Joey's stage in Kaapstad | Stage & Vrijwilligerswerk Zuid-Afrika

Joey raakt niet uitgepraat over zijn stage in Zuid-Afrika

"Kaapstad is een mix van het relaxte Afrika en het vertrouwde westen."

Elke dag vertelt KaapstadMagazine.nl hoe leuk, mooi, lekker en bijzonder Kaapstad is. Hoe jullie allemaal massaal op vakantie naar Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika moeten gaan en/of deze kant op moeten komen om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen. Gelukkig zijn wij niet de enigen die dit vinden. Logischerwijs zijn er genoeg mensen die ons maar wat graag gelijk geven!

Zo ook Joey Schmeitz. 20 jaar was hij toen hij in 2011 voor zes maanden stage naar Zuid-Afrika vertrok. Voor zijn opleiding People & Business Management liep hij stage in Kaapstad. Vol enthousiasme vertelt hij nog steeds over zijn fantastische ervaringen in de Zuid-Afrikaanse Moederstad. Zuid-Afrika heeft hem op meerdere manieren beïnvloed, vertelt hij achteraf. 'De manier waarop hij naar het leven kijkt, maar hij was ook zo onder de indruk van het Zuid-Afrikaanse rugby dat hij het in Nederland zelf is gaan spelen.'

Waarom besloot je stage te gaan lopen in Zuid-Afrika?
Een vriendin van me vroeg: “Zullen we naar Zuid-Afrika gaan?” Na een avondje rondsurfen op het internet besloot ik dat het wel een fraai idee was. De ongerepte natuur en wilde dieren van Zuid-Afrika trokken me erg aan. Ook leek het me interessant om te zien hoe het land zich na Apartheid ontwikkeld heeft en hoe de samenleving met zoveel verschillende culturen eruit ziet. Samen met deze vriendin en twee andere vrienden besloot ik het erop te wagen.

Hoe bereidde je je voor op je stage in Zuid-Afrika?
Ik heb wel een paar reisgidsen doorgebladerd, maar verder was ik vrijwel onvoorbereid. Ik heb van te voren niet echt nagedacht over wat ik allemaal wilde doen en zien, dat heb ik allemaal pas besloten toen ik daadwerkelijk in Kaapstad was. Het regelen van inentingen en verzekeringen was eigenlijk zo gebeurd.

Was je zenuwachtig?
Je leest veel negatieve dingen over Zuid-Afrika - dat het er gevaarlijk is en dat blanken er niet veilig zijn. Maar toen ik ging praten met mensen die echt in Zuid-Afrika geweest waren, kwam ik er al snel achter dat het allemaal heel erg meevalt. Zij vertelden me dat Zuid-Afrika een land is met warme, vriendelijke mensen en dat het een hele relaxte plek is om een half jaar te verblijven. Door deze persoonlijke ervaringen werd ik minder zenuwachtig. Alleen de week voor vertrek was ik een beetje nerveus.

Hoe was je aankomst in Zuid-Afrika?
Mijn eerste gevoel was warmte - in de meest letterlijke zin van het woord. Het was februari en in Nederland natuurlijk winter, dus in wollen trui en joggingbroek het vliegtuig uitkomen was een onverstandige keuze. Verder was mijn eerste indruk goed en heel indrukwekkend tegelijk. Kaapstad is een miljoenenstad en dat was wel even wennen, naderhand was ik er heel snel aan gewend omdat Kaapstad heel compact aanvoelt en er een heel relaxte en gemoedelijke sfeer hangt. De eerste dagen was het vooral wennen aan het weer, uitzoeken waar de supermarkt zit, het regelen van een huurauto en vooral heel veel rondkijken en dingen bewonderen.

Had je last van een ‘cultuurshock’ of viel dat wel mee?
Dat viel mij heel erg mee, omdat Kaapstad heel westers ingesteld is en er veel verschillende nationaliteiten bij elkaar komen, voelde ik me er gelijk op mijn plek. Kaapstad is eigenlijk een mix van het relaxte Afrika en het vertrouwde en georganiseerde westen.

Waar in Zuid-Afrika liep je stage?
Ik liep stage bij de NGO Scalabrini Centre of Cape Town. Deze organisatie helpt arme Zuid-Afrikanen en immigranten. Dit kan zijn mensen voorzien van voedsel en dekens, maar ook gerechtelijke ondersteuning en hulp bij het vinden van een baan. Ik werkte op de Employment Help Desk. Ik maakte cv’s, keek sollicitatiebrieven na en zocht naar vacatures. Ik vond het heel leuk om te doen en denk er eigenlijk nog wel dagelijks aan terug.

Wat is je mooiste herinnering van je stage in Zuid-Afrika?
Mijn mooiste herinnering is voor mij meer een gevoel - tijdens mijn stage in Zuid-Afrika zag ik ook de schaduwkant van het Zuid-Afrika: de armoede en werkloosheid. Maar ondanks alle tegenslagen die deze mensen te verduren kregen, gaven ze nooit op en waren ze bijna altijd vriendelijk en dankbaar. Toen ik terugkwam in Nederland besefte ik eigenlijk pas wat Kaapstad met mij had gedaan; het opende toen echt mijn ogen. Na mijn stage werkte ik bij de Mediamarkt in Nederland tijdens de feestdagen en ik vond het bizar wat voor grote en dure cadeaus daar allemaal werden aangeschaft.

Wat viel je het meeste op tijdens je stage in Zuid-Afrika?
De relaxte levensstijl die mensen hebben: alles gaat ten opzichte van Nederland in een veel langzamer tempo, waardoor mensen ook echt tijd voor elkaar nemen en veel vrolijker zijn. Mensen in Zuid-Afrika kennen weinig stress en dat merk je, oké natuurlijk komen ze ook vaker te laat en zijn ze niet altijd even punctueel, maar dat vind ik een klein nadeel als je ziet hoe relaxed de mensen zijn.

Wat maakt Zuid-Afrika voor jou zo indrukwekkend?
De combinatie van verschillende factoren. Zuid-Afrika is ontzettend mooi qua natuur, wildlife en omgeving, maar kent ook een schitterende mengelmoes aan culturen. Allerlei verschillende invloeden en culturen komen in Kaapstad bij elkaar en daardoor ontstaat er iets heel moois. Daarnaast vond ik de Zuid-Afrikaanse keuken zeer indrukwekkend. Dit komt natuurlijk ook door de verschillende culturen, maar je vindt er alles! Heerlijke wijnen uit Stellenbosch, Afrikaanse gerechten met vlees van de meest exotische dieren en ook invloeden uit Azië en Europa.

Waar ben je allemaal geweest in Zuid-Afrika?
Ik heb me vooral gericht op Kaapstad en omgeving. Zo vond ik de wijnlanden prachtig en ben daar dan ook vaak terug geweest. Niet alleen Stellenbosch, maar juist Franschhoek, Paarl en Robertson zijn echt de moeite waard. Ook heb ik de Garden Route gereden tot aan Plettenberg Bay en alle bekende plaatsen aan de kust aangedaan. Geweldig! Slapen in gezellige backpackers, nieuwe mensen leren kennen, bungeejumpen in Tsitsikamma en lekker roadtrippen. Ook heb ik mijn duikbevret in Kaapstad gehaald.

Wat is de allermooiste plek in Zuid-Afrika voor jou?
De allermooiste plek kan ik bijna niet kiezen, het hele land is zo divers en mooi. Maar als dan toch moet kiezen: het uitzicht op de Tafelberg vanuit ons appartement in Gardens. Iedere dag en ieder moment van de dag was het uitzicht mooi, dan met ‘tafelkleed’ en dan weer zonder, dan met zon en dan met mist. Het was betoverend.

Waar ben je niet aan toegekomen in Zuid-Afrika en zou je graag nog een keer voor terug willen komen?
Twee weken voor vertrek terug heb ik mijn hand gebroken en een ontsteking in mijn bovenkaak opgelopen en moest ik helaas plat op bed toezien hoe allerlei tripjes in het water vielen. Zoals een beklimming van de Tafelberg en een bezoek aan Robben Island. Deze twee missen absoluut nog op mijn lijstje en daarom ga ik in december 2014 voor 17 dagen terug naar Kaapstad. Dan ga ik ook de volledige Garden Route rijden en door de Northern Cape naar Namibië.

Als je Zuid-Afrika in 1 zin zou moeten beschrijven…
Een paradijs waar heel veel kan en mag, maar een paradijs dat ook een schaduwkant kent. Waar ik geleerd heb om meer te genieten van de kleine dingen in het leven. 

Door Salwa van der Gaag

Lees op KaapstadMagazine.nl veel meer blogs over stages in Zuid-Afrika

Voor meer informatie over Zuid-Afrika en Kaapstad schrijf je je in voor onze nieuwsbrief en volg je ons op Twitter en Facebook. Mooie foto’s van Kaapstad posten we regelmatig op Instagram en Pinterest.

Afrikaanse taal leuke woordenAfrikaans is lekker: 100 x de leukste ...

’n Flerrie, marmotjie en een suurknol: wat het betekent lees je in dit ...

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika