Herziening eisen visum Zuid-Afrika | Reizen naar Zuid Afrika

Gaat Zuid-Afrika vernieuwde visumeisen herzien?

Doet noodleidend toerisme in Zuid-Afrika Jacob Zuma buigen voor kritiek op nieuwe immigratiewet? 

Vraag het aan elke Nederlander die in Zuid-Afrika woont, er stage loopt, er onlangs naar toe (of vandaan) op vakantie gegaan is - of dat van plan is - en hij zal het beamen: de nieuwe eisen die de Zuid-Afrikaanse regering aan visa- en andere immigratie-eisen gesteld heeft, is bepaald geen welkome aanvulling. 

Dat geldt niet alleen voor privépersonen die allerlei documenten bij zich moeten hebben wanneer ze van en naar Zuid-Afrika reizen, maar nog veel meer voor de Zuid-Afrikaanse toerisme-industrie. Het feit dat het toerisme dusdanig te leiden heeft onder de nieuwe eisen, doet president Jacob Zuma nadenken over eventuele herziening ervan, zo meldt nieuwssite The African Report

Parlementair onderzoek
Vice-president Cyril Rampahosa staat aan het hoofd van het onderzoek dat de nieuwe wetgeving rondom reizen van en naar Zuid-Afrika - zoals het verplicht kunnen tonen van een internationaal geboortecertificaat van kinderen jonger dan 18 jaar, evenals gegevens en handtekeningen van beide ouders - onder de loep zal nemen. En met name hoezeer deze nieuwe regels het toerisme daadwerkelijk schade berokkent, evenals het aantrekken van buitenlandse investeringen. Want, zo zegt Zuma in een verklaring, dat zijn 'onbedoelde consequenties' van de nieuwe wet. Hij sprak erover tijdens een toespraak waarin hij de economische groei van Zuid-Afrika van het afgelopen half jaar - sinds de State of the Nation in februari - beschouwde. 

zuid-afrika visum
De nieuwe wetten maken dat lang niet iedereen zich bijzonder welkom voelt in Zuid-Afrika

Draconische maatregelen leiden tot draconisch verlies
Toerisme is in Zuid-Afrika goed voor negen procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) en verschaft werkgelegenheid aan ongeveer 1,5 miljoen mensen. Volgens toerisme-experts leiden de draconische maatregelen echter tot een afname van de stroom toeristen. Onderzoek wijst uit dat Zuid-Afrika in 2014 maar liefst 886 miljoen rand (ruim 62 miljoen euro) misliep. Voor dit jaar wordt dit verlies geschat op 1,4 miljard rand, terwijl ook wordt gesproken over dat verlies alleen al over het eerste kwartaal van 2015. Hoe het ook zij: veel geld. 

Ramaphosa dient zo snel mogelijk met resultaten en eventuele voorgestelde aanpassingen te komen. Zodra hij dat doet, lees je dat uiteraard op onze Facebookpagina en in onze gratis nieuwsbrief

TRIVIA

image description

WeerStage lopen in Zuid-AfrikaReistipsTuinrouteBlogs uit Zuid-Afrika