monument gewijd aan de eerdergenoemde Soweto Uprising op 16 juni 1976. Wat begon als een protestmars tegen de invoering van het Afrikaans als eerste taal op scholen in Soweto, eindigde in een bloedbad waarbij talloze mensen omkwamen. Terwijl de politie spreekt over 23 dodelijke slachtoffers, lag het werkelijke aantal slachtoffers (ver) boven de 500. De foto waarop de dode, 13-jarige Hector Pieterson door zijn vriend wordt weggedragen, werd wereldnieuws. Tijdens de fietstour van Lebo kom je wel langs het museum, maar is er geen tijd om er daadwerkelijk in te gaan – dat is uiteraard wel mogelijk als je de lange route van de rode bus neemt.

hector pieterson zuid-afrika
Deze foto van Hector Pieterson schokte in 1976 de wereld. 

7. Bungeejumpen van de Orlando Towers
Je kent ze wel, de twee kleurige torens in Soweto die je herkent van de foto’s. Behalve fotogeniek en iconisch, is deze landmark ook een steeds populairdere bungeejumpspot. Toegegeven, het is met de vrije val van 100m niet zo hoog als de Bloukrans Bridge aan de Tuinroute, maar desalniettemin een te gekke ervaring. Vraag maar aan de deelnemers van Wie is de Mol (2013).
www.orlandotowers.co.za

bungeejumpen johannesburg
Euh... durf jij? 

8. Neighbourgoods Market, Braamfontein
Op zaterdagochtend sla je het ontbijt in je guesthouse over, en ga je naar de Neighbourgoods Market in Braamfontein. Inderdaad, dezelfde succesformule van de Kaapse zaterdag op de Old Biscuit Mill, maar dan in Johannesburg. Elke (en alleen op) zaterdag van 9.00 – 15.00u.
73 Juta Street, Braamfontein
www.neighbourgoodsmarket.co.za

markten johannesburg
Het zijn markten als de Neigbhourgoods Market die Johannesburg steeds meer een 'trendy' karakter geven. Foto: theplaycompany.co.za

9. Arts on Main Market, Maboneng Precinct
Op zondagochtend geldt hetzelfde devies: skip het ontbijt en rij richting Maboneng Precinct, een van de ‘hipste’ wijken van Johannesburg. Naast (heel) veel lekker eten en drinken, trendy mensen en een heerlijke zondagochtendvibe, heeft deze markt ook een aparte ruimte voor kunst en design, vandaar de naam. Vergeet niet een rondje in de buurt te lopen: Maboneng Precinct is met z’n leuke winkels en hippe caféetjes de meest bruisende wijk van de stad te noemen.
264 Fox Street, Maboneng, zondag 10.00 – 15.00u (en elke eerste donderdag van de maand van 19.00 – 23.00u) 
www.marketonsmain.co.za 

markten johannesburg
Datzelfde geldt voor de Market on Main, waarbij ook veel aandacht voor design is. 

10. 44Stanley
Over 'places to hang out in Johannesburg' gesproken: voeg ook de wijk 44Stanley aan je lijstje toe, door velen 'Joburgs best kept secret' genoemd. De wijk was ooit een grijze aaneenschakeling van industriële panden uit de jaren '30, maar zag de afgelopen jaren een ware transformatie voltrekken. Nu is het een broeinest van boetiekjes, designstudio's en leuke cafeetjes en restaurants. 
www.44stanley.co.za


44Stanley: een broeinest van boetiekjes, designstudio's en leuke horeca. Foto: 44stanley.co.za

11. Carlton Centre Roof of Africa
In het hart van Johannesburg vind je het Carlton Centre, een gebouw dat met z’n 223 meter nog altijd het hoogste gebouw van het Afrikaanse continent is. Indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat de oorspronkelijke bestemming van het gebouw – het Carlton Hotel – al jaren niet meer in gebruik is. Sterker nog: de binnenkant is uit angst voor krakers nagenoeg compleet dichtgemetseld. Vandaag de dag doet het gebouw dienst als druk winkelcentrum (Carlton Mall) en is er een lift die bezoekers naar de 50ste verdieping brengt, voor een 360 graden uitzicht over de stad. Let op: de ingang naar de lift is niet heel gemakkelijk te vinden: neem in het winkelcentrum de roltrap naar beneden, loop in de richting van de grote muziekwinkel en houd je ogen open voor het ‘Roof of Africa’ logo dat je boven de gang aan je linkerhand ziet. NB: plan een bezoek aan het Carlton Centre overdag; ‘s avonds heb je in dit deel van de stad weinig te zoeken. Handig: het is een stop van de rode bus.  
150 Commissioner Street, City Centre

bezienswaardigheden johannesburg
De lift nemen naar de 50ste verdieping en heel goed om je heen kijken

12. MOAD (Museum of African Design)
In dezelfde wijk als waar op zondagochtend de Market on Main te vinden is, ligt het MOAD museum – kort voor Museum of Africa Design. Een mooie blijk van de modernere, verruimde blik van Johannesburg: een indrukwekkend industrieel pand waar de focus volledig ligt op moderne Afrikaanse kunst, mode, cultuur en design. Hier kom je werk tegen van een bruisende mix van Afrikaanse artiesten en denkers. Op maandag gesloten en goed om te weten: op donderdag is de toegang gratis. 
281 Commissioner Street, Maboneng
www.moadjhb.com

MOAD museum johannesburg
Een must voor kunst- en designliefhebbers: MOAD. 

13. Liliesleaf Farm (Rivonia)
Dit overzicht maakt duidelijk hoeveel geschiedenis van Zuid-Afrika, en met name van de Apartheid, vandaag de dag in Johannesburg terug te vinden is. Een belangrijke plaats die daarin niet mag ontbreken is Liliesleaf Farm, gelegen in Rivonia – anno nu onderdeel van de (rijke) buitenwijk Sandton. Begin jaren ’60 was deze boerderij een geheime ontmoetingsplek voor anti-Apartheidsstrijders van het ANC, waar onder andere Nelson Mandela, Walter Sisulu, Bram Fischer, Joe Slovo en Govan Mbeki elkaar regelmatig ontmoetten. In de boerderij werden de plannen voor het (gewapende) verzet tegen Apartheid gesmeed, voordat verschillende leiders – waaronder Mandela – hier op 11 juli 1963 gearresteerd werden. Ze werden later tijdens het bekende Rivonia Trial veroordeeld. Vandaag de dag is de boerderij een museum waar de levens van deze leiders en strijders centraal staan, en regelmatig wisselende, bijzondere tentoonstellingen te zien zijn. 
7 George Avenue, Rivonia

14. Main Street Mining District
Johannesburg ontstond in de 19de eeuw bij de gratie van goud dat er in 1886 gevonden werd. De bijnaam ‘City of Gold’ of het Zulu ‘eGoli’ is logischerwijs daaraan te wijden, net als de snelle expansie van de stad. Het was het begin van de zogeheten Gold Rush, die ervoor zorgde dat binnen tien jaar maar liefst 100,000 mensen vanuit heel Zuid-Afrika (en omstreken) zich in Johannesburg vestigden. Aan de randen van de stad wordt nog volop in de mijnen gewerkt en naar goud gezocht. Main Street in het centrum vormde ooit het hart van de mijnindustrie, daar waar de grote bedrijven zich vestigden. Tijdens een wandeling kom je nog verschillende herinneringen aan die tijd tegen, die dit daarmee een bijzonder stukje Johannesburg maken. Wederom: ook een stop van de rode bus.
Main Street, City Centre


Tip: uitstappen tijdens de rode bustour en rondwandelen door het Main Street Mining District (Gauteng)

15. Gold Reef City
Hoewel veel mensen tijdens een stedentrip totaal niet zitten te wachten op een bezoek aan een druk pretpark als Gold Reef City, is dit vooral voor gezinnen met kinderen een geliefd oord om een halve middag door te brengen. Met name de achtbanen, theaters, bioscopen en het bekende casino maken het tot een populaire dagbesteding. Overnachten is trouwens ook mogelijk in het redelijk massale hotel van Gold Reef City.
Hoek Northern Parkway & Data Crescent, Ormonde (vlakbij het Apartheidsmuseum)
www.goldreefcity.co.za 

bezienswaardigheden johannesburg
Ouders met kinderen, deze wil je misschien in het reisprogramma inplannen: Gold Reef City is de naam

16. SAB World of Beer
Een iets luchtiger attractie: een tour door hét biermuseum van Afrika – SAB World of Beer. ‘Taste the flavours of Africa’, luidt de slogan van de tour die je meeneemt langs de geschiedenis van bier; van de oude Egyptenaren tot het moderne bier dat overal ter wereld gedronken wordt. Natuurlijk inclusief het nodige proefwerk. De focus ligt echter vooral op Zuid-Afrikaans bier en hoe dit land kennismaakte met bier en het omarmde. Een leuke en lekkere change of focus ten opzichte van het wijnminnende Zuid-Afrika. 
15 President Street (hoek Gerard Sekoto Street), Newton
www.worldofbeer.co.za

bezienswaardigheden johannesburg
Ook het proefgedeelte ontbreekt niet, de slogan luidt niet voor niets: 'Taste the flavours of Africa'

17. 4th Avenue, Parkhurst
Deze wijk dichtbij Rosebank is vooral een trekpleister voor locals om lekker te ontbijten of om samen te slenteren. Gezellige winkeltjes, koffiebarretjes, restaurants en interieurzaken alom op deze 4th Avenue. In de weekenden is het er een druk komen, gaan, zien en gezien worden. Het geheel doet tamelijk Europees aan, maar dan met een Zuid-Afrikaanse twist.

bezienswaardigheden johannesburg
Europa met een Zuid-Afrikaanse twist op 4th Avenue

18. Monte Casino, Fourways
Bij het bouwen van dit complex heeft men met iedereen proberen rekening houden. Hoewel de naam anders doet vermoeden, is dit zeker niet alleen een casino, dat is slechts een onderdeel van het veel grotere complex. Er zijn theaterzalen, hotels, een winkelcentrum, bioscool, een kleine dierentuin en verschillende restaurants. En dat alles in Italiaanse stijl – hence the name. Er is een heuse piazza met fonteinen waar in de zomer de kinderen staan te springen in het water terwijl de ouders op de omliggende terrassen zitten.
www.tsogosun.com/montecasino

must do johannesburg
Monte Casino doet een tikkeltje grotesk aan, je moet er van houden... Foto: TripAdvisor.com

19. South African Lippizaners, Kyalami
Veel mensen kennen deze wereldberoemde paarden vanuit de vermaarde rijschool in Wenen, maar slechts weinigen weten dat een deel van hen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Zuid-Afrika zijn gebracht, om ze te behoeden van een gruwelijke dood. Elke zondag is hier een show en nadien kun je de paarden in de stallen gaan bekijken en voeren. Voor de paardenliefhebbers onder ons een absolute must.
www.lipizzaners.co.za

hotspots johannesburg
Voor paardenliefhebbers een absolute must: de Lippizaners in Kyalami

20. Mall of Africa
Voor de liefhebbers: welkom in het grootste winkelcentrum van het Afrikaanse continent, te vinden in het noorden van Johannesburg.
www.mallforafrica.com

Bekijk vooral ook ons overzicht van hotspots in Durban.

Voor meer tips en specifieke informatie is www.joburgtourism.com een handige site.

Volg KaapstadMagazine.nl om op de hoogte te zijn van het leukste en laatste nieuws uit Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika. Te vinden op Facebook en Twitter, en we sturen elke maand een gratis nieuwsbrief. Mooie foto’s posten we elke dag op Instagram.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika